EĞİTİM Haber Girişi : 13 Mart 2018 12:04

ETܒde ‘Uluslararası Erzurum’ sempozyumu gerçekleştirildi

ETܒde ‘Uluslararası Erzurum’ sempozyumu gerçekleştirildi
Erzurum’un Osmanlı hakimiyetine girişinin 500. Yılı ve kurtuluşunun 100. Yılı olması sebebiyle Uluslararası Erzurum sempozyumu düzenlendi.
Erzurum Teknik Üniversitesi İktisat ve Edebiyat Binası Konferans Salonunda düzenlenen sempozyuma Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum AK Parti Milletvekilleri Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ve Zehra Taşkesenlioğlu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, yurt dışı ve yurt içinden 70 akademisyen ve üniversite öğrencileri katıldı. 
Erzurum’un Osmanlı hâkimiyetine girişinin 500. ve kurtuluşunun 100. yılı olması hasebiyle Erzurum için ayrı bir önem arz ettiğini ifade Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, “Anadolu-Kafkasya-İran üçgeninde önemli bir stratejik mevkide yer alan Erzurum, askerî, siyasî ve iktisadî geçmişini büyük oranda bu konumuna borçludur. Tarih boyunca Erzurum’un başına ne gelmişse, üzerinde bulunduğu bu mevki yüzünden gelmiştir. Bulunduğu bölgenin en önemli kalesi olup, bölgeye hükmetmek isteyen büyük güçler için kilit konumunda olan Erzurum, bu özelliğinden dolayı sayısız kuşatma ve saldırıya, yıkım ve inşaya şahit olmuştur. Hakikaten, kuruluşundan sonra Romalılar ve İranlılar arasındaki mücadelede tarihî bir rol oynayan kale, daha sonra Müslüman Araplar, Romalılar ve onların müttefiki konumundaki diğer unsurlar arasında sık sık el değiştirmiştir. Ardından Türkler sahneye çıkmış ve yaklaşık bin yıldır bu toprakları yurt edinmişlerdir. Erzurum, Müslüman Türk milleti için Anadolu’ya hâkim olmak isteyen çeşitli milletlere karşı önemli bir dayanak noktası olmuştur. Anadolu’daki Türk varlığı için, Çanakkale batıda anahtar iken, Erzurum doğuda kilit görevini üstlenmiştir’’ diye konuştu. 
Etiketler : etü
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.