GENEL Haber Girişi : 04 Şubat 2019 09:37

SİYASETE DALDIK TORBA YASAYI ATLADIK.... TORBA YASADA NELER GELDİ...

SİYASETE DALDIK  TORBA YASAYI  ATLADIK.... TORBA YASADA NELER GELDİ...
18 Ocak 2019 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 7161 sayılı kararname ile işsizlik maaşı alma şartları biraz olsun yumuşatıldı.
 Daha önce diğer şartları yerine getirmiş olanlar son 4 ay ( 120 gün) sürekli çalışmamışlarsa  işsizlik maaşına hak kazanamıyorlardı. Bu şekilde yani 118 gün  119 gün ödeyip de 2 gün bir gün eksik olduğu için maaş alamayan yaklaşık on iki bin işçi bulunmakta. idi. Torba Yasa Madde/25 ile yapılan değişiklik,
"25-8-1999 tarih ve 4447 sayılı  İşsizlik Sigortası Kanunun  50.inci maddesinin  ikinci fıkrasında yer alan " prim ödeyerek  sürekli çalışmış" ibaresi " HİZMET AKTİNE TABİ" şeklinde değiştirilmiştir". Bu değişimle birlikte artık son 4 ay 120 gün prim ödenmesi koşulu olmadan  işsizlik maaşı bağlanacaktır.
BİN LİRANIN ALTINDA  EMEKLİ MAAŞI KALMAYACAK.
Yine Torba Yasa'da getirilen bir diğer konu.bin Liranın altında maaş alanlarla ilgili..
MADDE/ 42: 5510 Sayılı Kanuna  aşağıdaki  ek madde eklenmiştir.
EK MADDE / 19:" Bu kanun veya bu kanunla yürürlükten kaldırılan  ilgili kanun hükümlerine göre  malullük ve yaşlılık sigortasından ödenen aylıklar ve aylıklar ile  birlikte  her ay itibariyle yapılan ödemeler toplamı  dosya bazında  8-2-2006  tarihli ve 5454  Sayılı Kanunun  1.inci maddesi uyarınca yapılacak  ek ödeme dahil 1000 Türk Lirasından az olamaz. Ölüm sigortasından  yapılan ödemeler  toplamı ise  bu tutarın hak sahiplerinin hisseleri oranı  esas alınarak tespit olunacak. tutarından az olamaz. Bu  kanun kapsamında  hesaplanan aylıklar, bu madde ile  belirlenen tutardan düşükse aradaki fark  Hazineden tahsil edilir. Uluslararası  sosyal güvenlik sözleşmeleri  gereğince  bağlanan kısmi aylıklar için  bu madde hükümleri uygulanmaz"
 Bu madde açıklaması: 1- bu gün için bin Liranın altındaki maaşlar bin liraya çıkarılacak. Ancak yapılan zamlar bin Liraya ilave edilmeyecek. ÖRNEK: Bu gün için 850 TL maaşı olan bir emekli gelecek zamlarla birlikte hangi yıl bin Lirayı aşarsa o zaman  maaşına zam gelecek Diyelim ki 3 yılda 1000 Liraya geldi. 3 yıl bin Lira almaya devam edecek..-  2-Ölüm maaşı alanların her biri  bin TL almayacak. Hak sahibi 3 kişi ise bu bin TL üçe bölünecek. Bu kişilerde yine gelen zamlar 1000 Lirayı aşıncaya kadar zam alamayacaklar 3- Uluslararası  sosyal güvenlik sözleşmesi bağlamında kısmı aylık alanlar  bu uygulamadan yararlanamıyorlar. Bu durumda olan kişiler eşitlik ilkesine aykırı diyerek Sosyal Güvenlik Kurumu'na dava açabilirler. Yine 2022 Sayılı yasaya göre 65 yaş aylığı alanlar bu kapsamın dışında bırakıldı.  65 yaş aylığı alanlar daha önce 3 ayda bir maaş alıyorlardı. 2018 eylül ayından itibaren aylığa dönüştürüldü.  2019 yılı için 65 yaş maaşı aylık 601 Lira olarak ödenmektedir.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.