GÜNDEM Haber Girişi : 02 Ağustos 2013 11:53

Havuzbaşı Kent Meydanı Projesi durduruldu

Havuzbaşı Kent Meydanı Projesi durduruldu

Orkun ÇİZMELİ’nin haberi-Büyükşehir Belediyesi’nin Havuzbaşı’nda başlattığı "Çok katlı yer altı otoparkı ve kent meydanı"inşaatı Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü engeline takıldı. Çalışmalarındurdurulması kararını alan kurul, buna gerekçe olarak da "onaydan geçen projede çok katlı yer altı otoparkının olmaması"nı gösterdi. 

Büyükşehir Belediyesi’nin Havuzbaşı Kent Meydanı projesi Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından durduruldu. Büyükşehir Belediyesi’nin Kurul’un onayına sunduğu ve "olur" aldığı projede çok katlı yer altı otoparkına yer vermediği için projenin durdurulduğu açıklandı. Kurul’un birkaç kez belediyeyi uyardığı ancak evrak takibi yapılmaması ve gerekli düzenlemenin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne sunulmadığı belirlendi.

Proje üzerindeki değişikliğin Kurul’a bildirilmemesi üzerine geçtiğimiz günlerde toplanan Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, inşaatın durdurulmasına karar verdi. Durdurma kararı hem Büyükşehir Belediyesi’ne hem de işin yapımını üstlenen müteahhit firmaya tebliğ edildi. Bir süre önce ihalesi yapılıp, çalışmaların başlatıldığı inşaat, durdurma kararının ardından yarım kaldı. 

Müteahhit firma iş bıraktı, projenin bu yıl içerisinde tamamlanması tehlikeye girerken, geriye de şehrin göbeğinde metrelerce derinlikte oluşan "dev bir çukur" ve içerisinde park halinde bekleyen iş makineleri kaldı.

Halk Eğitim Merkezi ile Resim Heykel Galeri binasının bulunduğu alanda yapılması planlanan çok katlı yer altı otoparkı ve kent meydanı inşaatının 130 iş gününde tamamlanması hedefleniyordu. Ramazan ayı içerisinde hafriyat çalışmalarına başlanılan 168 araç kapasiteli otopark ve kent meydanı projesinin maliyeti ise 6 milyon lira olarak açıklanmıştı.

HALK HEM KURUL’A HEM BELEDİYEYE TEPKİLİ...

Öte yandan Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun durdurma kararı hem Kurul’a hem de Büyükşehir Belediyesi’ne tepkileri de beraberinde getirdi. Kurul’un "dev çukur" açılmadan olaya neden müdahale etmediğini anlayamadıklarını ifade eden vatandaşlar, "Maalesef Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu daha önce de benzer şekilde işler belli bir aşamaya geldikten sonra durdurma kararı alıp, konuya müdahale ediyor. Böyle olunca da işler yarım kalıyor, kentte çirkin bir görüntü oluşuyor. Kurul işini daha çok önemsemeli ve ciddiyetle yapmalı. Kararları alırken de şehrin menfaatini düşünerek hareket etmeli" dediler. 

BELEDİYEDE CİDDİ DAVRANMALI

Büyükşehir Belediyesi’ni de eleştiren vatandaşlar, bugüne kadar yapılan tüm işlerde bu tür sorunların yaşandığına dikkat çekerek, "Belediyeyi yönetenler de başlarını iki elinin arasına alsın ve düşünsünler, ’nerede hata yapıyoruz’ diye. Her işte Anıtlar Kurulu engeline takılıyorsa bir kurum, o kurumda bir sorun, sıkıntı ve ciddiyetsizlik var demektir. İşini düzgün yapmayan insanlar var demektir. İlgili herkesi daha ciddi ve sorumlu davranmaya davet ediyoruz" dediler...

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HER İŞTE KURUL’A TAKILIYOR

Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar yaptığı birçok işte Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu engeliyle karşılaştı. Büyükşehir Belediyesi’nin Çifte Minareli Medresi’nin etrafına yaptığı barakalar, Müceldili Konağı’nın dış mekan inşaatı, Havuzbaşı’ndaki Atatürk Anıtı’nın altına yapılacak "alt geçit", Aziziye Anıtı’nın restorasyonu projeleri Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu engeline takılmıştı...