SİYASET Haber Girişi : 10 Ekim 2008 21:19

Sivas da Bilgilendirme ve Değerlendirme Toplantısı yapıldı.

Sivas da Bilgilendirme ve Değerlendirme Toplantısı yapıldı.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, din hizmetinin cami içinde olduğu kadar cami dışında da önemli olduğunu söyledi. Sosyal açılımlı din hizmetini önemsediklerini ifade eden Bardakoğlu, "Bir yerde bacası tütmeyen evimiz varsa, aç açığımız yoksulumuz varsa din görevlisi en önde o yarayı kapatmalıdır." dedi.

Diyanet'in 2008 yılı çalışma programı kapsamında Sivas'ta düzenlenen 'bilgilendirme ve değerlendirme toplantısına katılan Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, din görevlilerine hitap etti. Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda önce din görevlilerinin sorunlarını dinleyen Başkan Bardakoğlu, 2 yıldır uygulanan sosyal açılımlı din hizmetini anlattı. Din görevlinini din hizmiteninin cami dışında da çok önemli olduğunu belirten Bardakoğlu, "Din görevlimizin din hizmeti elbette cami içinde mihrapta, minberde önemlidir. Ama caminin dışında da önemlidir. " dedi. Sosyal açılımlı din hizmeti kavramı üzerinde iki yıldır durduklarını ifade eden Bardakoğlu, sosyal açılımlı din hizmetini şöyle açıkladı:

"Bir mahallede bir köyde bacası tütmeyen evimiz varsa, aç açığımız yoksulumuz varsa din görevlisi en önde o yarayı kapatmalıdır. Bir bölgede şehidimiz varsa, şehit ailesini ilk ziyaret eden o mahallenin din görevlisi olmalıdır. Bir yerde temizlik kurallarına uyulmuyor, hijyenik ortam sağlanmıyor, sular kirli akıyor, çevre konusunda bilinç oluşturulmuyorsa din görevlisi bu sorunların giderilmesi için toplumu aydınlatmalıdır. Toplumsal bilincin oluşması için toplum öğretmeni olması lazımdır."

Din hizmeti sadece caminin dört duvarı arkasında kalan ve namaz kıldırmakla biten bir hizmet olmadığını ifade eden Bardakoğlu, dini belli kalıp ve formatlarda algıladığımız, belli zaman dilimlerine sıkıştırdığımız zaman hepimizi yanıltan bir dindarlık formuyla karşı karşıya kalacağımızı söyledi. Şöhret ve reyting uğruna ekranlarda din üzerine konuşanlara da gönderme yapan Bardakoğlu, "Din üzerine herkesin çok kolay konuşabildiği, dindarlık ile din bilgini olmayı aynı şey görmeyi veya din hakkında rast gele konuşarak ilgi toplamayı şöhret ve reyting kazanmanın marifet sayıldığı bir dünyada, bir toplumda ve dönemde Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir kurumun dinin aydınlık ve doğru bilgisini sunmasına ihtiyaç var." şeklinde konuştu. İnsanların hırs, bencillikleri ve zaafları uğruna Allah'ın bize emanet ettiği cennet dünyayı, cehenneme çevirdiklerini söyleyen Bardakoğlu, "Böyle bir ortamda din görevlisi sadece cami içinde kalarak namaz kıldırıp 'görevimi yaptım' diyemez. Dünyayı imar da tahrip de insana bağlıdır. İnsanı yeniden imar edebilirsek dünyayı ve şehirleri imar etmek çok kolay olur." dedi. Bardakoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığının kuruluş amacını ise şöyle açıkladı: "Diyanet İşleri Başkanılğı olduğu için insanımız dindar değildir. Milletimiz dinini doğru şekilde öğrenme ihtiyacında olduğundan Diyanet İşleri Başkanlığı kurulmuş ve bize de bu görev verilmiştir. Yani biz sebep değil sonucuz."

Konuşmanın sonunda Bardakoğlu, yıl içinde başarı gösteren personeli temsilen 3 personele teşekkür belgesi verdi. Sivas Valisi Veysel Dalmaz da kente ziyaretinden dolayı Bardakoğlu'na plaket takdim etti. Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, Sivas Müftüsü Mustafa Balık, Sivas Belediye Başkan Yardımcısı Erdoğan Tunç'un da katıldığı toplantı, basına kapalı devam etti. (CİHAN