EKONOMİ Haber Girişi : 10 Mayıs 2009 21:24

Mardin'de katledilen imamın son hutbesi

Mardin'de katledilen imamın son hutbesi
Mardin Müftüsü Mehmet Kızılkaya, imam Kazım Ozan'ın büyük bir hizmet aşkıyla çalıştığını dile getirerek, Ozan'ın hatırasını yaşatmak için İl merkezinde yapılacak camilerden birine ismini vermeyi düşündüklerini kaydetti.

Beypazarı Müftüsü Mustafa Düzgüney ise genç imamın adının önümüzdeki aylarda açılacak Kur'an kurslarından birine verileceğini bildirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı da 22 yaşında başladığı ve 2 yıl sürdürdüğü görevi sırasında, örnek bir din görevlisinin nasıl olması gerektiğini gösteren Ozan'ın acılı ailesine küçük bir katkı sağlayabilmek için kampanya başlattı. Ayrıca, Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla Kazım Ozan'ın kız kardeşlerinin eğitim masraflarının karşılanması planlanıyor.

Bardakoğlu: İnsan sevgisi ve eğitime ihtiyaç var

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Kazım Ozan'ın kendini din hizmetine verdiğini, Kur'an öğrettiğini, İslam'ı anlattığını, örnek insan olmaya çalıştığını, köylünün dilini öğrenip kendini sevdirdiğini anlattı.

İslam'ın sabır ve metanet kaynağı büyük bir din olduğunu ifade eden Bardakoğlu, "Ancak, din sadece şehit olanların arkasında sabır metanet dilemek için olmamalı bu tip acıların yaşanmasını da önlemeli. Dinin şefkatini, Allah korkusunu, peygamber ve insan sevgisini yerleştirmek zorundayız" diye konuştu.

Mardin'de yaşanan olayın feodal bir yapıyla açıklanamayacak kadar vahim olduğunu anlatan Bardakoğlu, çağın insanın yüreğinden merhamet ve şefkatin sökülerek alındığını söyledi. Bardakoğlu, yüreklerin taşlaşmasının önlenmesi için tüm toplumun merhamet ve insan sevgisi eğitimine ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Hem genç imamın ailesine hem de Bilge köyünde yetim ve öksüz kalan çocuklara destek vereceklerini belirten Bardakoğlu, "Günübirlik değil, uzun soluklu olarak yanlarında olmayı arzu ediyoruz" dedi.

Son hutbesi

Bolu'nun Kıbrısçık ilçesine tayini çıkan ve bu hafta sonu Mardin'den ayrılmayı planlayan imam Kazım Ozan, cemaate duyduğu sevgi ve saygının bir göstergesi olarak cuma namazından sonra okuyacağı ve helallik isteyeceği hutbeyi de önceden hazırlamıştı. Ozan'ın cebinden hutbe metni ile bir kurşun kalem çıktı.

Kazım Ozan, kıldıracağı son cuma namazında okuyacağı hutbede, insanın yaratılış itibariyle ne kadar mükemmel olduğuna dikkati çekecek, bu özelliğiyle zulüm ve eziyetten uzak durması gerektiğini öğütleyecekti. Ozan'ın hazırladığı hutbe şöyle:

"İnsan Allah'ın yarattığı varlıkların en mükemmelidir. 'Şüphesiz biz insanı en güzel biçimde yarattık' ayeti insanın yaratılışındaki mükemmelliğe dikkat çekmektedir. Gerçekten insan, sahip olduğu cevher, yetenek ve potansiyel ile diğer yaratılanlarda bulunmayan nice üstün değerlere sahiptir. İnsandaki bu üstün değerlerden biri de şüphesiz iffettir. iffet, insanın dine ve edebe aykırı söz ve fiillerden uzak durması, her türlü kötülükten uzak olması meşru ölçüler içinde yaşaması, başka insanlara eziyet ve zulüm etmemesidir.

Üzülerek ifade ederim ki, çağımızda bazı kimseler tarafından sadece kadınlarda bulunması gereken bir değer olarak telaffuz edilmektedir. Oysa iffet, erkek için de dini ve ahlaki yükümlülük ve erdemliliktir."

Kaynak: Ajanslar