GENEL Haber Girişi : 11 Mart 2019 09:38

S 400 KRİZİ

S 400 KRİZİ
ABD yönetimi, son günlerde Türkiye’yi Rusya’dan S-400 hava savunma sistemini almaktan vazgeçirmek için kuvvetli bir kampanyaya girişmiş bulunuyor.
Yönetim, her kademesiyle dört bir koldan Ankara’ya yüklenerek S-400 kararını geri aldırmaya çalışıyor.
Bu nafile bir çabadır. Türkiye, bu konuda ‘geri dönüşü olmayan nokta’yı çoktan geride bırakmıştır. Bu noktadan sonra alımdan vazgeçmek Türkiye’nin kuzey komşusu ile ilişkilerinde telafisi mümkün olmayan boyutlarda bir hasara yol açacaktır.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Biz yıllarca müttefiklerimizden almak istedik ve müttefiklerimizden almak istediğimizi kendilerine resmen bildirdik. Bazen basit silahların bile satılmasına engel çıkartan bu müttefiklerimiz nedense S-400 aldıktan sonra rahatsız olmaya başladılar. Neden rahatsız oluyorsunuz? Şu an NATO müttefikiysek ve dayanışmamızı artırmamız gerekiyorsa o zaman Türkiye talepte bulunuyorsa sen de satacaksın. Eğer sen vermek istemiyorsan, Türkiye'nin başka birisinden ya da NATO dışı bir ülkeden almasına da karışmayacaksın." dedi.*
Cumhurbaşkanı Erdoğan artık geri dönüş olmayacağını açıkladı.
Rusya'dan S-400 Teslimat sorunsuz ilerliyor!
Rus devlet savunma sanayi şirketi Rostech'in Uluslararası İşbirliği ve Bölgesel Politikalar Direktörü Viktor Kladov, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400'lerin teslimat sürecinin sorunsuz ilerlediğini belirten Kladov, "Kimin hoşlanıp kimin hoşlanmadığını göz ardı ederek müşterek hareket ediyoruz. Bu bir ticarettir. Bu yalnızca bir iştir. Bu Türk hükümetinin bizden talep ettiği bizim de onlara vermeyi istediğimiz bir sistemdir. Ve şu ana kadar süreç oldukça sorunsuz ilerliyor" diyiyor.
ABD şimdi ne oldu da çark etti, patriot füze alımı için yumuşadı.
Şunu gördü.
Atık tehditlerini ve parmak sallamalarını Türkiye takmıyor.
ABD Afganistan’da, Irak’da,Suriye’de yaptıkları ile büyük ölçüde itibar kaybetmiştir.
Olan olmuştur. Bundan sonra olacaklar da az çok bellidir. Türkiye’nin stratejik kimliği ile ilgili soruların yayılacağı yoğun bir tartışma alanının içine girmeye hazır olalım. Türkiye’nin belirecek tereddütlerle baş etmek üzere şimdiden etkili bir strateji oluşturması gerekiyor.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.