GÜNCEL Haber Girişi : 17 Ekim 2008 23:36

Putin Çeçenistnda Cami açtı.

Putin Çeçenistnda Cami açtı.

Açılıştan önce dün akşam camiiyi ziyaret eden Rusya Başbakanı Vladimir Putin, "Bu camii ile sadece Çeçenistan vatandaşları değil, bütün Rusya Müslümanları gurur duymalı. Ülkenin Müslümanları için güzel bir hediye." diye konuştu. Putin dinler arası diyalogun önemine vurgu yaptı. Putin, "Dinler arası diyalog büyük önem taşıyor. Özellikle de içinde birçok dinleri ve milletleri barındıran bizim ülke için." dedi.

Cami açılışı ile birlikte yapılan 'İslam Barış Dini' adlı konferans hakkında da açıklamalarda bulunan Putin, "Bu güzel bir çalışma olmuş. Cami açılışı ile birlikte böyle bir konferans yapılması yerinde bir çalışma. İslam barış dinidir. Bu konferansla tüm dünyaya iletilen güzel bir mesaj." dedi.

Vladimir Putin'e yakınlığı ile bilinen Kadirov açılış konuşmasında yaptığı açıklamada Rusya başbakanını tüm dünya Müslümanlarının umudu olarak değerlendirdi. Kadirov şu şekilde konuştu; "Çok yoğun olmasına karşın Putin camiyi ziyaret etti. Bu büyük bir jest. Ben de buradan kendisini tüm dünya Müslümanlarının umudu olarak gördüğümü açıklıyorum."

Rusya'da "Avrupa'nın en büyük camiisi" olarak tanımlanan külliye 2004'te bombalı saldırı sonucu öldürülen eski devlet başkanı Ahmet Kadirov'un vasiyeti üzerine inşa edildi. Konya'ya 90'lı yıllarda bir ziyaret gerçekleştiren Kadirov buradaki camilerden etkilenerek, Çeçenistan'a da benzer külliyelerin yapılmasını istemişti. Camiinin inşaatı 2006 yılında başlamıştı. Avlu ile birlikte camii toplam 14 hektarlık alanda yer aldı. İslam merkezi haline gelecek camiide İslam Enstitüsü, medrese, dini kütüphane, misafirhane ve öğrenci yurdu da yer alıyor.

Caminin açılışına 25 ülkeden 200'e yakın davetli misafir katıldı. Açılış nedeniyle Grozni'de geniş güvenlik önlemler alındı. Şehir içinde bulunan ana caddelerde trafik otomobillere ve toplu taşıma araçlarına kapatıldı. Ayrıca güvenlik için 2 binden fazla polis ve özel askeri birlik şehirde devriye geziyor.

Rusya Federasyonu'nda 20 milyona yakın Müslüman yaşıyor.

Cihan