EĞİTİM Haber Girişi : 27 Eylül 2013 12:55

REKTÖR PROF. DR. KOÇAK, YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖNCESİ, GAZETECİLERİ BİLGİLENDİRDİ

REKTÖR PROF. DR. KOÇAK, YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖNCESİ, GAZETECİLERİ BİLGİLENDİRDİ

 Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, 4 Ekim’de açılışı yapılacak 2013-2014 eğitim öğretim yılı öncesi kentte görev yapan gazetecilerle bir araya gelerek bilgilendirmede bulundu. 
Atatürk Üniversitesi Konuk Evi 1’de kahvaltı sonrası gerçekleşen toplantıda Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, 93 bin 440 öğrenci, 2 bin 523 akademik personel, bin 984 idari personel ve 64 akademik birimle yeni eğitim öğretim yılına başlayacaklarını belirtti.
Atatürk Üniversitesinde 428 profesör, 927 araştırma görevlisi, 308 doçent, 63 uzman, 570 yardımcı doçent, 118 okutman ve 109 öğretim görevlisi bulunduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Koçak, yurt dışı bilimsel faaliyetler hususunda şöyle konuştu:
“20313 yılının ilk 8 ayında; bilimsel faaliyetlerde bulunmak üzere yurt dışına kısa süreli giden 543 öğretim üyemize. Üniversitemiz tarafından 1. 091 bin TL destek sağlanmıştır. Yine aynı dönemde uzun süreli giden 42 öğretim üyemizde, 345 bin Liralık bir bütçeyle desteklenmiştir.”
Üniversite de yeni açılan bölümlere de değinen Rektör Koçak, “Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Bölümüne ek yerleştirme ile 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında 40 öğrenci alınması YÖK Genel Kurulu tarafından kabul edilmiştir. Fen Fakültesi bünyesinde açılan ülke çapında son derece popüler olan ve mezunlarının iş imkanının fazla olduğu Aktüerya Bölümü de yeni birimlerimiz içerisinde yer almaktadır. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ebelik Anabilim Dalı’nda doktora programı açılmış, Türkiye’de ilk kez Atatürk Üniversitesinde başlanacak bu programa 2013-2014 öğretim yılında öğrenci kabul edilmiştir. Açık öğretim Fakültesi bünyesinde bu dönem öğrenci alacak yeni bölümlerimiz (2 yıllık) Sosyal Hizmetler, Bilgisayar Programcılığı, Çocuk Gelişimi ve İş Sağlığı ve Güvenliği. “ dedi.
Atatürk Üniversitesi’nin bazı ülkelerle de ikili anlaşmalar sağladığını belirten Rektör Koçak, “Kazakistan, İran, Azerbaycan, Gürcistan, Sudan, Belarus, ABD ve Almanya bu ülkeler arasında yer almakta. Türk dünyası ile çok yönlü ilişkilerimiz doğrultusunda; Türk Keneşi bünyesinde kurulan Türk Üniversiteleri Birliği’nin sekretaryası ve başkanlığı üniversitemizce yürütülmektedir. Türk Üniversiteleri Birliği ilk genel kurulu toplantısını, önümüzdeki yıl dönem başkanı sıfatıyla Atatürk Üniversitesinde gerçekleştirilecektir. “ dedi.
Üniversite kampüsünün sınırlarının genişlemesi, hastanelerin birleşmesi ve geleceğe yönelik olarak batı kampüsü planlamaları da dikkate alındığında kampüs içerisinde yeni düzenlemeler, yeni yollar ve bazı trafik akışı değişiklikleri yapılmasının zorunlu olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, şöyle konuştu:
“Bu planlamalar yapılırken dikkate alınan ilkeler şunlar olmuştur; Hastane ve diş hekimliğine gelecek araçların ve yayaların herhangi bir problem yada engelle karşılaşmaması. Kartlı geçiş sisteminin sağlık çalışması ve kampüse kontrollü girişin sağlanması. Batı kampüs ana ulaşım güzergahlarının bağlantı noktalarının oluşturulması. Çat yolu ve Ilıca yolu arasındaki kuzey- güney geçiş hattının serbest hale getirilmesi, en kısa yolun oluşturulması, oluşacak yeni trafik hacmini karşılayacak yol genişliklerinin sağlanması. Serbest ulaşımın olduğu yollarla bağlantısı olan fakültelere girişlerin kontrolünün sağlanması. Otobüs ve minibüs ulaşım güzergahlarının kampüs trafiğin rahatlatacak şekilde yeniden düzenlenmesi. Hastane civarındaki kavşakların trafik hacminin çeşitli yönlerde dağıtılması. “
Atatürk Üniversitesinde bu sene güvenlik tedbirlerinin de daha fazla artırılacağına dikkat çeken Rektör Koçak, “Kampüsümüzde personel ve öğrencilere yönelik kartlı geçiş ve kontrol sistemi bariyer sistemi ve akıllı kart tabanlı ödeme ile elektronik güvenlik teknolojileri kullanılması amacıyla ‘akıllı kart ve elektronik güvenlik’ projesi uygulamaya konulmuştur. Proje kapsamında akıllı kimlik kartları kullanılarak; yemekhane kontrol sistemi, hastane kontrol ve personel, devam takip sistemi, fakülteler turnikeli geçiş kontrol sistemi ile kütüphane emanet dolap sistemi çalıştırılabilecektir. Elektronik güvenlik sistemi kapsamında plaka ve yüz tanıma kameraları, gündüz ve gece görüş kameraları ile kampüsümüz 24 saat izlenmektedir.” şeklinde konuştu.
Toplantının sonunda Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, rektör yardımcılarında bu sene değişikliğe gidildiğini ancak görevi devreden rektör yardımcılarıyla her zaman dost olduklarını ve uzmanlık alanlarında her daim bilgi birikimlerine başvuracaklarını kaydetti.