SAĞLIK Haber Girişi : 05 Aralık 2014 23:17

Günümüzde ilaç kullanımı 1 milyar 750 bin kutuya çıktı

Günümüzde ilaç kullanımı 1 milyar 750 bin kutuya çıktı

 Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü’nce “Aile Hekimliğinde Akılcı İlaç Kullanımı Uygulamaları”konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Erzurum Göğüs Hastanesi Konferans salonunda düzenlenen toplantıya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Serhat Vançelik, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cumhur Hakkı Çankaya, Akılcı İlaç Kullanımı ve İlaç Tedarik Yönetimi Daire Başkanı Dr. Ali Alkan, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreter Vekili İl Sağlık Müdürlüğü Eczacılık Şube Müdürü Murat Daşhan ve Aile Hekimleri katıldı.

Toplantıda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmalarına geçildi. Erzurum İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Serhat Vançelik, 10 yıl önce 650 milyon kutu ilaç tüketildiğini ve günümüzde bu sayının 1 milyar 750 milyon kutuya çıktığını belirten Vançelik, “2002 yılında bir antibiyotiğe 58 lira ödüyorduk. Günümüzde ise bunun fiyatı 9 lira. Bu fiyat düşüşü Sağlık Bakanlığımızın en önemli başarılarından olan ilaç lobileriyle mücadelesiyle bu aşamaya geldi. 2002 yılında 650 milyon kutu ilaca 14 milyar 500 milyon öderken, şimdi 1 milyar 750 milyon kutu ilaç için ödediğimiz miktar sadece 100 milyon lira arttı. Bu maliyet düşüşü olmasaydı bunun altından kalkmamız mümkün olmayacaktı. Maliyet açısından artışımız yok ama ilaç tüketim artışımız elzem bir durum’’ dedi.

2005 yılında yapılan ilaç kullanımıyla ilgili yapılan araştırma hakkında bilgi veren Vançelik, vatandaşların yüzde 64’e yakınının öncelikle başvurduğu yerin buzdolabındaki ilaçlar olduğunu ve vatandaşların sadece yüzde 25’inin doktora başvurduklarını belirtti. Bu rakamların yeni sağlık politikalarıyla düşüşe geçeceğinin altını çizen Vançelik, vatandaşları akılcı ilaç kullanımı konusunda uyardı.

Toplantıda daha sonra akılcı ilaç kullanımı konusunda katılımcılara sunum eşliğinde bilgi verildi. 

Palandöken