KÜLTÜR - SANAT Haber Girişi : 21 Nisan 2015 16:35

ŞAİR NİZAR KABBANİ, ŞİİRLERİYLE ANILDI

ŞAİR NİZAR KABBANİ, ŞİİRLERİYLE ANILDI
Lübnanlı Şair Nizar Kabbani, ölümünün 17.yıldönümünde Atatürk Üniversitesi'nde düzenlenen programla anıldı.
Lübnanlı Şair Nizar Kabbani, ölümünün 17.yıldönümünde Atatürk Üniversitesi'nde düzenlenen programla anıldı. 
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyat Bölümü Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim görevlisi Prof. Dr. Aysel Ergün Keskin tarafından şair Nizar Kabbani'nin ölümünün 17.yıldönümünde şiir programı düzenlendi. Atatürk Üniversitesi Oditoryum Mavi Salon'da düzenlenen şiir programına öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. 
Ünlü şair Nizar Kabbani'nin kaleme aldığı şiirlerin seslendirildiği programa yoğun ilgi gösterildi.
NİZAR KABBANİ (NİZAR QABBANİ) KİMDİR ?
Suriye'de varsıl bir Şamlı ailenin çocuğu olarak doğdu. Şam Üniversitesi'nde hukuk okudu. Dışişlerinde çalışmaya başladı. İlk kitabı Esmerim Anlattı bana (1942) henüz on dokuz yaşındayken yayımlandı. Bu kitapla kazandığı şöhreti her geçen yıl arttı. Ülkesini birçok Avrupa ve Asya başkentinde diplomat olarak temsil eden Kabbani, yönetimle olan uyuşmazlığı nedeniyle görevinden istifa etti. Kendisi bazı kaynaklara göre Adonis'le birlikte yaşayan en büyük Arap şairi olarak görülür. Bir aşk şairi olarak tanınan Kabbani, 1967 Arap-İsrail savaşından sonra Arap şiirinde çağ açıcı bir rol oynamıştır. "Gerileme Kitabına Dipnotlar" şiiri Beyrut'ta Al-Adab dergisinin Ağustos 1967 sayısında yayımlanır yayımlanmaz bütün Arap dünyasında yasaklanmış ve Arap edebiyatının ilk samizdat örneği olarak gizlice elden ele dolaşmaya başlamıştır. Bu şiirin yayımlanışı aynı zamanda Al-Adab Al-Huzarani (Haziran Edebiyatı) akımını da doğurmuştur. Haziran Hareketi'nin kurucusu ve önde gelen şairi Kabbani, gerek 1950'lerdeki şiirde sadeleşme hareketinde, gerekse 1967'deki "Altı Gün Savaşı"nın ardından patlayarak çığ gibi artan politik şiirde Arap şiirinin yol göstericisi olmuştur. Şiir kitaplarından bazıları şunlardır: Nizar Kabbani'den Şiirler (1957), Yeşil Bir Lambadır Şiir (1964), Geçkin Bir Kadının Güncesi (1968), Aşk Kitabı (1970), Yüz Aşk Mektubu (1972) Yasak Şiirler (1972).
Etiketler : şiir
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.