GÜNDEM Haber Girişi : 28 Temmuz 2015 16:02

NATO'dan Türkiye'ye tam destek

NATO'dan Türkiye'ye tam destek
Türkiye'nin çağrısı üzerine olağanüstü toplanan NATO Konseyi, "Türkiye ile teröre karşı ortak mücadele etmeye hazırız" mesajı verdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stolntenberg, Türkiye'nin talebi üzerine Brüksel'de bugün gerçekleştirilen toplantısının açılış konuşmasında "Türkiye'nin kapısındaki dolayısıyla NATO sınırındaki iktidarsızlığı ele almak için bugün gerçekleştirdiğimiz toplantının doğru ve zamanında olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Türkiye'nin, ulusal güvenliğine yönelik son saldırı ve tehditler üzerine terörizme karşı alınan tedbirler ve yapılan operasyonlar hakkında bilgi vermek ve istişarelerde bulunmak üzere Kuzey Atlantik Anlaşması'nın 4.maddesi kapsamında NATO'yu toplantıya çağırmıştı. Türkiye'nin talebi üzerine büyükelçiler düzeyinde gerçekleştirilecek toplantı, bugün Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirildi. Görüşme öncesinde açılış konuşmasını yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stolntenberg, Türkiye'nin talebi üzerine toplandıklarını kaydederek, " Türk hükümetine ve terörist saldırılarda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz. Terörizmin tüm şekilleri görmezden gelinemez ve halkı çıkamaz. Türkiye'nin kapısındaki dolayısıyla NATO sınırındaki iktidarsızlığı ele almak için bugün gerçekleştirdiğimiz toplantının doğru ve zamanında olduğunu düşünüyoruz. NATO gelişmeleri yakından takip ediyor ve müttefikimiz Türkiye ile güçlü bir dayanışma içindeyiz" dedi. 

"NATO, GÜVENLİ BÖLGE OLUŞTURULMASININ PARÇASI DEĞİL"

 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin talebi üzerine Brüksel'de gerçekleştirilen toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında, güvenli bölgenin oluşturulması konusunda değinerek, "NATO bu çabaların bir parçası değil. Türkiye ve ABD arasındaki görüşmelerin arasındaki görüşmelerde gündeme gelen bir konu" dedi.

Türkiye'nin, ulusal güvenliğine yönelik son saldırı ve tehditler üzerine terörizme karşı alınan tedbirler ve yapılan operasyonlar hakkında bilgi vermek ve istişarelerde bulunmak üzere Kuzey Atlantik Anlaşması'nın 4.maddesi kapsamında NATO'yu toplantıya çağırmıştı. Türkiye'nin talebi üzerine büyükelçiler düzeyinde gerçekleştirilecek toplantı, bugün Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirildi. Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenlenen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, terörle mücadele çabalarının yanında kararlılıkla durmaya devam edeceklerini belirterek, gelişmelerin yakından takip edildiğini ve müttefiklerin Türkiye'ye desteğini dile getirdiğini kaydetti. Türkiye ile dayanışma içinde olunduğunu sözlerine ekleyen Genel Başkan, "Türkiye güçlü bir müttefiktir" dedi. Terör saldırılarını kınayan NATO Genel Başkanı Jens Stoltenberg, "Türkiye ile teröre karşı ortak mücadele etmeye hazırız" dedi.

Stoltenberg, toplantıda tam mutabakat sağlandığını belirterek, "Tüm müttefikler, Türkiye'ye güçlü desteklerini iletti. Hepimiz birlik halinde dayanışma gösteriyoruz. Tüm müttefikler her biçimde ortaya çıkan terörü kınadı. Türkiye, NATO'dan daha fazla askeri destek istemedi. Türkiye şu anda bizim müttefikimiz ve kendisine ait orduya sahip. İttifak içindeki ikinci büyük orduya sahip. Hepimiz, terörü kınama konusunda Türkiye ile bir arada duruyoruz" dedi.

Stoltenberg NATO'nun IŞİD ile mücadele etmesi konusuna da değinerek, " NATO farklı şekilde IŞİD'le yapılan mücadeleye katılıyor. Tüm NATO müttefikleri IŞİD ile mücadele ediyorlar. NATO'nun 28 üyesi ve ortaklar koalisyona destek veriyor. Burada birlikte çalışabilirlik kavramı önemli. Bu, hem ittifak için de hem ortaklar için önemli bir durum. Tüm NATO müttefikleri IŞİD'E karşı koalisyona destek veriyor NATO ek olarak ülkelere yardım konusunda yardımcı oluyor" ifadelerini kullandı.

"IŞİD İLE MÜCADELE EDEN KOALİSYONA DA DESTEK OLUYORUZ"
Stoltenberg NATO çerçevesindeki ülkelerin karşılıklı işbirliği içinde olduğunu belirterek, "Hem ittifak ülkeleriyle hem de diğer ülkelerle daha etkili bir şekilde bu işbirliği gerçekleştirmekteyiz. Bu daha da kapsamlı bir daha gelebilir. Buna ek olarak NATO ülkelere de destek oluyor. Örneğin, ülkelerin kendilerini terörizmle mücadele konusunda güçlendirmeleri açısından da destek olmakta. Bu aslında Afganistan'da neden bulunduğumuzu da ortaya koyuyor. Afganistan'daki bu çabaların neden bu kadar çeşitli olduğunu da ortaya koyuyor. Bu durum askeri anlamda NATO'nun en kapsamlı çabalarından bir tanesi oldu ve terörle mücadele için de bu çabaları gerçekleştirmekteyiz" ifadelerini kullandı.

Ürdün'de savunma kapasitesinin güçlendirilmesi konusunda destek verildiğini vurgulayan Stoltenberg, "Onların yeterliliklerini arttırmaları konusunda destek oluyoruz. Terörle mücadele konusunda da Ürdün en önde gelen ülkeler içerisinde yer alıyor. Irak Hükümeti ile işbirliği içindeyiz. Irak'ın savunma kapasitesini güçlendirebileceği yönünde kendi yeterliliğini arttırması ve askeri unsurlarının eğitim imkanlarını geliştirmesi açısından da destek oluyoruz. Tunus'a işbirliği içinde çalışmaktayız. IŞİD ile mücadele eden koalisyona da destek olduğumuzu ifade ettim. Terörle mücadele konusunda ülkelerin kapasitelerini güçlendirmeleri açısından da destek olduğumuzu söyledim" açıklamasını yaptı.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Stoltenberg Türkiye'nin güvenli bölge oluşturulmasını desteklemesi konusunda, "NATO bu çabaların bir parçası değil. Türkiye ve ABD arasındaki görüşmelerin arasındaki görüşmelerde gündeme gelen bir konu. Diğer taraftan Türkiye'nin IŞİD ile mücadelesini memnuniyetle karşılıyorum. Türkiye bu konuda ılımlı muhalefetin eğitilmesi konusunda katkı veriyor. Türkiye, mülteciler konusunda da NATO içerisinde en fazla etkilenen ülkedir. Türkiye yüz binlerce insanı kamplarla ağırlıyor. Türkiye'nin güvenli bölge konusunda NATO'nun bir parçası olmadığını ifade etmeliyim" dedi. 

Etiketler : nato
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.