EĞİTİM Haber Girişi : 02 Ağustos 2013 03:46

Kararın telafisi güç zararlara yol açması kaçınılmazdır

Kararın telafisi güç zararlara  yol açması kaçınılmazdır

Erzurum Teknik Üniversitesi’ne kampüs alanı olarak tahsis edilen arazi ile ilgili TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezi tarafından Erzurum 1. İdare Mahkemesine yürütmenin durdurulması talebiyle açılan davanın 23.11.2012 tarihinde esastan reddedildiği belirtilen açıklamada, Bunun üzerine, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezi tarafından Danıştay’a itiraz edildiği, Danıştay 10. Dairesinin davalı idareler olan Maliye Bakanlığı ve Erzurum Valiliği’nden dava konusuna ilişkin bilgi ve belgelerin istenmesinden sonra bu konuda yeniden bir karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulmasına 02.07.2013 tarihinde oy çokluğu ile karar verdiği belirtildi.

Konu ile ilgili olarak, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla yazılı bir açıklama yapılmasına karar verildiği belirtilen açıklamada, “Üniversitemizin kampüs alanının belirlenmesi için oluşturulan 8 kişilik Kurulun, 15.04.2011 tarihinde almış olduğu karar ile Erzurum Teknik Üniversitesi’ne mevcut arazi tahsis edilmiştir.

Erzurum Teknik Üniversitesi kampüs alanı, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Planlama ve İmar Genel Müdürlüğü tarafından 28.12.1981 tarihinde onanan Erzurum ve Yakın Çevresi 1/25.000 Ölçekli İmar Planlarında “Üniversite Alanı” olarak belirtilmiştir. Bu alan, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Nazım İmar Planında “tarım alanı”değil, “eğitim tesislerinin yanı sıra kentsel ve bölgesel kültür merkezleri, sağlık tesisleri ve kongre merkezlerinin”yer alabileceği bir alan olarak belirtilmiştir.

Ayrıca söz konusu arazinin üniversite yapılaşması için imara açık olduğu, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Yeni İmar Planı’nda da belirtilmiştir.

Bu arazinin Erzurum Teknik Üniversitesi’ne kampüs alanı olarak tahsis edilmesinden sonra 2012-2023 yılları arasında üniversitemizin yapılaşma planlamasını içeren Gelişim Raporu ve bu rapora istinaden Kampüs Master Planı hazırlanmış ve Kalkınma Bakanlığı’nca onaylanmıştır.

Kampüs alanının tahsisinden sonra, eğitim-öğretim faaliyetlerine bir an önce başlayabilmek için, arazi jeolojik etüt, mimari projeler, yüksek gerilim hatlarının deplase edilmesi ve bina yapımları için yaklaşık olarak 72 Milyon TL harcanmıştır.

Bu çalışmalar neticesinde 2013-2014 Eğitim-Öğretim döneminde 1100 öğrencimizle, kampüs alanımızda yapımı tamamlanan Eğitim Binamızda, 4 Fakülte bünyesinde 7 Bölümde eğitime devam edilecektir.

2013 yılı itibariyle, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülte binası yapım işi başlamış, Rektörlük binasının ihalesi tamamlanmıştır. Mühendislik ve Mimarlık Fakülte binasının ise mimari projesi tamamlanmış olup ihale aşamasına gelinmiştir. 

Dolayısıyla bu kararın, Erzurum Teknik Üniversitesi ve Erzurum için telafisi güç veya imkânsız zararlara yol açması kaçınılmazdır.”

Palandöken Haber Merkezi