GÜNDEM Haber Girişi : 07 Kasım 2013 10:55

Eski Erzurum Milletvekili Sabahattin Eryurt vefat etti

Eski Erzurum Milletvekili  Sabahattin Eryurt vefat etti

Erzurum Eski Milletvekili Sabahattin Eryurt vefat etti. Eryurt için bugün saat 11.00’de Meclis’te cenaze töreni düzenlenecek.

Önceki gün vefat eden Erzurum Eski Milletvekili Sebahattin Eryurt, 1918 yılında Pasinler’de doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Sabahattin Eryurt, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü hakimi, Yargıtay 8. Hukuk Dairesi üyesi, Yargıtay 7. Ceza Dairesi üyesi ve Yargıtay Onursal üyesi görevlerinde bulundu. Eryurt, 17. Dönem Erzurum Milletvekili seçildi.

Erzurum eski milletvekillerinden emekli Yargıtay üyesi Sebahattin Eryurt ve eşi emekli Fizik profesörü Dilhan Eryurt, birlikte tasarruf ettikleri 800 bin lirayı anaokulu ve kız öğrenci yurdu yapılmak üzere 2010 yılında Erzurum Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağışladı. Eryurt’ların yaptığı bağışla Erzurum kent merkezinde bir anaokulu ile Pasinler İlçesi’nde bir kız öğrenci yurdu yapıldı.

Eryurt’un ölümünden çok etkilendiğini ifade eden Eski Erzurum Milli Eğitim müdürü ve Bakan Müşaviri Fevzi Budak, “Milli Eğitim Müdürlüğüm döneminde 2010 yılında Erzurum eğitimine katkı amacıyla 800.000.00TL bağışta bulunmuş, kendi adını taşıyan ve Erzurum merkezinde inşa edilen bir anaokulu ile Pasinler ilçesinde 100 öğrencilik kız öğrenci pansiyonu inşa ettik. Bu değerli büyüğümüz ve hemşerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi. 

Erzurum’un o dönemki adı ‘Hasankale’olan Pasinler İlçesi’nde oturan anne ve babasının Ruslar’ın Erzurum’u işgal etmesi üzerine batıya göç ettiklerini anlatan Sebahattin Eryurt, kendisinin 5 Nisan 1918 günü Sivas’ın Suşehri İlçesi’nden geçiş sırasında dünyaya geldiğini söyledi. Erzurum Lisesi’ni, ardından Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni 1941’de bitirdiğini belirten Eryurt, Türkiye’nin çeşitli yörelerinde Cumhuriyet Savcılığı ve hakimlik yaptığını kaydetti. Yargıtay üyeliğinden 1983’te emekliye ayrıldığını anlatan Eryurt, aynı yıl Milliyetçi Demokrasi Partisi’nden (MDP) Erzurum Milletvekili seçildi ve bu görevi 1987’ye kadar sürdürdü.

‘MEMLEKETE VEFA BORCU’

Ankara’da yaşayan ve dönemin Erzurum Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak’ı telefonla arayan Sebahattin Eryurt, memleketine vefa borcunu ödemek istediğini belirterek şöyle demiş: 

“Evladım hayatımın son dönemlerini yaşıyorum. Ne kadar daha yaşayacağımı bilmiyorum. Eşimle birlikte devletin çeşitli kademelerinde görev yaparken biriktirdiğimiz bir miktar paramız mevcut. Bu birikimlerimizi, her şeyimle bağlı olduğum Erzurum eğitimine bağışlamak istiyorum. Bana bu birikimlerimizi Ankara için harcamam teklif edildi. Ama ben kabul etmedim.” 

Eski Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, emekli hakim ve eski milletvekili Sebahattin Eryurt’un eğitime destek olma isteğini Vali Sebahattin Öztürk’e aktardı. Bunun üzerine bir protokol yapıldı ve Eryurt ailesinin memleketi Pasinler’e 100 öğrenci kapasiteli kız yurdu, Erzurum’un Şükrüpaşa Mahallesi’nde de yine 100 öğrenci kapasiteli bir anaokulu yapılması kararlaştırıldı. Sebahattin Eryurt’un Milli Eğitim Müdürlüğü hesabına aktardığı 800 bin lira ile anaokulu ve yurt yapımına başlandı ve bitirilerek hizmete açıldı. Budak “Örnek davranışından, eğitime olan katkılarından dolayı değerli büyüğümüz Sebahattin Eryurt’a minnet ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.