SİYASET Haber Girişi : 27 Kasım 2008 19:19

Hacılar şeytan taşlamayı bir saatte bitirecek

Hacılar şeytan taşlamayı bir saatte bitirecek

Geçen yıl 2 kat olarak kullanılan Mina'daki Cemarat köprüsü 4 kata çıkarıldı. Bu sene aynı anda 300 bin hacı, sıkıntı çekmeden şeytan taşlayabilecek.

Yeryüzünün ilk binası Beytullah'ın çevresi değişmeye devam ediyor. Mescid-i Haram'ın Merve tepesi tarafındaki Şamiye bölgesi ile Kabe'nin Irak cephesindeki Hz. Ömer Tepesi'ndeki binalar yıkıldı. Bu bölgelere özellikle hac döneminde daha fazla hacıyı barındırmak amacıyla yüksek katlı oteller inşa edilecek. Mescid-i Haram'da Safa ve Merve tepeleri arasında yapılan genişletme çalışması tamamlanırken kat ilave işlemleri ise sürüyor. Suud hükümeti, Selam kapısı ve Hacer'ül Esved'i gören kapılardaki yoğunluk sebebiyle Ebu Kubeys dağını ortadan kaldırma kararı aldı. Hz. İbrahim, bugün üzerinde Kral Sarayı'nın bulunduğu dağın tepesinde insanları hacca davet etmişti. Hz. Adem'in Nuh tufanı öncesine kadar mezarının bulunduğu dağda, Hz. İsmail cennetten olan Hacer'ül Esved taşını bulmuştu. Ebu Kubeys'in tamamen kaldırılarak bölgenin Mescid-i Haram'a katılması planlanıyor. Dağın bir bölümü şu an hacıları otellerden Kabe'ye ulaştıran otobüslerin garajı olarak kullanılıyor.

Bu arada mahşerin provasının yapılacağı Arafat günü için hazırlıklar başladı. Arafat bölgesine hacıların kalacağı çadırlar kuruluyor. Suudi Arabistan Adalet Meclisi bütün Müslümanlara çağrı yaparak perşembe ve cuma günleri Zilhicce ayının hilalinin gözetleneceğini duyurdu. Ayın görünme durumuna göre arafat ve bayram günleri belirlenecek. Kutsal topraklara bu yıl 3,5 milyon dolayında hacı adayı bekleniyor