SİYASET Haber Girişi : 12 Ağustos 2018 10:55

NATO ortağınızı bir papaza değişiyorsunuz

NATO ortağınızı bir papaza değişiyorsunuz
Sel felaketinin yaşandığı Ünye’de incelemelerde bulunan Başkan Erdoğan, ABD’yi sert sözlerle eleştirdi, “NATO ortağınızı bir papaza değişiyorsunuz” diyen Erdoğan, halkı dövizlerini TL’ye çevirmeye davet etti.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan Ordu’nun sel felaketinin yaşandığı Ünye İlçesi’nde incelemelerde bulundu. Burada vatandaşlara hitap eden Erdoğan, ABD yönetimine önemli mesajlar verdi. Erdoğan “Bu millet düştüğü yerden güçlü kalkar. Bu işin dolarla molarla ilgisi yok. Onların doları varsa bizim Allah’ımız var. Gelin yastık altı dolarlarınızı çıkarın. Tehdit diliyle bu milleti asla yola getiremezsiniz. NATO’daki stratejik ortağınızı bir papaza değişiyorsunuz” dedi. 

HİÇ ENDİŞEYE KAPILMAYIN

Başkan Erdoğan şunları söyledi: Şunu vermeyeceğiz... Bunu vermeyeceğiz. Bizde olanlar bize yeter. Bazıları halimiz ne olacak diyor? Ne varmış halimizde... Biz düştüğümüz yerden kalkarız. Bugün de kalkarız yarın da kalkarız. Yeter ki benim milletim ayakta dursun. Hiç endişeniz olmasın biz bugüne kadar dik durduk. Biz sadece Allah’ın huzurunda secdeye eğildik. Ve buradaki bir rahiple ilgili olarak Türkiye’yi yola getirmeye çalışmak yanlıştır. Ben yine sesleniyorum ABD’dekilere. Yazık, yazık... Siz NATO’daki stratejik ortağınızı bir papazla, bir rahiple değişiyorsunuz. Ve biz adaletin gereği neyse onu yaparız. 

Helikopterle inceledi 

Başkan Erdoğan, sel felaketi yaşayan Ordu’nun Ünye İlçesi’nde Cevizdere mevkiini helikopterden inceledi. Erdoğan, helikopterinin inmesinin ardından kısmen yıkılan Cevizdere Köprüsü’ne giderek incelemelerde bulundu. 

Fındıkta kimsenin rahatsızlığı olmasın

Fındıkla ilgili de açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Burada fındık noktasında bazı hasarlar meydana geldi. Hasar tespit çalışmalarını Valilik riyasetinde yürütüyoruz. Bu konuda kimsenin bir rahatsızlığı olmasın. Hasar tespit çalışmalarıyla birlikte neyse bunun neticesi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti bunları ödeyecek zenginlik ve kabiliyettedir. Elimizden gelen desteği vereceğiz. Hasar tespitten sonra bu çalışma sürecini de başlatmış olacağız. Bunun dışında herhangi bir konutlarda şurada burada varsa bir zayiat, bunlar üzerinde de yine çalışmalarımızı aynen yürüteceğiz” diye konuştu. 

DEVLET YARALARI SARACAK 

Başkan Erdoğan Ünye’de yıkılan köprü ile hasarlı diğer yapıların 3-4 aylık çalışmayla yeniden yapılacağını söyledi. “Tekrar yaşanmaması için tedbirler artacak” dedi.  

Ordu’nun Ünye İlçesi’nde sel nedeniyle yıkılan Cevizdere Köprüsü’nde incelemelerde bulunan Başkan Erdoğan, ‘’Karadeniz Sahil Yolu’ndaki bu köprü malum 1960’da yapılmış bir köprü. Modern bir köprü değil. Hedefimiz Karayolları, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile birlikte bu köprüyü 3-4 ay içinde bitirmek” diye konuştu.   

MODERN SİSTEMLE YAPILACAK 

Erdoğan, “Daha modern sistemle daha güçlü sistemle bunları da bitirmiş olacağız. Bu tür olayların yaşanmaması için tedbirleri de almış olacağız” dedi. 

Hukuk dışına çıkmayız 

erdoğan, Ünye’nin ardından Rize’de halka hitap etti. Erdoğan şunları söyledi: ABD, 81 milyonluk Türkiye’yi bir papaza değişiyorsa kusura bakmasın. Biz bu yolda emin adımlarla yürüyoruz. Biz stratejik ortağız. Bu şekilde davranması bizi üzmüştür. Türkiye’ye tehdit sökmez. Biz hukuk devletiyiz. Onların doları varsa bizim de Allah’ımız var. Öyle tehditle bizi bir yere çekmeye kalkanlar, kusur bakmasın. Biz hukuk devletiyiz, hukukun dışına asla çıkamayız. Bize İHA vermiyorlardı, şimdi biz yapıyoruz. Daha çok üreteceğiz ve kazanacağız. Hiç endişe etmeyin.” 

YERLİ PARAYLA TİCARET MÜJDESİ

Başkan Erdoğan Rize’de İl Danışma Meclisi toplantısında konuştu. ABD’ye sert sözlerle tepki gösteren Erdoğan, “Bu oyun önümüze geldiğinde biz, ‘Ölürüz de böyle bir istiskale, aşağılanmaya rıza gösteremeyiz’ dedik. Tehdit ediyor ya. ‘Saat 18.00’e kadar, yarın akşam, göndereceksiniz.’ Burası çatladı kapı ülkesi mi? Burası Türkiye. Ayakları üzerinde dimdik duran 81 milyonluk bir Türkiye’yiz” dedi. 

HAZIRLIK YAPIYORUZ 

Erdoğan, dolara karşı yerli parayla ticaretle ilgili de çok önemli açıklamalar yaptı: Devlet olarak alacağımız tedbirler üzerinde bakanlarımız çalışıyor. Ticaretimizi yerli para üzerinden yapmaya hazırlanıyoruz. Avrupalı ülkeler de bu dolar tehdidinden çıkmak istiyorsa onlarla da bunu yapmaya hazırız. Tüm dünyaya ekonomik savaş ilan eden, yaptırım tehditleriyle ülkeleri haraca bağlayan bu düzeni asla kabul etmiyoruz. Cezaymış, kurmuş, dövizmiş, yaptırımmış hiçbiri umurumuzda değil.   

KILIÇDAROĞLU’NA TEPKİ 

Erdoğan konuşmasında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na sert tepki gösterirken, “Biz birilerinin bize saldırısını anladık da, ey Kılıçdaroğlu sana ne oluyor” dedi.

Tek müttefikiniz dolar 

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, ABD’nin ekonomik yaptırım kararlarıyla ilgili  sosyal medyadan açıklamada bulundu. Yıldırım, “İran, Rusya şimdi de Türkiye’yi hedef alan hasmane tutum ülkelerimizin yakın işbirliği, dayanışması karşısında işe yaramayacaktır. Tek müttefiki dolar olan ABD yönetimine duyurulur” dedi.

ABD, Türkiye’yi tamamen kaybedebilir

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Daily Sabah gazetesinde “Türkiye-ABD ilişkilerindeki krize dair” konulu bir yazı kaleme aldı. Kalın, “Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’yi tamamen kaybetme riskiyle karşı karşıyadır. Türkiye kamuoyunun tamamı, meşru güvenlik endişelerimizi yok sayan Amerikan politikalarına karşıdır. Türkiye’ye yönelik tehditler, yaptırımlar veya kabadayılıklar hiçbir işe yaramaz” ifadesini kullandı.  

FET֒nün, 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştirdiğinde birçok uluslararası yorumcunun, Türk devletinin ve ekonomisinin tamamen çökeceğini öngördüğünü hatırlatan Kalın, ancak Türkiye’nin bu karanlıktan daha güçlü çıkarak siyasi istikrar ve iktisadi kalkınma yolunda yürümeye devam ettiğini belirtti. 

TÜRKİYE'NİN FARKLI ALTERNATİFLERİ VAR

New York Times’ta bir makale kaleme alan Başkan Erdoğan, “Washington ilişkilerimizin asimetrik olabileceği yanlış düşüncesini bir kenara bırakmalı” dedi. 

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, New York Times gazetesi için İngilizce kaleme aldığı “Türkiye, ABD ile Krizi Nasıl Görüyor” başlıklı makalede, iki ülke arasında son dönemde yaşanan gerginliğe değindi. “Uzun zamandır müttefikimiz olan ABD’nin Türkiye’ye karşı attığı tek taraflı adımlar sadece ABD’nin çıkarlarına ve güvenliğine zarar verir” diyen Erdoğan, Washington’a Türkiye’nin farklı alternatifleri olabileceğini söyledi. Erdoğan’ın ifadeleri şöyle: 

ORTAKLIK RİSKE GİRER 

ABD, Türkiye’nin egemenliğine saygı duymaya başlayıp, milletimizin karşı karşıya olduğu tehlikeleri anladığını ispatlayamazsa ortaklığımız riske girebilir. 

YENİ MÜTTEFİKLER ARARIZ 

Çok geç olmadan, Washington ilişkilerimizin asimetrik olabileceği yanlış düşüncesini bir kenara bırakmalı ve Türkiye’nin alternatiflere sahip olduğunu kabul etmelidir. Bu tek taraflılık ve saygısızlık trendini tersine çeviremezlerse yeni dost ve müttefikler aramaya başlayacağız. 

15 TEMMUZ TEPKİSİ 

ABD’nin olaya tepkisi tatmin edicilikten uzaktı. Türk demokrasisinin yanında olmak yerine ABD yetkilileri ihtiyatlı bir şekilde ‘Türkiye’de istikrar, barış ve devamlılık’ çağrısında bulundu. Bu da yetmezmiş gibi Türkiye’nin iki taraflı bir anlaşma ile Fetullah Gülen’in iadesi için yaptığı talepte hiçbir ilerleme kaydedilmedi.

SURİYE’DE TERÖRE DESTEK 

Washington son yıllarda PYD/YPG’ye silah vermek için 5 bin kamyon ve 2 bin kargo uçağı kullandı. Ne yazık ki sözlerimize kulak tıkandı ve ABD silahları en nihayetinde sivil halkımızı ve Suriye, Irak ve Türkiye’deki güvenlik güçlerimizi hedef almak için kullanıldı. 

ABD dinlemezse Türkiye göbeğini kendi kesecek

Erdoğan makalesinde, Türkiye’nin milli çıkarlarını her zaman koruyacağını belirterek, Kıbrıs’a yapılan çıkarmayı hatırlattı. Son günlerde ABD’nin, hakkında bir terör örgütüne yardım ettiği suçlaması bulunan Amerikan vatandaşı Andrew Brunson’ın Türk polisi tarafından tutuklanmasını gerekçe göstererek Türkiye ile tansiyonu artıracak birçok adım attığını vurgulayan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: 

DOST MİLLETE TEHDİT OLMAZ 

Trump’ı birçok toplantımız ve konuşmamızda uyardığım gibi hukuki sürece saygı duymak yerine, ABD dost bir millete karşı haddini aşan tehditler yayımladı ve Bakanlar Kurulumuzun birçok üyesine yaptırım uyguladı. Bu karar kabul edilemez, mantıksız ve en nihayetinde uzun süreli dostluğumuza zarar verici nitelikteydi.

Türkiye’nin tehditlere cevap vermediğini göstermek için birkaç ABD’li yetkiliye yaptırım kararı aldık. Biz hep aynı prensibe bağlı kalacağız: Hükümetimi hukuki sürece müdahale etmeye zorlamaya çalışmak anayasamıza ya da ortak demokratik değerlerimize uygun değildir.

KIBRIS’I UNUTMAYIN 

Türkiye zaman belirledi ve ABD dinlemezse bir kez daha kendi göbeğini kendi kesecek. 1970’lerde Türkiye, Washington’ın itirazlarına rağmen Kıbrıs Rumları tarafından Türk kökenlilere karşı uygulanan soykırımı engellemek için Kıbrıs’a girdi. Son zamanlarda Washington’ın Suriye’nin kuzeyinden gelen milli güvenlik tehditleriyle ilgili bizim endişelerimizin ciddiyetini anlayamaması, DEAŞ’ın NATO sınırlarına erişimini kesen ve YPG’yi Afrin kentinden çıkaran iki askeri operasyonla sonuçlandı. Bu durumlarda olduğu gibi milli çıkarlarımızı korumak için gerekli adımları atacağız.” (Kaynak:Akşam)


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.