ERZURUM Haber Girişi : 12 Mayıs 2020 18:17

Tortum Şelalesi’ne çevre düzenlemesi Vali Memiş start verdi, iki ayda tamamlanacak

Tortum Şelalesi’ne çevre düzenlemesi  Vali Memiş start verdi, iki ayda tamamlanacak
Türkiye’nin sayılı doğal anıtlarından biri olan Tortum Şelalesi, nihayet uzun yıllardan sonra, yakında başlayacak olan çevre düzenlemesi çalışmasıyla yepyeni çehresine kavuşacak.

Vali Okay Memiş’in girişimleri, Tabiat ve Kültür Varlıkları Kurulu’nun da onayıyla Tortum Şelalesi’nin, son derece iptidai olan merdivenleri sökülüp yeniden yapılacak ve şelale civarına iki de asma köprü inşa edilecek.

Şelaleyi ziyaret eden turistlerin karanlıkta da Tortum Şelalesi’nin güzelliğini seyredebilmesi için ayrıca ışıklandırma sistemi de yapılacak. Vali Okay Memiş, Palandöken’e yaptığı açıklamada, yapılacak bu çalışmalar için yaklaşık bir milyon lira bütçe tahsis edildiğini söyledi.

Öte yandan Yedi Göller'de de özel sektörün yapmayı planladığı restoran ve sosyal tesislerin inşası için de gerekli izinler için girişimde bulunuldu.

Tortum Şelalesi’nin her yıl on binlerce turisti kendine çekmesi için yine özel sektör eliyle şelale civarında da son derece modern dinlenme tesisleri, restoranlar ve sosyal alanlar inşa edilecek.

Bu arada benzer bir çalışma da Narman’daki Peri Bacaları için yapılacak. Vali Okay Memiş, Narman Peri Bacaları’nın çevre düzenlemesi ve misafirlere kaliteli hizmet sunulması adına bu alanda da sosyal tesislerin inşa edileceğini kaydetti.

TORTUM ŞELALESİ’NİN TARİHİ OLUŞUMU

Tortum Şelalesi, 1700'lü yılların ortalarında bugünkü Balıklı Köyü batısında bulunan bir dağın heyelan sonucu Tortum Çayı'nın önünü kapatmasıyla oluşmuş bir şelaledir. Tortum Şelalesi, Tortum Gölü'nün Tev Vadisi ile gölün kuzey ucu arasındaki heyelan kütlesini aşarak dökülmesiyle oluşmaktadır.

Tortum Şelalesi'nin döküldüğü akar yatağa yakın dirençli kireç taşı katmanları üzerinden geçmektedir.

22 metrelik genişlikten ve 48 metre yükseklikten düşmektedir.

Düşen sular, üstte gökkuşağı, altta koca bir dev kazanı meydana getirmektedir. Ayrıca bu göl bir doğal anıttır.

(Palandöken Gazetesi)

Etiketler : şelale
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.