GÜNDEM Haber Girişi : 06 Eylül 2018 11:01

İdlib düğümü Tahran’da çözülecek

İdlib düğümü Tahran’da çözülecek
İdlib’e yönelik harekât sürerken hem Kremlin’den hem de Beyaz Saray’dan Türkiye’nin duruşunu destekleyen açıklamalar geliyor. Ancak İdlib’deki riskleri önleyecek somut adım yok. İdlib’deki düğümün çözümü için gözler yarın Tahran’da yapılacak üçlü zirvede.

Rusya uçaklarının, İdlib’i vurması bölgedeki tansiyonu yükseltti. İdlib sınırına konuşlanmış olan Şam rejiminin topçu atışlarıyla Rus uçaklarına karadan destek vermesi ise endişeleri daha da tırmandırdı. Beyaz Saray, Kremlin, AB başkentleri ve başta BM olmak üzere uluslararası kuruluşlar ise sadece açıklama yapmakla yetiniyorlar. 

SOMUT ADIM ATILMADI 

Türkiye’nin uzun süredir dikkat çektiği felaketin engellenmesine yönelik rol üstlenmesi gereken aktörlerden, somut tek bir adım dahi atılmış değil. “Geliyorum” diyen felaketin merkezinde bulunan 3,5 milyon sivil ise ölümle yaşam arasındaki ince çizgide. Yıllardır kendi halkını katleden Esad rejiminin, İdlib’de katliama dönüşecek olası operasyonu başlarsa, Türkiye’ye yönelik çok büyük bir göç dalgası da tetiklenecek. 

GÖZLER YARINKİ ZİRVEDE 

İdlib’de kördüğüme dönüşmüş olan insanlık sorununun çözümü için tek umut, yarın İran’ın başkenti Tahran’da gerçekleşecek zirveden çıkacak kararlara kalmış görünüyor. Dikkatler Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin katılımıyla yarın gerçekleşecek zirveye kilitlenmiş durumda.

‘Rol üstlenin’ çağrısı

Erdoğan, Astana’da alınan kararlar çerçevesinde Suriye’de normalleşme ve yeni anayasa oluşturma sürecine geçilebilmesi için Şam rejiminin olası saldırısının engellenmesinin önemine vurgu yapacak. Rusya’dan bağımsız hareket etmediği bilinen rejimin engellenmesi konusunda Rusya ve İran’ın ivedilikle rol üstlenmesi gerektiğini hatırlatacak. Başkan Erdoğan, İdlib’de yaşanacak olası kötü senaryonun insani, bölgesel ve global sonuçlarını ortaya koyacak. Rejimin saldırısının İdlib’deki sivillere yönelik bir katliamla birlikte, sayıları milyonlarla ifade edilen Türkiye’ye yönelik yeni bir göçü tetikleyeceğine de dikkat çekecek. Olası bir saldırının  sonuçlarının İdlib’le sınırlı kalmayıp onarılmaz yaralar açacağını ifade edecek. Erdoğan üçlü zirvenin yanı sıra Putin ve Ruhani ile ikili görüşmeler de yapacak.

Türkiye-Rusya-İran ortak formül geliştirmeli

Erdoğan zirveye, Şam’ın aşırılıklarını engellenmesi kararlılığıyla katılacak. Sorunun Türkiye, Rusya ve İran’ın üstleneceği inisiyatifle çözülmesini, İdlib’in aşırı gruplardan temizlenmesi için ortak formül geliştirilmesini önerecek.(Kaynak:Akşam)

Etiketler : idlib
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.