ASAYİŞ Haber Girişi : 05 Şubat 2014 09:34

Korsan maç yayınına 3 BİN TL CEZA

Korsan maç yayınına 3 BİN TL CEZA

Evi için abone olduğu uydu alıcısını kahvehaneye götürerek para karşılığı maç izlettiren şahsa yargılandığı Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 3 bin TL adli para cezası verildi. ERZURUM’da şifreli yayın yapan şirket kuruluşuna ait uydu alıcısını  kahvehaneye götürerek, Galatasaray- Fenerbahçe derbi maçını para karşılığı izlettiren Kahvehane İşletmecisi İ.A. (41) Erzurum Sulh Ceza Mahkemesinde “haksız kazanç sağladığı”gerekçesiyle 3 bin TL adli para cezasına çarptırıldı.

AVUKATLAR, MAÇ ESNASINDA SUÇÜSTÜ YAPTI

Yakutiye kent merkezinde bir kahvehanede Galatasaray-Fenerbahçe derbi maçını mesken yerine ‘kahvehanede’ izlettiren işletme sahibi İ.A. hakkında ihbar yapıldı. Kahvehane işletmecisini takibe alan şirket avukatları evde olması gereken uydu alıcısının kahvehanede izlettirildiğini tespit etti. Galatasaray-Fenerbahce derbi maçının olduğu gün kahvehaneye giden avukatlar kahvehane işletmecisi İ.A’yı suçüstü yakaladı. İ.A. hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameye göre 2 ay dan 6 aya kadar hapis istemi ile Sulh Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

“MESKENDEKİ ABONELİKLE HAKSIZ KAZANÇ”

Mahkeme, İ.A. hakkında, “Şikayetçi şirketin digital yayıncılık alanında faaliyet gösteren bir yayın platformu olduğu suç tarihinde Galatasaray- Fenerbahçe maçının gösterim haklarının bu şirketin satın aldığı, televizyon yayınlarının abonelik sözleşmesi yaptığı üyelerine tahsis ettiği uydu alıcısı, şifre çözücü ve smart karttan oluşan bir sistem aracılığı ile, yayın içeriklerinin üyelere farklı fiyatlarla sunulduğu, sanığın kardeşi adına yapılmış olan abonelik sözleşmesine rağmen tahsis edilen uydu alıcısı şifre çözücü ve smart kartı işlettiği, kahvehaneye getirerek müşterilerine izlettirdiği ‘bu hizmetten karşılıksız olarak’faydalandığı”” görüşüne yer verdi.

“SUÇ OLDUĞUNU BİLMİYORDUM”

Sulh Ceza Mahkemesinde hakkında 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası istemi ile dava açılan ve İ.A. karar duruşmasında verdiği ifadesinde, “Abonelik hattı benim kardeşime ait olan şifreli yayını kahvehaneye getirerek izlettirdim. Galatasaray-Fenerbahçe derbi maçını izlettirdiğim sırada şirket avukatları tarafından yapılan denetimde yakalandım. Suç olduğunu bilmiyordum” dedi.

HAKSIZ KAZANÇA 3 BİN TL ADLİ PARA CEZASI

Mahkeme İ.A. hakkında “Telefon hat ve frekansları, elektromanyetik dalgalarla yapılan yayınlardan karşılıksız haksız kazanç yararlanmak”suçundan günlüğü 20 liradan 3 bin TL adli para cezasına çarptırıldı.

Mahkeme İ.A. hakkında verilen 3 bin TL’lik adli para cezasını sabıkasız oluşu ve duruşmadaki iyi halini dikkate alarak cezasını 5 yıl süreyle hükmün açıklanmamasının geri bırakılmasına karar verdi. 

Mahkeme İ.A. hakkında ikinci kez aynı suçu işlediği taktirde para cezası infaz edilecek.

Cem BAKIRCI/Palandöken