ASAYİŞ Haber Girişi : 28 Eylül 2008 13:25

Rüşvet Sistemin Sorunu

Rüşvet Sistemin Sorunu

Çankaya Belediyesinden rüşvet itirafı, haberlere damgasını vurdu. Belediye Başkanının samimi itirafından, ne kadar sıkıştığını anlaşılıyor. Ak parti veya CHP veya bir başkası düzen çarkını böyle kurmuşlar. Yiyiciler her yerde yolunu bulmuşlar gidiyorlar. Sizin bizim fikirlerimizin ne önemi var önem var? Yok, fikirlerin para ettiği. Doğru bir sözün kıymet-i harbiyesi yoktur. Bizim fikrimiz, bizim rantımız felsefesi. Fikirler ücretleri beslerse kıymeti var.

Fikirlerin saygın olmadığı, paranın ilahlaşmakta olduğu kapitalist vahşi bir sistemde ayakta kalmak için namuslu insanlarında cendereye sokulduğu gerçeğini gözler önüne sermektedir. Bütün çeteler, partiler, dernekler parayı kazanmanın en kolay yolarını araştırmaya yönelik duruyor. Sistem bu namusu düşük, kıymetten yoksun manevi değerleri yok sayan, maddenin ilahlaştırıldığı bir sistemin sonucudur. Kapitalizm veya komünizm hepsi insanların kurtluğunun diğerini boğması üzerine kurulmuş beşeri sistemler. Bunların kıymetleri kuranların ve uygulayanların nerede durdukları ve neye kul olduklarını da gösterirdir.

Kıblesi madde olan sistemlerin hakça ve halkla bölüşüm esasları olamaz. Paranın hayatın esası olduğu sistemde Müslüman olmak ve kalmak da zordur. Salebe'lerin arttığı bir ortamda, peygamberi bir başkaldırıya ihtiyacımız var. Toplum olarak başımızı çevireceğimiz ve peygamberi bir metotla yüz ekşiteceğimiz insanlar karşısında el ovuşturmamız iğrenç bir tolumun temel taşlarının yükseldiğinin işaretleridir.

Bayram Meral ve Derviş Günday'ın milletvekili seçildikten sonra sendikalardan menfaat sağlamaya devam ettiğinin ortaya çıkmasıyla sarsılan CHP'de, deprem Çankaya belediyesi olay video görüntülerinin ortaya çıkmasıyla 3. Boyuta taşındı. 3 boyutlu bir hal aldı.

Kimsenin yaptığı yanına kar kalmamalıdır. Devletin temel esası rüşvet üzerine kurulu gibi bir intibaya varmamak mümkün gözükmemektedir. Bürokrasinin beslenme dürtüleri de böyle çalışmaktadır. Rant ve rüşvetle beslenen soyguncu, vurguncu bir yapı var. Bunun devamını sağlayanlarda iktidar ve muhalefet bir prtak gibi duruyor. Beslenme kaynakları sistem. Bunlardan halka ve hakça bir sisteme kavuşmak zor görünüyor. İlla ki sert önlemler ve manevi iklimlere insanları taşımak gerekir. Önünü almak mümkün mü?

Çocuklarının geleceği için, tüyü bitmedik yetimin haklarına kast var. Cürüm-ü meşhutlar çok. Gayri meşru kazançlar toplumun tepesinde dillendirilmesi de ilginç. Kimse ak değil. CHP ve AK Parti liderleri ve çevreleri şaibelerle örgülü duruyor ve öyle gözüküyorlar. Bu sadece bir CHP sorunu değil. Ak partili belediyelerde de böyle şeyler olmaktadır. Diğer partili belediyelerde de. Bu konuda CHP nin alması kat etmesi gereken mesafe bir hayli fazla.

Tabi burada adam olmak ve soymakla eşdeğer manaları bir arada sunan eğitim sistemimizden tutunda sistemin kendisinin sorunu var. Eğitimimizde hak edenle etmeyenin bir tutulması da hakperest duygulara zarar vermektedir. Rüşvet ve iltimas aile de eğitimle başlayan bir süreç.

Önemli olan meseleyi kökten çözecek erdemli insanları yetiştirecek bir sistemin kurulmasıdır. Bu beşeri sitemlerin fiyaskosunun bir belirtisidir. İnsanların bunlardan bıkıp, daha radikal önlemleri alan ve asla affı olmayan bir ceza hukukuna ihtiyaç bulunduğunu da gözler önüne sermektedir. Yanlışı savunurken ne kadar pişkin laflar ettiklerini gördük. Adam namussuzluğu, başka bir sui misalle taçlandırma gayretinde ve pişkinliğinde.

Muzaffer bey'in feryadının da burada rüşvetten çok kendi yazılarının yayınlanmaması olduğunu görünce hayretler içinde kaldım. Önce dinleyince rüşvetten rahatsızmış izlenimi edindiğim konuşmanın tamamını haber7 den okuyunca derdin başka bir şey olduğunu kavradım. Önce kabul ve sonra inkârla süren bir itiraf süreci de cabası. Gizli kapaklı işlerin günün birinde kendiliğinden ortaya çıkması da bu milletin bir şansına kalmış gözüküyor.

Çankaya Belediyesi ve meclis üyeleri yaptıklarından, ihalelerden ve aldıkları rüşvetlerden sorgulanmalı ve gereken cezalara çarptırılmalıdırlar. Tuzun koktuğunda neyi korumanız mümkün? Devletin başındakilerin şaibesinden, haberlerinden yıldık, bittik, tükendik. Yemeleri yetmedi, düelloları ve bir de, yaptıklarıyla pişkin bir halde toplumun huzurunda birbirlerini karalamaları da ibretlik durumlarına dram katıyor.

Halkın kendi sistemini yeniden kurmasının yolu açılmalıdır. Halk kendini yönetenlerin önündedir. Halkın taleplerine karşı gelenler bitmiştir, bitecektir. Halk yönetilmekten yönetmeye geçmeli ki bu usulsüzlük, yolsuzluk iddialarına son versin. Halkın taleplerine sağır olanların, halkı nasıl sağdıklarını görüyoruz. Rüşvetin belgesi mi dediniz. Raşînin itirafı, rüşvetin belgesi olmaz mı? Rüşveti alan ve verenlerin melunluklarından, halka yaşattıkları cehennemlerden kurtulmak için, yeni düzenlemeler gerekiyor.

Sistemin çeteleri egalesi için, yaptırımların boyutu genişlemeli ve çok sert önlemler alınmalıdır. Halkın sırtına vurulanlar, taşınamaz haldedir. Yükümüzü ağırlaştıran yolsuzlukların bitmesi dileğiyle? Mutlu bayramlar diliyorum?