EKONOMİ Haber Girişi : 01 Ekim 2008 17:21

Konya Müftüsü OZBUĞDAY uyardı;

Konya Müftüsü OZBUĞDAY uyardı;
Konya İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, bazı tur firmalarının hacı adaylarını yanlış yönlendirdiğini ifade ederek uyarılarda bulundu.

Müftü Şükrü Özbuğday, bazı şirketlerin hacı adaylarını arayarak hacca gidecekler listesinde isminin olduğu şeklinde bilgi vererek, kendilerine kayıt yaptırmalarını istedikleri yönünde duyumlar aldıklarını ifade etti. Müftü Özbuğday, hacı adaylarını müftülükten kesin bilgi almadan kayıt yaptırmamaları konusunda uyardı.

Her hac mevsiminde olduğu gibi bu yılda bazı tur firmaları bu kutsal ibadetten rant elde etmek için dini duyguları istismar ediyor. Bazı firmalar hac çıkmayanları arayarak, "hac kurasında ismin çıktı. Bizim firmaya gel kesin kayıt yaptır" şeklinde telefonlara mesaj gönderdiği ortaya çıktı. Gelen mesajla mahalle ve köyünde hac yemeği verenlerin olduğu öğrenildi. Aynı firmaların daha sonra 'konaklayacağınız otel inşaatı bitmedi haccınız iptal edildi' şeklinde ikinci bir mesaj çektiği ileri sürülüyor. Hacı adaylarından gelen şikâyetlerdeki artış üzerine Konya Müftülüğü harekete geçti.

İddiaları araştıran müftülük, hacı adaylarının dikkatli olması yönünde uyarıda bulunuyor. Müftülük yetkilileri, hacca gidebilmek için "2008 yılı hacca kesin kayıt yaptırabilir" belgesi almadan firmalara kayıt yaptırılmaması için açıklama yaptı. Konya İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, kayıt yaptırabilmek için de '2008 yılı hacı için kesin kayıt yaptırabilir' belgesi alınması gerektiğini kaydetti. Bazı özel firmaların hacı adaylarını aradıkları yönünde duyumlarının olduğunu anlatan Özbuğday, "İddiaları araştırıyoruz. Bu konuda istismara göz yummamız mümkün değil. İnsanların dini duygularıyla oynanmasına izin vermeyeceğiz. Hacı adaylarımız müftülüklere giderek hac kurasında isminin bulunup bulunmadığını öğrenebilirler" şeklinde konuştu.

2008 yılında hac kayıtlarında çok büyük bir artış olduğunu belirten müftü, Özbuğday, "Bu sene Diyanet'e 770 bin kişi başvuruda bulunmuştur. Ama Suudi Arabistan tarafından Türkiye'ye verilen hac kotası 70 bindir." dedi. Konya'dan 32 bin 500 kişinin başvurduğunu anlatan Özbuğday, 3 bin kişinin hacı olabileceğini söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın önce Konya'ya 3 bin kota verdiğini anlatan Müftü Özbuğday, "Noter huzurunda yapılan kur'a sonucu Konya'dan 3 bin kişinin hacca gidecekti. Ardından bin 600 kişilik bir ek kontenjan daha verilerek bu sene başvurular kapandı." diye konuştu.
(CİHAN)