GÜNCEL Haber Girişi : 01 Ekim 2008 00:18

Kırgızistan Camisine Osmanlı süslemesi

Kırgızistan Camisine Osmanlı süslemesi
Eski başbakan Almazbek Atambayev'in doğum yeri olan başkent Bişkeke 15 km mesafedeki Araşan köyünde annesi adına 2002 yılında yaptırdığı Ene (Anne) camiiinde bu ramazan ayı vesilesiyle iç duvar ve kubbelerine Selçuklu, Osmanlı ve Orta Asya Türk motiflerinin renkli boyalar ve altınla süslemelerinin uygulandığı görülmektedir. Tanrı dağı eteğindeki kırmızıya boyanmış dış cephesi ve mimarisiyle dikkati çeken Ene camiini 10 km mesafeden kolaylıkla görmek mümkün.

Merkezi Ankara'da bulunan Avrasya Akademik Sanatlar Eğitim Merkezi'nde okuyan Türk, Azeri, Kırgız, Kazak, Türkmen, Özbek ve Uygur kalem işi sanatçılarından oluşan kalemkarların bu sanatın tekniklerini ustalıkla kullandığı caminin içinde özellikle Türk hat sanatı ve Osmanlı motifleri göze çarpıyor. Avrasya Akademik Sanatlar Eğitim Merkezi Başkanı Alim Korkmaz kalem işi süslemesinin ilk kez başkent Bişkek'te Araşan İlahiyat Fakültesi alanı içinde bulunan Ene tatbikat camiinde uygulandığını söyledi. Türkiye'den getirilen Osmanlı çinileri ile mihrap, minber ve kürsüyü kapladıklarını belirten Korkmaz çinilerin tamamen Osmanlı Türk sanatı tekniğiyle yapıldığını ifade etti. Korkmaz Türk dünyasından gelen öğrencilerin, Avrasya Akademik Sanatlar Eğitim Merkezinde hat, tezhip, minyatür, ebru, çini gibi branşlarda yetişerek, Türk dünyasının değişik bölgelerinde Türk İslam Sanatları kurslarının açılması ve mimari eserlerin restorasyonu ile yenilerinin de süslemelerinde çalıştıklarını kaydetti.

Ortak tarihi geçmişe bakıldığında Türk- İslam sanatlarının her branşında Orta Asyadan izlerin görülebileğini, Osmanlıyla bu sanatların zirveye çıkarak klasikleştiğini, Ecdadımız hattıyla,tezhibiyle,minyatürüyle,halı ve kilimiyle, çinisiyle, kalemişiyle, ahşap taş ve mermer işçiliğiyle dönemin kuvvetini, ihtişamını, güzelliğini, zevk alışını harmanlayıp büyük medeniyetler kurduğunu ve bunların yabancı müzelerde baş köşelerde sergilendiğini ifade eden Alim Korkmaz Orta asyadan Balkanlara kadar birçok ülkede Trk sanatının öğretilmesi için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
haberaktuel.com