EKONOMİ Haber Girişi : 27 Ekim 2008 10:54

Hacı Adaylarına en Agır Ceza !

Hacı Adaylarına en Agır Ceza !
Her aday için 5 kez seminer düzenleyen Diyanet, programlara katılmayanlara önümüzdeki yıldan itibaren müeyyideler uygulamayı düşünüyor. Devamsız aday için en ağır ceza, haccının bir sonraki yıla ertelenmesi olacak.

Hac ibadeti için kutsal topraklara gidecek ilk kafile 30 Ekim'de hareket edecek. Müftülüklerde değişik sebeplerle hacca gitmekten son anda vazgeçenlerin yerine sırası gelenlerin kayıtları tamamlanmak üzere. Diyanet, hacı adaylarının görevlerini daha kolay yapabilmeleri için gruplara düzenlenen eğitim seminerlerine katılmalarını istiyor. Programlara katılmayanlara ise gelecek yıllarda ciddi müeyyideler getirilecek. Seminerlere katılmayanların haccının bir sonraki yıla ertelenmesi de tartışılan müeyyidelerin başında geliyor. Adaylara yönelik eğitimler müftülüklerde 31 Ekim'e kadar sürecek.

Yüz binden fazla hacı adayının heyecanla beklediği kutsal yolculuk yaklaşıyor. Yakınlarıyla helalleşen, hac dönüşü dağıtacakları hediyeleri bile hazırlayan adaylar, Diyanet tarafından düzenlenen eğitim seminerleriyle hazırlıklarını tamamlamak üzere. İlk kez hac vazifesinde görev alacak personel, yabancılık çekmemesi için Mekke ve Medine'ye eğitime götürüldü. Hacı adayları ise görsel ve yazılı malzeme desteği yanında düzenlenen programlarla vazifeye hazırlanıyor. Organizasyondan sorumlu Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Fikret Karaman, hacı adaylarının eğitim seminerlerine kafile düzeni içerisinde katılmaları gerektiğinin altını çizdi. Karaman, "Bu programlara katılmayanlar hacda ciddi sıkıntıların doğmasına sebep oluyor. Bu sebeple bakanlıklar arası Hac ve Umre Kurulu tarafından önümüzdeki yıllarda seminere katılım zorunlu hale getirilecek." dedi. Karaman, müeyyide olarak eğitime katılmayanların haccının bir sonraki yıla ertelenmesi tartışmasının da gündeme geldiğini ifade etti.

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı da, Diyanet'in bu yıl, hacı adaylarının eğitimine daha çok önem verdiğini belirtti. "Biz görevlilerimizin eğitiminde hacıların evinden alınıp geri evine bırakılacağı zamana kadar yaşayacağı bütün sıkıntıları dikkate alıp gerekli önlemleri alıyoruz." diyen Çağrıcı, "Halkımız kısıtlı imkanlarla ve ömründe bir kez elde ettiği bu fırsatı iyi değerlendirerek haccını makbul bir şekilde yerine getirebilmeli." şeklinde konuştu. Çağrıcı, "Hacı adaylarımız kesinlikle seminerleri ihmal etmemeli. Çünkü bir adayın yaptığı küçük bir hata en az 200 kişilik kafileyi etkiliyor. Herkes gerekli bilgileri elde ederek birbirinin hakkına tecavüz etmeden vazifesini yerine getirmeli." dedi. Çağrıcı, az sayıda da olsa eğitim seminerlerini önemsemeyen kimselerin çıktığına dikkat çekerek, beş eğitim seminerinin üçüne katılmayanların o yıl hacca götürülmeyip bir sonraki yıla bırakılması yönünde bir müeyyide getirilmesi teklifinde bulunduklarına vurgu yaptı. Çağrıcı, "Bu durum görev alan herkes tarafından dile getiriliyor. Şu an dikkate alınmadı; ama gelecek yıllarda hayata geçirileceğini tahmin ediyorum." dedi.