ASAYİŞ Haber Girişi : 30 Eylül 2008 01:17

İslam Kardeşliği

İslam Kardeşliği

Biz insanların bir  yaratılış amacı olduğu ölümün ve hayatın yaratılışını Mülk suresin de ??Hanginizin daha güzel amel sahibi olduğunuzu denemek için ölümü ve hayatı yaratan, yedi kat göğü tabaka tabaka yoktan var eden Allahın şanı ne yücedir.??(1) işte bu ayeti celile biz insanların yaratılışını çok güzel bir şekilde ortaya koymaktadır .Eğer bizler imtihan için yaratılmışsak bu imtihana tabi tutan rabbimiz tarafından biz müminler İslam kardeşliği gibi güzel bir medeniyet inşası ile sorumlu tutulduğumuzun farkına vararak yaşamımızı tanzim ve inşa etmenin gayret ve azmi içinde olmalıyız. 

Olması gereken İslam kardeşliğinin en güzel örnekliğini bizler hicret sonrası kurulan aynı dine inanan muvahhitleri birbirine kopmaz bağla birbirine bağlayan muahat olayı Ensarla Muhacir arasında kurulan kardeşlik olayı tesis edilmiş. Bu kardeşlik olayında ensardan  sad bin.rabi ye muhacirlerden Abdurrahman bin avf düşmüş . Bu kardeşlik olayında sad . ??Benim bir hayli malım var bu malımın yarısı artık senindir. İki de eşim var , birisini boşayacağım iddeti bitince nikahına alırsınız?? teklifi, biz müminleri tefekküre ,tedebbüre  sevk etmesi gerekir diye düşünüyorum.Biz bugünkü Müslümanlar beşeri ilişkilerimizde bu muahat olayının neresindeyiz.   

Kendilerinin ihtiyacı olsa bile başkalarını kendi ihtiyaçlarından önde görenler?(Haşir 59/9) ayeti celileri beşeri ilişkilerimizde edinilmesi gereken ilkeleri ortaya çok açık bir şekilde ortaya koymaktadır .ama ne yazık ki Kur?an a iman eden bizler bu ilkeleri amele dökme noktasında zafiyet göstermekteyiz.Bu ayetle müradif olan hadislere baktığımızda ise  Hiçbiriniz kendisi için istediğinimümin kardeşi için istemedikçe gerçek iman etmiş olmaz.(2) Müslüman Müslüman?ın kardeşidir ona zulmetmez. Kim bir kardeşinin ihtiyacını giderirse Allah da onun bir ihtiyacını görür kimde bir Müslüman?ın bir üzüntüsünü kederini Allah Teala da kıyamet gününde o nispette o kulun sıkıntısını giderir. 

Bu ve buna benzer kuran ayetleri ve hadisleri bilen ve iman eden  İslam la şereflenmiş bizler ailevi ve toplumsal bir takım huzursuzlukların arşı alaya kadar yükseldiği bir durumun nasıl bir açıklaması olabilir.Müminler ancak kardeştirler öyleyse kardeşlerinizin arasını bulup düzeltiniz .(3)Bunun müradifi  olan bir Hadisi Şerifte birbirinizle alakanızı kesmeyiniz,sırt dönmeyiniz kin tutmayınız ve haset etmeyiniz ey allahın kulları kardeş olunuz üç günden fazla bir mümininle küs durmasının helal olmadığını bildiği halde  Allah Teala ya ibadet için gittiği camide dahi aynı safta yer almamak için birbirlerini kollamaları omuz omuza gelmemek için bir birlerini kollamaları ne esef verici bir durumdur .Halbuki Şeytan insana yaptığı kötü fiilleri güzel gösterir o fiilin peşine takılmasını öğütler buyuruyor Yüce Rabbimiz. Ama bizler artık bugün aynı havayı soluyan bir ailenin fertleri dahi bir birleriyle dargın küs bir şekilde hayatlarını sürdürmekte barıştan yana tavır takınmamakta barışa yanaşmamaktadırlar. Hiç kimse affetme gibi güzel hasleti etkin hale getirmeye yanaşmamakta şeytana yolları dar edeceğine yolları ona açmakta oda dilediği şekilde girmekte ve kalbi istila etmektedir. Hani Mevlana ya atfedilen şu söz  düşündürücü. Allah yapımı olan kalbi kıracağına insan yapımı olan Kabe yi yıkmak daha evladır .

Yüce Rabbimiz bizlere yapılan kötülüklere karşın aynıyla mukabele ederek karşılık vermeyi değil onu güzel bir davranışla amelle savmayı bize tavsiye etmektedir.Hani bir Atasözünde iyilik et denize at balık bilmezse halik bilir anlayışına sahip olabilirsek aramızda var olan kırgınlıkların limoni durumların durumu aynen Ağustos sıcağı karşısında eriyen buz gibi olması kaçınılmaz bir durumdur.Nasıl ki buzun erimesi tedrici bir durum arz ediyorsa bizim beşeri ilişkilerimizdeki arıza durumlarımızda bize diken uzatanlara biz gül uzattığımız zaman  mutlaka bir zaman sonra diken uzatanlarda hidayet bulacaklardır.Suyun bir kaynama noktası olduğu gibi insanında kemale erme  durumu da yavaş yavaş istenilen duruma gelecektir

İslam kardeşliğini hayatımıza sosyal hayata yansıtmak onu yaşanılır bir hal kılmak için Allahın ipine sımsıkı sarılın tefrikaya düşmeyin. (4) ayetine iman eden bizler  Ensar ile Muhacir arasında tüm güzelliği ile tesis edilen muahat olayından dersler  çıkararak yeniden yaşanılır bir İslam kardeşliğini ihya ederek aramızda var olan suni ayrılıklarımızı ırk ,din dil,  renk cemaat tarikat mezhep v.b gibi sunu yapay ihtilaflarımız bir kenara koyarak kuran ve sünnet ışığında bir kardeşlik tesis etme ümidiyle vesselam

 

 

Kaynak;

1: Mülk Suresi 2

2: Buhari,İman,7

3: Hücürat 49/10

4: Ali imran3/102