GÜNCEL Haber Girişi : 05 Ağustos 2016 12:28

Tarih kokan restoran

Tarih kokan restoran
Eskişehir'de yıllardır biriktirdiği gazete ve belgeleri dükkanında sergileyen bir pide işletmecisi, vatandaşların dikkatini çekiyor.
Eskişehir'de yıllardır biriktirdiği gazete ve belgeleri dükkanında sergileyen bir pide işletmecisi, vatandaşların dikkatini çekiyor. Müşterilerin, yaklaşık 100 yıllık belgelerle geçmişi öğrendiği işletme adeta tarih kokuyor.

Eskişehir'in Şirintepe Mahallesinde pide işletmeciliği yapan oğullarına yardım eden 63 yaşındaki Gazeteci Ali Akyüz, yıllardır arşivinde biriktirdiği ve tarih kokan belgeleri dükkandaki masaların üzerinde sergiliyor. Yaklaşık 100 yıllık eserlerin bulunduğu mini müze görünümlü işletmede, Cumhuriyetin ilk yıllarına ait kitaplar, eski dönemlerden kalma gazeteler, dergiler ile eski paraların yanı sıra yabancı dilde yazılan ve 1919 yılında basılmış olan kitaplar mevcut. Atatürk'ün çok bilinmeyen fotoğrafının da bulunduğu işletmede ayrıca, geçmiş dönemlerde yapılmış darbelerin ve idam kararlarının bulunduğu gazetelerin yer aldığı ayrı bir masa bulunuyor. Oğullarının dükkanına yardım eden Akyüz, işletmelerine sadece müşterilerinin değil, geçmişi merak eden vatandaşların da ziyaret amacıyla gelebileceğini bildirdi.

"Burası Cumhuriyetin ilk yıllarının müzesi gibi"
Gazeteci olduğu için yıllardır arşiv yaptığını belirten Ali Akyüz, burada bulunan değerlerin arşivinin çok küçük bir bölümü olduğunu söyledi. Kendisinin özel ilgiyle antika dükkanlarından ve kitapçılardan bu eski belgeleri topladığını aktaran Akyüz, oğullarını dükkanına vakit geçirmek için geldiğini ve burayı ilgi çekici hale getirmek istediğini bildirdi. Akyüz, "Biliyorsunuz pide biraz geç pişiyor. Vatandaşlar buraya geldiği zaman 10-15 dakika boşluk oluyor. O boşlukta hem elimdeki değerleri vatandaşlarla, müşterilerimizle paylaşmak, onların bilgi sahibi olmasını ve görmesini sağlamak istedim. Yani burada aşağı yukarı burası bir Cumhuriyetin ilk yıllarının müzesi gibi. Bu benim özel merakım zaten. Onları elimdeki depoda duran şeyleri vatandaşlarla, müşterilerimizle paylaşmak istedim. Onlar da görsün nereden nereye geldiğimizi diye" ifadelerini kullandı.

"Eski darbelerle alakalı gazeteleri vatandaşlar bilgi sahibi olsun diye paylaştım"
15 Temmuz darbe girişiminin ardından elinde bulunan eski yıllara ait darbelere ait gazeteleri de bularak dükkanına getiren Ali Akyüz, vatandaşların o yılları daha doğru bilmesi için böyle bir düşüncesinin olduğunu söyledi. Akyüz, "Özellikle şimdi 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'de bir takım şeyler farklı düşünülmeye başlandı. Onunla ilgili 27 Mayıs'ta ve 1963'teki Talat Aydemir darbesiyle ilgili gazeteler de var. Onları da vatandaşlar özellikle görsün, daha önce atlattığımız hatta atlatamadığımız badireleri de görsün ve bilgi sahibi olsunlar diye paylaşmak istedim. Gazeteler var, kitaplar. Cumhuriyetin ilk yıllarının, harf devriminin olduğu sene yayınlanan alfabeler, okuma kitapları var. Hesap bilgisi bugünkü adıyla aritmetik kitapları var. 1928'de Harf Devrimi yapıldı. O sene ve ertesi sene basılmış kitaplar var. İnsanlar onları görsün ve sağlamış olduğumuz gelişmeyi adeta bir mucize yani. Bir anda harf devriminin yapıldığı sene devrimin yapıldığı sene kitapların basılarak piyasaya çıkması, okullarda okutulması gerçekten bir mucize gibi. Çok önemli şeyler bunlar" dedi.

Atatürk'ün çok az paylaşılan fotoğrafı da mevcut
Müşterilerinden çok güzel tepkiler aldıklarını bildiren Gazeteci Ali Akyüz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Onları milletimiz, vatandaşlarımız ve müşterilerimiz görsün istedik. Buraya sadece müşterilerimiz değil gezme amacıyla da vatandaşlarımız gelebilir. Biz onlara rehberlik yaparız. Elimizdeki kitapları, gazeteleri gösteririz. Müşterilerden çok güzel tepkiler alıyoruz. Çok ilgiyle izliyorlar. Özellikle Atatürkle alakalı olanları görenler gördükleri zaman çok şaşırıyorlar. Çok az paylaşılan bir fotoğrafı var elimizde. Atatürk'ün photoshopsuz fotoğrafı diyebilirim ben buna. Çizim değil klişe bu. Yani çizim olarak görünüyor ama çizim değil. 1959 yılında basılmış. Yukarıda da Atatürk'ün ölmeden önce katıldığı son seçim için gazeteye verdiği ilan var. 15 Şubat 1935 tarihli. Bana göre çok değerli, çok önemli belgeler bunlar. Milletimiz bunu görsün, bizler de onlarla paylaşmak istiyoruz. Tarihimizi belgeleriyle görmek gerçekten önemli." 


Etiketler : tarih
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.