GÜNCEL Haber Girişi : 03 Ekim 2008 20:19

Hac ve Umre Malzemsi Satış yerleri sezonu açtı

Hac ve Umre Malzemsi Satış yerleri sezonu açtı
Ramazan ayının ardından Bayramı bahar havasında geçiren Türkiye'de Hac ve Umre malzemeli satış merkezleri sezonu açarken, hacı adayları şimdiden hac dönüşüne yönelik hediye ürünleri almaya başladı.

Ramazan bayramını geride bırakan ıÜühac ve umre malzemeleri piyasası iyice hareketlenirken hacı adayları ise daha hesaplı ve kaliteli olmanın yanısıra yolculukta kendilerine yük etmemek için hac malzemelerini Türkiye'den alarak evlerine stok etmeye başladı. Ramazan Bayramı'ndan sonra bir çok sektörde gözler Kurban Bayramı'na çevrilirken, Hac ve Umre malzemesi satış merkezleri de sezona ümitli bir giriş yaptı.

Her yıl yaklaşık 70 bin kişinin hacca gittiği Türkiye'de Ramazan Bayramı'ndan sonra hac sezonu açılırken, hacı adayları ise şimdiden dönüş hediyelerini almaya başladı. 70 bin hacı adayının alışveriş için harcadığı toplam para 40 trilyonu bulurken, bu parayı Araplara kaptırmak istemeyen hac malzemesi esnafı ise müşterilerine birbirinden cazip teklipler sunuyor. Ramazan Bayramı'ndan sora pazar günleri de mağazalarını açık tutacak olan esnaf ise aynı zamanda isteyenlerin evine kadar servis hizmeti veriyor.

Bursa'da hacı adaylarına hizmet veren Çağrı Hac ve Umre Malzemeleri Satış Mağazası sahibi İsa Odabaşı, hac sezonunda belli başlı ürünlerin satıldığını belirterek, "Hac dönüşü genelde hediyelik olarak dağıtılan ürünlerin arasında seccade, tesbip, takke, esans, zemzem takımı ve yüzüklerin yanısıra çocukları sevindirmeye yönelik ürünler mevcut. Bu ürünlerin yüzde 90'ı Türk malı olup, geri kalanını ise çin malları oluşturuyor." dedi.



"ORAYA DİNİ İBADETLERİNİZİ YAPMAYA GİDİYORSUNUZ ALIŞVERİŞ YAPMAYA DEĞİL"



Hacca gideceklere Türkiye'den alışveriş yapmalarını tavsiye eden İsa Odabaşı, hacı adayı müşterilere ,alışverişlerini hacca gitmeden Türkiye'den yapmalarını tavsiye etti. Buradaki ürünlerin kaliteli olmasının yanısıra daha hesaplı olduğuna işaret eden Odabaşı, "Sizler oraya dini ibadetlerinizi yapmaya gidiyorsunuz alışveriş veya ticaret yapmaya değil." diye konuştu.

Hac sezonunde belli bir zaman dilimi olduğunu aktaran Odabaşı, şöyle dedi: "Ramazan bayramı ile Kurban bayramı bizim sektörde işlerin yoğunlaştığı zaman dilimidir. Çünkü Ramazan bayramından sonra Hac mevsimi başlamış oluyor. Kayıtların tamamlanması ve pasaportların çıkarılması ile alışverişlerin yapılması başlıyor. Kurban bayramına bir hafta kala alışverişleri tamamlayıp hacdan geldikleri zaman hediyelerini de dağıtıyor."

Bu yıl Ramazan ve Kurban bayramının önceki yıllara göre daha güzel havalara denk geldiğinden işlerden ümitli olduklarını aktaran İsa Odabaşı, "Bu yıl ek kontenjanların da daha fazla olmasından dolayı işlerden ümitliyiz. 6 senedir bu işi yapmaktayım, Açtık rızk kapılarımızı bekliyoruz. Hac sırasında kullanılacak ve geldikten sonra hediyelikler başta olmak üzere kullanılacak ürünler büyük rağbet görmekte. Hac ve umre malzemeleri sektöründe İstanbul ve Bursa ön planda gelmekte. Komşu şehirlerden dani Bursa'ya hac malzemesi almaya gelenler oluyor. Seccade, takke ve tesbih başta olmak üzere hac ürünleri Türkiye'de yapıldığı için fiyatlar da uygun oluyor. Hacda alınan malzemeler pahalı olmasının yanısıra yol ücretleri ile birlikte daha pahalı oluyor." diye konuştu.

Şu an rahat ve huzurlu bir alışverişin tam zamanı olduğunun altını çizen İsa Odabaşı, "Seccadeler bir YTL'den başlayıp 20 YTL'ye kadar kalitesine göre çıkmakta. Bunun yanısıra tesbih çeşitlerimizden ise 200 kuruştan başlayan fiyatlarla 5 YTL'ye kadar çıkan 100 çeşit bulunmakta. Takke, örtü, zemzem takımı ve ihram takımları 10 YTL'den başlıyor. Bu yıl inşallah müşterilerimize elimizden geldiği kadar iyi hizmet vermeye çalışacağız." dedi.

Haccın maliyetinin yalnızca hac ibadeti için 4 bin YTL civarında olduğunu belirten İsa Odabaşı, "Hacı adaylarının masrafı aldıkları malzemenin kalitesi ve miktarına göre 500 YTL'den başlayıp 2 bin YTL'ye kadar çıkıyor. Bir hacı adayının tek kişilik hac maliyeti ise sadece hac parası 4 bin YTL olup, masraflarla beraber 7-8 bin YTL'yi buluyor. 2 bin YTL'den başlayan masraflar hediyeleri ile birlikte ortalama alınan eşyanın kalitesi ve hacda kalınacak yerlerin lüksüne göre 8 bin YTL'ye kadar çıkıyor."





HACI ADAYLARI GİTMEDEN HEDİYELİKLERİ ALIYOR



Hacca gitmeye hazırlanan vatandaşlar ise mutlu ve heyecanlı olduklarını belirterek, şimdiden hediyelik eşyalarını alıp eve bırakacaklarını ve hac dönüşü ziyarete gelenlere hediye edeceklerini belirttiler. Hacca giderken kendilerine yük etmemek için hediyelik eşlayarı Türkiye'den aldıklarını anlatan hacı adayları, hac malzemelerinin Türkiye'de daha hesaplı olmasının yanısıra daha kaliteli olduğunun üzerinde durdular.

Mekke'de satılan malzemelerin çoğunun Türk malı veya Çin malı olduğunu belirten hacı adayları, şunları ifade ettiler: "Aynı malı oradan daha pahalıya alıp kendime yük edeceğime, buradan alıp evime bırakacağım ve dönüşte ise ziyaretime gelenlere hediyelerini vereceğim." Hacdan sadece hurma ve zemzem getireceklerini anlatan hacı adayları, üretimin daha çok Türkiye' ve Çin gibi ülkelerde yapıldığı seccade, örtü ve tesbih gibi ürünleri ise Türkiye'den, gitmeden alacaklarını söylediler.

Bursa'dan bu yıl Hac ibadeti için 6 bin kişi kutsal topraklara giderken, Türkiye genelinden ise 70 bin kişilik asıl aday yanında artırılan kontenjanla birlikte bu sayının 110 bini bulabileceği belirtildi.
(Cihan)