ASAYİŞ Haber Girişi : 16 Aralık 2013 13:39

Ölüm tokası 81 ilde YASAKLANDI

Ölüm tokası 81 ilde YASAKLANDI

Erzincan Valiliğinin aldığı emniyet kemeri tokasının yasaklanma kararı emsal gösterilerek gönderilen genelgeyle tüm yurtta yasaklandı.

Erzincan’da geçtiğimiz ay meydana gelen kazada 31 yaşındaki Ersin Coşgun ve nişanlısı 25 yaşındaki Esra Gerek’in emniyet kemerinin sesini kesmek için toka taktıklarının ortaya çıkması üzerine valilik, emniyet kemeri tokasının satışını ve kullanılmasını yasaklamıştı. Emniyet Genel Müdürlüğü bu uygulamanın ülke geneline yayılması için valiliklere genelge gönderdi.

’ÖLÜM TOKASI’ DİYE BİLİNİYOR

Otomobil aksesuarcılarında 5 liraya satılan aparatın satışında kanunen bir yasak yoktu. Polislerin ’ölüm tokası’ olarak nitelendirdiği bu aparatın ’emniyet kemeri ile hava yastığı arasında senkronu bozduğu’na dikkat çekiliyor.

İLK ERZİNCAN’DA BAŞLADI

Erzincan- Erzurum karayolunda 17 Kasım günü meydana gelen kazada Ersin Coşgun yönetimindeki 24 EN 802 plakalı otomobil, aşırı hız ve dikkatsizlik sonucu kontrolden çıktı. Otomobil, karşı yönden gelen ve İstanbul’dan Iğdır’a gitmekte olan Uğur Özkaya yönetimindeki 76 DN 447 plakalı TIR’ın altına girdi. Kazada, sürücü Ersin Coşgun ile yanında bulunan ve 2 ay sonra evlenmeyi planladığı nişanlısı Esra Gerek, hayatını kaybetti. Nişanlı çiftin emniyet kemerlerinin takılı olmadığı ve uyarı sinyali vermemesi için de toka kullanıldığının fark edilmesi üzerine Vali Abdurrahman Akdemir harekete geçti. Türkiye genelinde bir ilke imza atan Vali Akdemir kazadan 10 gün sonra yayınladığı genelgeyle, Erzincan sınırları içinde emniyet kemeri yerine takılan tokanın satılması, kullanılması ve bulundurulmasını yasakladı.

YASAK ÖRNEK OLDU

Valiliğin aldığı kararın ardından Emniyet Genel Müdürlüğü Erzincan’daki uygulamanın 81 ile yayılması için valiliklere birer genelge gönderdi. Genelgede, emniyet kemeri sesini kesmek için kullanılan tokaların satışı, kullanılması ve bulundurulmasının yasaklanması istendi