SİYASET Haber Girişi : 15 Nisan 2011 09:51

Kutlu Doğum Coşkusuna Binlerce İnsan Akın Etti

Kutlu Doğum Coşkusuna Binlerce İnsan Akın Etti

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından İstanbul da gerçekleştirilen Kutlu Doğum etkinliğine Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Ana teması merhamet olan etkinlik Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez önemli bir konuşma yaptı.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, şiddetin bireylerin günlük hayatta en çok başvurdukları iletişim biçimlerinden biri haline geldiğini belirterek, Şiddet giderek normalleşmekte ve hayatımızda kalıcı hale gelmektedir. Son zamanlarda çocuklara ve kadınlara yönelik hunharca işlenen cinayetlerin toplumsal dinamiklerimizle tezat arz edecek şekilde artış göstermesi, gazetelerin üçüncü sayfa haberlerinin birinci sayfaya taşınması sonucunu doğurdu dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, şiddetin bireylerin günlük hayatta en çok başvurdukları iletişim biçimlerinden biri haline geldiğini belirterek, Şiddet giderek normalleşmekte ve hayatımızda kalıcı hale gelmektedir. Son zamanlarda çocuklara ve kadınlara yönelik hunharca işlenen cinayetlerin toplumsal dinamiklerimizle tezat arz edecek şekilde artış göstermesi, gazetelerin üçüncü sayfa haberlerinin birinci sayfaya taşınması sonucunu doğurdu dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığınca Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla Sinan Erdem Spor Salonu nda düzenlenen Hazreti Peygamber ve Merhamet Eğitimi konulu etkinlikte konuşan Görmez, Kutlu Doğum un yüreklerin, ülkenin, İslam aleminin ve bütün insanlığın merhametle onarılmasına vesile olmasını diledi.

Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığının çeyrek asır önce Hz. Muhammed i anmaktan anlamaya şiarıyla başlattığı Kutlu Doğum Haftası geleneğinin milletin gönlünde ve kalbinde var olan peygamber sevgisini harekete geçirdiğini belirterek, bu geleneğin sadece Türkiye de değil, bütün gönül coğrafyasında bir kardeşlik şölenine, bir manevi yenilenme haftasına dönüştüğünü söyledi.

Biz Muhammed ile muhabbeti birleştirmiş, Muhammed ile muhabbeti asla birbirinden ayırmayan bir kültürün, bir medeniyetin çocuklarıyız diyen Görmez, bu yıl haftanın Hazreti Peygamber ve Merhamet Eğitimi temasıyla kutlanacağını kaydetti.
Görmez, tarih boyunca ortak bir insani değer olarak kabul edilen merhametin şaşırtıcı bir hızla hayatın her alanından çekilmeye başladığını, insanla en derin anlamına kavuşan bu kıymetli duygudan boşalan yeri şiddet, öfke ve zorbalık gibi insanoğlunun ortak aklı tarafından asla tasvip edilmeyen olumsuz duyguların doldurduğunu görmenin üzücü olduğu kadar düşündürücü bir durum olduğunu ifade etti.
Mehmet Görmez, şunları kaydetti:

Toplumları ve uluslararası ilişkileri derinden etkileyen küresel çaplı şiddet olayları bir yana şiddet, bireylerin günlük hayatta en çok başvurdukları iletişim biçimlerinden biri haline geldi. Şiddet giderek normalleşmekte ve hayatımızda kalıcı hale gelmektedir. Son zamanlarda çocuklara ve kadınlara yönelik hunharca işlenen cinayetlerin toplumsal dinamiklerimizle tezat arz edecek şekilde artış göstermesi, gazetelerin üçüncü sayfa haberlerinin birinci sayfaya taşınması sonucunu doğurdu. Toplumlar bugün şiddetin açtığı yaralara merhem arıyor. İnanıyorum ki yüreklerdeki bu hiddet ve şiddet ancak merhamet iksiri ile onarılabilir. Bugün saldırganlığın insan doğasından kaynaklandığını söyleyerek normalleştirmek yerine konuyu toplumsal dinamikler çerçevesinde ve bütüncül bir bakış açısıyla anlamak zorundayız.

- MERHAMET, MODERN ZAMANLARIN SOSYAL DEVLET ANLAYIŞINA AYKIRI DEĞİL -

Aslında şiddetin kendisinin zulüm ve merhametsizlik olduğunu vurgulayan Görmez, bununla birlikte şiddetin zaman zaman meşrulaştırıldığını ve bilinç altında kabul görmesinin sağlandığını kaydetti.
Görmez, mutluluğun paylaşılmak için var olduğunu belirterek, Ötekinin mutluluğu olmayınca benim de mutluluğum olmayacak bilgisine sahip olan insanın mutlu olmaya namzet olduğunu dile getirdi. Sahip olduklarını paylaşmamak için etraflarına bencillik duvarları örenlerin aslında kendilerini yalnızlaştırdıklarını vurgulayan Görmez, bu bencillik duvarının aynı zamanda bir merhametsizlik duvarı olduğunu söyledi.

Merhametin, modern zamanların sosyal devlet anlayışına aykırı olmadığına işaret eden Görmez, Bizim medeniyetimizde bireyler merhameti, devlete ve kurumlara devredemez dedi.

Devletin, ihtiyacı olan insanlara kol kanat germesi, onları korumasının gayet doğal, istenilen bir şey olduğunu vurgulayan Görmez, Fakat, eğer anne babalar huzurevlerine gönderilerek çocuklarından ve torunlarından izole ediliyorsa yaşlı anne ve babalar devletin koruyucu şefkatini görüp, yavrularının şefkatini göremiyorlarsa orada merhametsizlik ortadan kalkmış değildir diye konuştu.

Görmez, insanların kendilerinden başlayarak, ailelerinden, komşularından, çevrelerinden, ülkelerinden ve dünyadaki her şeyden sorumlu olduklarını unutmamaları gerektiğini vurgulayarak, merhametin ancak sorumluluk sahibi kişilerde gelişen bir duygu olduğunu, bu nedenle çocuklara merhamet eğitimi vermek isteyenlerin, onlara yaşlarına uygun sorumluluklar vermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

-ETKİNLİKTEN NOTLAR-

Diyanet İşleri Başkanlığınca Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla düzenlenen Hazreti Peygamber ve Merhamet Eğitimi konulu program, İstiklal Marşı nın okunmasıyla başladı.

Programda daha sonra Fatih Camisi İmam Hatibi Osman Şahin, Eyüp Sultan Camisi İmam Hatibi Erhan Mete ve Piyale Paşa Camisi İmam Hatibi İshak Daniş, Kur an-ı Kerim okudu.

Salona Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dan sonra gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan ile tokalaştı.
Etkinliğin sonunda Görmez, Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanları Mehmet Aydın ve Faruk Çelik, eski Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ın da aralarında bulunduğu protokol üyelerine kırmızı gül verdi.

Etkinliğe, Başbakan Erdoğan ın eşi Emine Erdoğan, Adalet Bakanı Ahmet Kahraman, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Ermeni Patrikliği Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan ve Süryani Ortodoks Cemaati ruhani lideri Yusuf Çetin de katıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de bir kutlama mesajı gönderdi