EKONOMİ Haber Girişi : 16 Ekim 2008 08:46

Tarihi Hıdır Ağa Camii Onarılıyor.

Tarihi Hıdır Ağa Camii Onarılıyor.
Edirne merkezde bulunan tarihi Hıdırağa Camii restore edilmeye başlandı. 16. yüzyılın ortalarında inşa edildiği bilinen caminin ayakta durması için değişik zamanlarda restorasyon çalışmaları yapıldı. Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü, caminin eski günlerindeki görünümüne kavuşması için yeniden çalışmalara başladı.

Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Özer, caminin kubbesi ile birlikte minaresinin kurşunlarının değiştirileceğini söyledi. Minarenin onarımı ve çevre düzenlemesi yapılacağını kaydeden Özer, "Büyük küçük demeden, ecdadın bize bıraktığı tüm eserleri aynı hassasiyetle onarmaya ve bakımlarını yapmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda, Osmanlı'nın bize miraslarından olan ve sırtını Selimiye'nin gölgesine dayamış olan Hıdırağa Camii'ni de onarıyoruz. Bu onarım için yaklaşık 220 bin YTL'lik bütçe ayrıldı." dedi. Özer, Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanı içerisindeki Edirne ve Kırklareli'nde bulunan tüm vakıf eserlerinin gereksinim duyduğu bakım ve onarımların birer birer gerçekleştirildiğini ifade etti.

Hıdırağa (Hızır Ağa) Camii; tek kubbeyle örtülü ve kare planlı olarak yapılmış. Harimin doğu cephesinin kuzey ucuna bitişik tek şerefeli bir minaresi bulunuyor. Kuzeyinde de iki gözlü son cemaat mekânı yer alıyor.

(CİHAN)