POLİTİKA Haber Girişi : 09 Mart 2009 16:59

Kapı kapı dolaşoıp 4 yılda 80 esnafa Kur'an öğretti

Kapı kapı dolaşoıp 4 yılda 80 esnafa Kur'an öğretti
Eskişehir'de cami imamı İbrahim Yılmaz, boş vakitlerinde işyerlerini dolaşarak esnafa Kuran-ı Kerim okumayı öğretiyor. Hazreti Ali'nin, "Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum" sözünden yola çıkan Yılmaz'ın gayretleriyle yaşlısından gencine birçok esnaf Kur'an okumaya başlamış. 4 yıldır dükkân dükkân dolaşan Yılmaz, bu süreçte 80 esnafa Kur'an okumayı öğretmiş.

2005 yılında Esnaf Sarayı Camii'nde göreve başlayan İbrahim Yılmaz, kısa sürede çevresinde sevilen bir imam oldu. Cami'deki görevlerinin ardından ticaret merkezindeki esnafları ziyaret eden imam Yılmaz, gününün büyük bir bölümünü Kuran öğretimine ayırdı. Ardından da 530 işyerinin bulunduğu Esnaf Sarayı'nda işe koyuldu. Esnafın da gayretiyle 4 yıl içerisinde, onlarca esnaf Kuran-ı Kerim okumayı öğrendi.

İmam Yılmaz, her gün öğle ve ikindi namazı sonrasını vaktini tamamen esnafa ayırıyor. İmam Yılmaz, dükkânları dolaşarak hal hatır sorup, Kur'an öğrenmek isteyen esnaflarla tanışarak onlara ders veriyor. Çalışmaları hakkında bilgi veren Yılmaz, "Öğrenmeye istekli olanlara biraz yardım ettiğiniz zaman devamı geliyor ve kısa sürede öğreniyorlar. Yaş ilerledikçe öğrenme zorlaşır diye bir kanı var. Ancak buradaki esnafların da göstermiş olduğu gibi istenildiği takdirde 70 yaşındaki bir kişi de kısa sürede öğrenebiliyor. Önemli olan istekli olmak." şeklinde konuşuyor.

İmam Yılmaz'ın en büyük hayali ise Kuran-ı Kerim öğrettiği esnafı bir araya getirerek, topluca hatim ettirmek. Yılmaz, bunu önümüzdeki dönemlerde hayata geçireceğini ve bunun için çalışmalarını sürdürdüğünü kaydediyor. Yılmaz, daha önce de yaz Kur'an Kursu öğrencileri arasında futbol turnuvaları ve camide piyes çalışması yaparak özellikle gençlere Kuran-ı Kerim öğretmeye teşvik ettiğini ve bunda da olumlu sonuçlar aldığını ifade ediyor.

İmam Yılmaz'ın teşvikiyle kısa sürede Kuran-ı Kerim'i öğrenenlerden biri de ayakkabıcılık yapan 62 yaşındaki Kadriye Kurt. Kurt, geçtiğimiz aylarda derse başladığını ve 18 gün içerisinde Kur'an-ı Kerim'e geçerek okumayı öğrendiğini ifade ediyor. Bugüne kadar Kur'an okumayı öğrenemediği için çok pişman olduğunu belirten Kurt, "Geçen yıl hacca gittim. Baktım herkes Kur'an-ı Kerim okuyor. Tavaf ederken 'Yarabbi bana da Kur'an okumayı nasip eyle' diye dua ettim. Hac dönüşü İbrahim Yılmaz hoca ziyaretimize geldi. Onun yardımıyla Kur'an-ı Kerim'i öğrenmeye başladım" diyor.

Şu anda Kur'an-ı okumaya başladığını tek arzusunun ise hatim ederek Umreye gitmek olduğunu dile getiren Kurt, "Kur'an okumaya başladıktan sonra tarif edemediğim bir huzur hissetmeye başladım. Son yıllarda ibadetlerimi yerine getirmek ve Kur'an öğrenmek için niyetlendim." diye konuşuyor.

65 yaşındaki Ahmet Kurt da imam Yılmaz'ın teşvikiyle önceki yıl Kur'an'ı öğrendiğini belirterek, "Şu anda Kur'an'ı tecvitli haliyle okuyorum. Hocamdan ilham alarak çevremdeki insanlara da öğretmeye başladım. Çalışmak öğrenmeye engel değil. Yeter ki insan istesin." açıklamasını yapıyor.

Babasıyla birlikte süs eşyası satan 24 yaşındaki İsmail Katar ise 15 gün içerisinde Kur'an okumayı öğrendiğini söylüyor. Katar, "Hocamız işyerime gelerek Kur'an öğretti. Kısa sürede okumaya başladım." ifadesini kullanıyor. (CİHAN)