POLİTİKA Haber Girişi : 26 Ağustos 2010 12:58

O kurşun, cami imamına değil, halka sıkılmıştır

O kurşun, cami imamına değil, halka sıkılmıştır

Türkiye, Ramazan'da Hakkâ-ri'den gelen acı haberle sarsıldı. PKK'nın daha önce tehdit ettiği Hacı Sait Camii imamı Aziz Tan'ın, sabah namazına giderken sırtından 8 kurşunla şehit edilmesi, infiale yol açtı. İstanbul, İzmir, Manisa ve Trabzon gibi ülkenin dört bir yanından insanlar Tan ailesini arayarak acılarını paylaşıyor. Merhum imamın kardeşi Yrd. Doç. Dr. Zeki Tan, bu durumu, birlik-beraberlik düşüncesinin tezahürü olarak görüyor. Saldırganların meydanı boşaltmak istediğini vurgularken, "Maneviyat çekilince ortalık kurur." uyarısında bulunuyor. saldırının referandum öncesinde yapılmasını manidar bulan kanaat önderleri ve sivil toplum örgütleri, "Din adamına sıkılan kurşunlar, bütün halka sıkılmıştır." diyor. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun "Din görevlilerimiz cami gibidir." tespiti de olayın vahametini gözler önüne seriyor. Eski Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, tepkisini, "Kimden gelirse gelsin, lanet olsun." sözleriyle dile getirirken, cinayete BDP yönetimi de tepkili. Eşbaşkan Gültan Kışanak, bölge insanının tahrik edilmek istendiğine dikkat çekiyor.

Merhum imamın kardeşi Yrd. Doç. Dr. Zeki Tan, Türkiye'nin dört bir yanından insanların, bizzat gelerek veya telefon açarak taziyelerini ilettiğini söyledi. Bunun, din adamlarına gösterilen saygı ve birlik-beraberlik düşüncesinin tezahürü olduğunu vurgulayan Tan, "Ağabeyimin şahsında dine saldırı yapıldı. Saldırganlar, meydanı boşaltmak istiyor. Kendilerinden başka kimseye hayat hakkı tanımıyorlar. Maneviyat çekilince ortalık kurur." diye konuştu. Aziz Tan'ın oğlu Abdulselam Tan da babasının bıraktığı hizmetleri devam ettireceğini vurguladı. Tan, "Onu hiçbir zaman unutmayacağız. Onun açtığı yolda takipçisi ve devamcısı olacağız. Ondan aldığımız bayrağı sonuna kadar götüreceğiz. Yatarken değil, onun gibi koşarken ölmeyi bizlere nasip etsin." dedi. Babasının kendilerinden sürekli okumayı tavsiye ettiğini, Hakkâri'nin okuyan büyük insanlara ihtiyacı olduğunu anlattığını kaydetti.

Olayın bir provokasyon olabileceğine dikkat çeken eski Hakkâri Belediye Başkanı Abdurrahman Keskin ise "Aziz hocanın kimseyle bir ihtilafı söz konusu değildi. Bu doğrudan doğruya yani ortalığı bulandırmak, insanları birbirine düşürmek için yapılmış bir saldırıdır. Bir din adamının Ramazan gününde namaza giderken katledilmesi çok düşündürücüdür." ifadelerini kullandı. Aziz Hoca'nın öldürülmesinin, bütün Hakkâri'nin öldürülmesi anlamına geldiğini vurgulayan Keskin, din adamlarına yönelik böyle bir tecavüzün bugüne kadar görülmemiş bir olay olduğunu kaydetti. Keskin, "Biz Hakkâ-ri halkı olarak bütün gücümüzle bu olayın çözülmesi için çalışacağız. Devlet yetkilileri de bütün gücüyle çalışıp bu olayın faili meçhuller listesine eklenmesini engellemelidir." diye konuştu. Keskin, cenaze törenine gösterilen ilginin Hakkâri halkının bu olayı nefretle karşıladığının göstergesi olduğunu söyledi.

Din görevlisi cami gibidir, öldürülmesi çok acı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu: Toplumda birlik ve beraberliğin en önemli unsurlarından biri din adamlarıdır. Hakkâri'de görev yapan imam Aziz Tan'ın terör örgütü tarafından öldürülmüş olmasından dolayı son derece üzüntülüyüz. Din görevlilerimiz cami gibidir. Camiden giren kişilere etnik kökeni, mezhebi, meşrebi sorulmadığı gibi din görevlilerimiz de herkesi kucaklayan bir hizmet vermenin gayreti içindedir. Ancak yolumuz, istikametimiz bellidir. Biz milletimizin hizmetindeyiz, birlikten, beraberlikten yanayız.