GÜNDEM Haber Girişi : 03 Ocak 2014 07:56

TURiSTi AYAĞINA bekleyen kaybeder

TURiSTi AYAĞINA bekleyen kaybeder

Vali Altıparmak, Erzurum’un turizmden ekonomik kazanç elde edebilmesi için turizm alt yapı birliğinin kurulması gerektiğini savunarak, ’’Kimse dağdaki turistin ayağına gelmesini beklemesin. Herkes elini taşın altına koysun” dedi.Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, "Turist dağa geliyor. Kayak yapıp gidiyor. Şehre katkısı yok" yakınmalarının artık bırakılması gerektiğini savundu.  “Kimse dağdaki turistin kendi ayağına gelmesini beklemesin” diyen Vali Altıparmak, “Herkes turizm pastasından pay alabilmeli. Bunun için herkes, ’Ben turizme nasıl katkıda bulunabilirim’ demeli ve elini taşın altına sokmalı" dedi.

Vali Altıparmak, Polisevi’nde Vali Yardımcısı Naci Aktaş, Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız, Anadolu Medya Birliği Başkanı Mehmet Şener, Erzurum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kadir Sabuncuoğlu, yerel ve yaygın medya mensuplarıyla sabah kahvaltısında bir araya geldi. Vali Altıparmak, kahvaltı sonrasında yapılan sohbette turizm başta olmak üzere, hava kirliliği, müsteşarlık iddiaları ve emniyetteki yeni atamalarla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Şehir esnafının turizmden ekonomik kazanç elde edebilmesi için, geniş katılımlı turizm alt yapı birliğinin kurulması gerektiğini savunan Vali Altıparmak, bu yöndeki teklifinin İl Genel Meclisi tarafından kabul edilmemesini eleştirdi. “Hiç ummadığım yerden direniş gördüm” diyen Altıparmak, “Birlik ulusal ve uluslararası tanıtım için fikir alt yapısı oluşturmalı. Esnaf dahil, bankalar, özel hastaneler, şehrin marka firmaları turizmden gelir elde eden herkes bu birliğe ekonomik katkı sağlamalı” dedi. 

Erzurum’da yaklaşık 7 aydır görev yaptığını ifade eden Vali Altıparmak, Kış turizminden, kentteki hava kirliliğine kadar birçok konuya değinerek çözüm noktasında yapılacak çalışmaları anlattı. Kentte kötü görüntü oluşturan harabe binaların yıkımına başlandığını, hurdacılar sitesinin bulunduğu noktadan dışarı alınması için çalışmaların yürütüldüğünü kaydeden Vali Altıparmak, kentin tanıtımı için fuarlara ağırlık verildiğini, kardeş okul projesinin sürdüğünü belirtti.

“OTELLER YÜZDE 100 DOLU”

Kış turizminde önemli bir yere sahip olan Erzurum’da otellerin bir haftadır yüzde 100 doluluk oranını yakaladığına dikkati çeken Ahmet Altıparmak, Palandöken ve Konaklı’nın şu anda kayak yapılabilen önemli merkezlerden biri olduğunu bildirdi. Ahmet Altıparmak bu konuda şunları söyledi:

"Suni karlama çalışmaları devam ediyor. Herhangi bir sıkıntımız yok. Oteller bir haftadır yüzde 100 dolu. Yer yok. Rakamlar fevkalade yüksek. Bunun şehre yansıması güzel oldu. Erzurum’u gezip tanıyorlar. ’Özelleştirmeye devredeceğiz’ diye işleri bırakmıyoruz. Sahiplenerek, günlük alan taraması yaparak, gerekli olan pistleri açıp kapatarak devam ediyoruz. Hafta sonları bu alanları test ediyorum. Danışman firmayla beraber çok ileri gideceğini düşünüyorum. Bütün kayak merkezleriyle kıyasladığımız zaman sadece Palandöken çalışıyor."  

HAVA KiRLiLiĞiNi 

ÖNLEMEK İÇİN 20 EKİP KURULDU

Kent merkezindeki hava kirliliğinin önüne geçilmesi için yaklaşık 20 ekip oluşturulduğunu, denetleme yapıldığını anlatan Altıparmak, özellikle inversiyon olduğu saatlerde partikül madde açısından kirlenmenin en üst seviyeye çıktığını anımsattı. Isınmada doğalgazı yaygınlaştırmak için doğalgaz sobasını yaygınlaştırmak için çalışmalara başlattıklarına söyleyen Vali Altıparmak, "Erzurum, hava koridorlarının açılması için çok müsait. Eğer ’Ben seneye buradan taşınacağım’ demiyorsanız, ’Burada yaşayacağım’ diyorsanız. Taşınsak da taşınmasak da kendi kentimiz. Bölgenin en önemli kentlerinden birinin bu kirlilikten kurtulması lazım" dedi.

’HERHANGi BiR ŞEY YOK’

Bunun üzerine bir gazetecinin "Hava kirliliğini anlatırken seneye taşınmaktan bahsettiniz. İsminiz başbakanlık müsteşarlığına atanacaklar arasında geçiyor. Böyle birşey var mı?" diye sordu. Vali Ahmet Altıparmak ise "Arkadaşlar bu çalışmalar iki türlü olur. Bazen yakıştırma olur bazen de biraz ön kesmeye yönelik. Bu çerçevede değerlendirin” dedi.

Cem BAKIRCI / Orkun ÇİZMELİ