SİYASET Haber Girişi : 25 Kasım 2008 11:25

Hacılar için 4 bin otobüs alındı

Hacılar için 4 bin otobüs alındı

Suudi Arabistan Otomobilciler Genel Odası, hacılar için 1 milyar Suudi Riyali (yaklaşık 266 milyon dolar) değerinde 4 bin otobüs alındığını açıkladı.

Bu yıl ilk kez kullanılacak yeni otobüsler yaklaşık 1,6 milyon hacıyı taşıyacak. Oda, Müslüman ve yabancı 1800 seyahat acentesi ile anlaştı.Kurumdan yapılan açıklamada, "Bunun karşılığında taşıma için 20 bin otobüs temin edildi. Bunların 3 bin 656'sı yeni. Bu sayı ise geçen yıla göre 3 bin 966 otobüs artışı demektir" denildi. 

Cidde Odası Ulaştırma Başkanı Ali Al-Nakur Şark, Al-Awsat gazetesine verdiği demeçte, taşıma şirketlerinin bu yılın Hac döneminde ilk kez dışarıdan otobüs kiralamadan vazgeçtiğini, taşıma işinin aksamaması içinde yeni otobüslerin alındığını söyledi. Cidde Odası'ndan yapılan resmi bildiride ise, "Bu yılın Hac dönemindeki hedefimiz 1,5 milyondan fazla hacıyı Arafat, Müzdelife ve Mina'ya güvenli ve kolay bir şekilde taşımaktır. Hac kentleri arasında 4 Milyona yakın Hacının rahatı ve güvenliği için özel hazırlanan otobüslerle 88 bin seferle taşıma işlemi gerçekleştirilecektir" ifadeleri yer aldı. 

Proje Mekke, Medine, Cidde ve bu şehirleri birbirine bağlayan yollarda, Arafat, Müzdelife, Mina ve hacı taşıma şirketleri genel merkezlerinde uygulanacak.


TÜRKİYE VE GÜNEYDOĞU ASYA ÜLKELERİNİN OTOBÜS ULAŞIM MALİYETİ 1 MİLYON 360 BİN DOLAR

Otomobilciler Genel Odası Başkanı Emekli General Muhammed Cevherci, Türkiye ve Güneydoğu Asya ülkeleri hacılarının otobüs işletme ve işletme idaresi programı ücretlerinin yaklaşık 5 milyon 100 bin Suudi riyaline (yaklaşık 1 milyon 360 bin dolara) mal olacağını belirtti. 

İran ve Afrika'dan gelen hacıların tekrarlı taşıma işlemleri için inşa edilen otobüs garajlarının maliyeti ise 25 milyon riyal (yaklaşık 6 milyon 666 bin dolar). Reklam masrafları 400 bin riyal (106 bin 666 dolar), Mekke-Medine, Mekke-Cidde yolunda ki destek merkezlerinin yenileme masrafının da 375 bin riyale (100 bin dolar) ulaştığını kaydetti.

Açıklamada birkaç gün önce hacıları taşıyacak otobüs şoförleri için düzenlenen ve dokuz gün süren eğitim kursunun tamamlandığına dikkat çekildi. Kursta 30 bin kitapçık dağıtılarak katılımcılara görsel gösteriler sunuldu. 

Suudi Arabistan Hac Bakanı Fuat bin Abdüsselam Al-Farsi, Medine'de keşif gezisi sırasında yaptığı açıklamada, Suudi Kraliyetinin Hacılar için sağlanacak kolaylıklar konusunda verdiği öneme dikkat çekti. Bakan, kendilerinin de bu konuda hassas davrandıkları ve bakanlık olarak diğer müesseselerle ortak hareket ederek hedeflerin gerçekleştirilmesi için çalıştıklarını anlattı.

Diğer taraftan Medine Deniz ve Havayolu Hac Merkezi'nin açıkladığı verilere göre, 20 bin Hacı adayının hac farizasını yerine getirmek için 400 otobüsle Mekke'ye taşındığı belirtildi. Medine Prens Muhammed bin Abdülaziz havaalanına ise 70 hacı seferi geldi.

Hac Bakanlığı Medine Şube Genel Müdürü, hacıların işlemleri geçen yıllara oranla yüzde 50 oranında daha hızlı neticelendirildiğini ifade etti. Ayrıca hacılar için birleşik bir çağrı numarası (987) tahsis edildiği öğrenildi. Bu numara sayesinde hacılar için güvenlik hizmetlerinin sağlanması ve yapılacak ihbarların değerlendirileceği kaydedildi.