GÜNDEM Haber Girişi : 24 Eylül 2013 09:57

Tabyalarda ilk ders

Tabyalarda ilk ders

İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce ”Gençliğin Ecdatla Buluşması” projesi kapsamında ilköğretim öğrencileri ilk dersi tarihi Aziziye ve Nenehatun Tabyalarının bulunduğu alanda yaptı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün eğitim programı kapsamında ilk ders tabyalarda yapıldı. Aziziye Tabyası’nda düzenlenen ilk ders programına Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Yakutiye Kaymakamı Ahmet Katırcı, İl Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız, İl Milli Eğitim Müdürü Abdullah Bilge, ER-VAK Başkanı Erdal Güzel, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

"Gençliğin Ecdatla Buluşması” adı altında düzenlenen programda öğrenciler, Erzurum’un tarihi olan ve 93 Harbi diye de bilinen bu tarihi savaşın geçtiği alanlarda ilk derslerini yaparken, ellerindeki Türk bayrakları ile tabyaları şenlendirdi.

Tabyalarda yapılan ilk dersin açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Abdullah Bilge, böyle anlamlı bir yerde ilk dersin yapılmasının çok önemli olduğunu söyledi. Bilge, Sevgili öğrenciler, duyguluyuz, coşkuluyuz. Böyle anlamlı bir yerde sizlerle beraber olmak günü anarak yarını şekillendirmek bizlerin elbette birinci vazifesi olacaktır. İşte bu doğrultuda 2 yıldır planladığımız ama bir türlü hayata geçiremediğimiz hatta Gençlik ve Spor Bakanlığımıza proje olarak başvurduğumuz bu programı yapmayı arzu ederken valimizin bu husustaki hassasiyetlerini ve dokunmaları, talimatları doğrultusunda bir araya geldik. Gün boyunca buraya öğrenciler getirilecek. Günde 4 seans halinde her seansta 200 öğrenci tabyalara getirilerek gezdirilip ilk derslerini burada yapacaklar. Programımız 5 gün boyunca devam edecek ve yaklaşık 4 bin öğrenciyi getirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak ise, "Erzurum’un ruhunu yaşatan ve yaşatmaya çalışan herkese teşekkür ederim. Bütün dünyada özellikle kalkınmış ülkelerde, okulların birinci haftalarında genelde özellikle okula yeni başlayanların oryantasyonlarını ile ilgili olarak şehrin önemli eserleri çocuklara tanıtılır. Bu eserler şehrimizin eserleridir diye tanıtılır. Aziziye ise şehrimizin değil veya buradaki Mecidiye ve diğer tabyalarımız ülkemizin önemli eserleridir. Her birinde ayrı bir anlam ayrı bir tarih vardır. İkini Çanakkale diye adlandırdığımız tabyalarda ilk dersi yapmak ve sizlerle beraber olmak en büyük arzularımdan bir tanesiydi”diye konuştu.

Konuşmaların ardından Palandöken İlköğretim Okulu öğrencilerinin oluşturduğu okul korosu birbirinden güzel Erzurum türkülerini seslendirdi. 

Daha sonra öğrencilere tabyaların tarihi anlatılarak Aziziye tabyası ve Nenehatun Kabri gezdirildi.