SİYASET Haber Girişi : 31 Ekim 2008 13:25

Namazda çalan Telefoniçin fetva;

Namazda çalan Telefoniçin  fetva;

Diyanet İşleri Başkanlığı, namazda iken çalan cep telefonunu bir tek harekette kapatmanın namazı bozmayacağını belirtiyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı İç Denetçisi Doç. Dr. İsmail Karagöz, Diyanet'in internet sitesinde yayınlanan 'Camilerde Kurallara Aykırı Uygulama ve Davranışlar' konulu yazısında cep telefonlarının camiye girerken kapatılmasa bile mutlaka sessize alınması gerektiğini belirtiyor. Tek bir hareketle telefonu kapamanın namazı bozmayacağını ifade eden Karagöz, fakat kişinin hareketleri, dışarıdan görüldüğünde namazda olmadığına zan edilecek derecede çok ise yani 'amel-i kesir' olursa namazın bozulacağını kaydediyor.

Cep telefonlarının camilere teknolojinin getirdiği bir sıkıntı olduğunu belirten Karagöz, "Telefonunu açık tutan bir kısım cemaatin telefonu çalmakta, namaz kılanları rahatsız etmekte ve namazın huşuunu ihlâl etmektedir. Telefonları kapatmasak bile mutlaka sessize almalı ve bunu bir görev bilmeliyiz. Unutulur da telefon çalarsa 'amel-i kesir' olmayacak şekilde bir tek eylemle telefon kapatılabilir. Bu şekildeki bir hareket mekruh olur, ancak namazı bozmaz." diyor.
CİHAN