EKONOMİ Haber Girişi : 23 Aralık 2008 01:01

Müftüden ayakta ihtiyaç giderme uyarısı

Müftüden ayakta ihtiyaç giderme uyarısı

Tartışmayla ilgili İl Müftüsü Necdet Çetin, İslam Dini'nde ayakta ihtiyaç gidermenin uygun bulunmadığını, bunun aynı zamanda sağlık açısından da zararlı olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığını bildirdi.

Balıkesir'in Hacıilbey Mahallesi'ndeki, halk arasında, "Martlı Cami" olarak bilinen Hacı Ömer Camii'nin tuvaletinde bulunan pisuarlar, 1 yıl önce kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce kırıldı. İki tane olan pisuarların her birinin üzerine de, "Ayakta işemek harama yakın mekruhtur" ve "Ayakta işemek kabir azabına sebeptir" yazıları yazıldı.

Bunu fark eden Hacıilbey Mahallesi Muhtarı Mustafa Deniz, doğru anlam taşısa dahi yapılanın hoş olmadığını, caminin kırılan pisuarlarını söküp yerine yenisini taktıklarını, yazıları da boya ile sildiklerini fakat kaybolmadığını anlattı. Tam bir yıl önce gerçekleşen olayın bugün birileri tarafından alınıp polemik haline getirilmesinin de yanlış olduğunu söyleyen muhtar Deniz, camiye güvenlik kamerası sistemi kuracaklarını söyledi.

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Balıkesir İl Müftüsü Necdet Çetin, İslam Dini'nde manevi temizlik kadar maddi temizliğin de büyük önem taşıdığını kaydetti. Tuvalet ihtiyaçlarının mutlaka oturarak giderilmesi gerektiğini vurgulayan İl Müftüsü Çetin, İslam Dini alimlerince konunun böyle öngörüldüğünü belirtti.

Necdet Çetin, camilerdeki tuvaletlerde pisuar bulunmasına da karşı olmadığını ancak bunların yıkıp, kırıp, zarar vererek bu şekilde dikte etmek isteyenlerin İslamiyet'i iyi bilmediğini gösterdiğini ifade etti. Çetin, müftü olarak kendisinin de hiç kimseye ayakta ihtiyaç gidermeyi tavsiye etmediğini söyledi, ayakta ihtiyaç giderilmesinin sağlık açısından da zararlı olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığını kaydetti.

İHA