EKONOMİ Haber Girişi : 27 Mart 2009 10:30

Mersin Müftülüğünden Konferans

Mersin Müftülüğünden Konferans

Mersin Bozyazı İlçe Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı Bozyazı Şubesi tarafından Bozyazı Merkez Camii konferans salonunda sunumunu ve konuşmacılığını İl Müftüsü Niyazi ERSOY'un yaptığı "İslam'da Kadının Konumu" konulu konferans verildi.

İlginin büyük olduğu konferans İstiklal Marşı ve Kur'anı-ı Kerim okunmasıyla başladı. Açılış konuşması Bozyazı İlçe Müftüsü Oğuzhan KADIOĞLU tarafından yapıldı. Konferansa Belediye Başkanı Mehmet BALLI, Anamur ve Aydıncık İlçe Müftüleride katıldı.



Yaklaşık iki saat süren ve katılımcıların sık sık alkışladıkları konferansta İl Müftüsü Niyazi ERSOY'un konuşmasından bazı satırlar;

"İslam dini ?Kadının Konumu? nu toplumdaki icra ettiği fonksiyonuna göre üç şekilde ele almaktadır.

  1. Kadın olarak
  2. Eş olarak kadın
  3. Ana olarak kadın

Ben sizlere kadının bu üç hususiyetini anlatırken, özellikle aile kavramı üzerinde durmaya çalışacağım. Tabiî ki ailenin reisi olan babadan da söz edeceğim."

"Kadını toplumdan ve hayattan dışlamanın hiçbir mantıklı izahı olamaz. Çünkü onsuz, hayatın bir tadı olmaz ve zaten onsuz hayat devam etmez. İnsanın varlığının devamı ancak onun varlığıyla mümkündür. O başlı başına bir değerdir."

"Bu da bize gösteriyor ki, İslam da toplumsal bir cinsiyet ayrımından söz etmek mümkün değildir. Çünkü bu sosyal yaşantıya terstir. İnsan sosyal bir varlıktır ve toplumda bu varlığını devam ettirir. Bu nedenle kadın erkeğe, erkek de kadına daima muhtaçtır."

"Kadının erkeğe göre daha hassas ve duygusal olduğu bir gerçektir. Peygamberimiz (sav) bu konuda erkeklere öğüt verirken, kadınlara karşı söz ve davranışlarında dikkatli ve ölçülü olmalarını tavsiye etmiştir. Tabi ki bu tavsiyeler tek taraflı olmamıştır. Aynı şekilde kocalarıyla iyi geçinmelerini sağlamak için peygamberimiz (sav), kadınlara da emir ve tavsiyelerde bulunmuştur. Kadın ve erkeğin birbirlerine yaptıkları iyilikleri unutmamaları ve öfkelerine hâkim olmaları gerektiğine dikkat çekmiştir. İşte burada bir eş olarak kadının aile içerisindeki, karı-koca arasındaki rolü önem arz etmektedir."

Konuyu özetleyecek olursak;

Kur?an-ı Kerim?in ifadesiyle kadın, bir huzur ve sevgi kaynağıdır. Aynı zamanda saygı unsurudur.
Eş olarak, kadının sorumlulukları ve çocuklarına karşı görevleri, büyük bir önem taşımaktadır.
Kadın anne olarak, asıl, temel ve ana demek olup, neslin devamını sağlamaktadır.
Mutlu aileden mutlu toplumlar, mutlu milletler doğar. Cenab-ı Hak bizleri dünyada ve ahirette mutlu kılsın.

Konferans sonunda Bozyazı Belediye Başkanı Mehmet BALLI tarafından İl Müftüsü Niyazi ERSOY'a yöresel kilim hediye edildi. 06.03.2009



(İl Müftüsü Niyazi ERSOY'un konuşma metinin tamamı burada.)
 
Haber Kaynak:Mersin Müftülüğü