EKONOMİ Haber Girişi : 06 Aralık 2008 00:59

İl Müftüsü Osman Şahin, Kurban Etinin Saklamayın,Dağıtın

İl Müftüsü Osman Şahin, Kurban Etinin Saklamayın,Dağıtın
Kurban Bayramı Öncesinde Vatandaşlara Çeşitli Uyarılarda Bulunan İl Müftüsü Osman Şahin, Kurban Etinin Saklanmayıp Bayram İçerisinde Dağıtılması Gerektiğini Söyledi. Bayramın Paylaşım Anlamına Geldiğini İfade Eden Şahin, Etlerin Fakirlere Götürülerek Verilmesinin Büyük Sevap Olduğunu Kaydetti.
 
Samsun Müftüsü Osman Şahin, kurban edilecek hayvana dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Kurban kesilecek hayvan büyükbaş ise 2, küçükbaş ise 1 yaşında olmalıdır. Eğer kurban kesilecek hayvan dişi ise bu hayvanın hamile olup olmadığının kontrolü yapılmalıdır. Kurbanlık hayvanların sağlıklı, bakımlı ve hiçbir özrünün bulunmaması gerekiyor." dedi
 

Kesilirken İslami adaba uyulmasının şart olduğunu bildiren Osman Şahin, "Kurbanı kim kesecek, kişi kesmeyi biliyor ise müstehabdır. Bilmeyenin, vekîline kestirmesi ve kesilirken yanında bulunup (En'âm) sûresinin 'İnne salâtî' âyetini okuması lazım. Hayvan tamamen ölüp, çırpınması durmadan, kafasını koparmak ve derisini yüzmeye başlamak da mekrûhtur." açıklamasında bulundu.

Kurban etinin saklanmasının bir anlam ifade etmediğinin altını çizen Şahin, "Vatandaşın, kurbanlık etlerinin 3'e bölünerek bir kısmını komşuya, bir kısmını fakir fukaraya, bir kısmını da bayramda yenmek üzere evlerinde tutması daha sevaptır. Kurban eti kesinlikle saklanmamalıdır. Kurban eti bayram süresi içerisinde gerekli yerlere verilmeli ve tüketilmelidir." şeklinde konuştu.

Kredi kartıyla kurban eti alınmasının caiz olduğuna dikkat çeken Müftü Şahin sözlerini şöyle tamamladı: "Kurban hisseli kesiliyorsa bölüştürülmesi de eşit olmalıdır. Gramına varana kadar dikkat edilmelidir. Bayram süresi içerisinde kimsesi olmayanlar, cezaevinde olanlar ve yurt dışından ülkemize gelerek burada eğitim gören öğrenciler de ziyaret edilmelidir. Onları ziyaret ederek bayramlarını kutlamak da oldukça sevaptır." (CİHAN)