EĞİTİM Haber Girişi : 12 Aralık 2016 13:12

Erzurum'da EPALE Bölge Çalıştayı başladı

Erzurum'da EPALE Bölge Çalıştayı başladı
Avrupa'daki Yetişkin Öğrenme için Elektronik Platform "EPALE" (Electronic Platform for Adult Learning in Europe) çalıştayı Erzurum'da başladı.
Yetişkin eğitimi veren kurum ve kuruluşları bir elektronik platformda buluşturmayı amaçlayan EPALE NSS Projesi ile öğretmen, usta öğretici, akademisyen, politika yapıcılar gibi yetişkin öğreniminde uzman bir role sahip kişilerin birbirinden öğrenmelerini desteklemek, platformda bilgi, belge, tecrübe ve iyi örnek paylaşımlarıyla mesleki gelişimlerine katkı sağlamaları hedefleniyor.
Erzurum'da bir otelde düzenlenen ve iki gün sürecek olan çalıştaya Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Sedat Abdulhakimoğulları, İl Milli Eğitim Müdürü Ercan Yıldız, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Cemil İlbaş ve çok sayıda eğitimci katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Ercan Yıldız, EPALE çalıştayının Erzurum'da yapılmasının kendilerini mutlu ettiğini belirterek, çalıştaya 12 ilin katıldığını anımsattı.
Yıldız, Trabzon, Rize, Kars, Iğdır, Ardahan, Muş, Bingöl, Erzincan, Artvin, Tunceli ve Erzurum'dan eğitimcilerin katılacağı çalıştayın hayat boyu öğrenme açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
Abdulhakimoğulları ise toplantıda yaptığı konuşmada 10 Aralık 2016 tarihinde İstanbul'da meydana gelen menfur terör saldırısını kınayarak, patlamada şehit olanlara Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve yaralılara şifa diledi.
Yetişkin eğitiminin önemi
Yetişkin eğitiminin önemine değinen Abdulhakimoğulları, "Yetişkin eğitimi, yetişkin olarak düşünülen kişilerin yeteneklerini geliştirmelerine, bilgilerini artırmalarına, teknik veya mesleki yeterliliklerini iyileştirmelerine, tutum ve davranışlarını hem kişisel gelişme bakımından, hem de dengeli ve bağımsız bir toplumsal, ekonomik ve kültürel gelişmeye katılma bakımından değiştirmelerine olanak sağlayan düzenli eğitim süreçlerinin tümünü ifade eder. Toplumun ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamında meydana gelen sürekli değişmeler günümüz yaşam koşullarının gerektirdiği bilgi ve becerilerin sürekli yenilenmesini gerekli kılmaktadır. Yetişkin bireylerin bilgi ve becerilerinin yenilenmesi "yetişkin eğitimi" ile sağlanmaktadır. Çağımızın ulaştığı bilgi seviyesi sayesinde eğitim hızlı bir değişim sürecine girmiştir. Bu değişim sürecinde eğitim sürekli olarak yapılanmakta ve genel olarak meydana gelen değişimin hızına ulaşmaya çalışmaktadır. Bu bağlamda yetişkin eğitimini değerlendirdiğimiz zaman geleneksel olarak toplumsal bir mekanizmanın gelecekteki yetişkin eğitimini biçimlendirdiğini görmekteyiz" dedi.
Gelecekteki yetişkin eğitiminin eğilimine değinen Abdulhakimoğulları, "Gelecekte yetişkin eğitimi günümüzdeki geleneksel sınıf anlayışından kurtularak sınıf dışı ortamlarda gerçekleşme eğilimindedir. Eğitim genel olarak; çoklu ortamlar, konferanslar, internet, kitle iletişim araçları ile bireylere ulaştırılacaktır. Ancak bu ortamlar günümüzdeki teknolojik yapıdan daha ileri seviyede olurken, bireylerin birbirleriyle tecrübelerini paylaşmaları sağlanacaktır. EPALE yetişkin eğitimi alanında bu paylaşımlara fırsat sunan bir platformdur.Bilişim teknolojilerinin yaşanan hızlı gelişme ile birlikte insanlar arasındaki iletişim de hızlanmıştır. Haberler daha hızlı yayılmış ve böylece insan hayatında da büyük bir hız başlamıştır. Hayatın her alanında kendini hissettiren bu değişim günümüzde istediğimiz bilgiye anında ulaşmamızı, çok uzaklardaki kişilerle saniyeler içinde iletişim kurmamızı ve kısa zamanda işlemlerimizi halletmemizi kolaylaştırmıştır. Bu durum ticaretin gelişmesini, ekonominin canlanmasını, dünyanın küreselleşmesini ve elbette eğitim alanında da yeni uygulamaları beraberinde getirmiştir. Ortaya çıkan şu tablo günümüz bilişim çağının bir özeti gibidir. 7.4 milyar dünya nüfusunun 3.4 milyarı yani yüzde 46'sı internet kullanıcısı. Yüzde 31'ini oluşturan 2.3 milyar kişi aktif sosyal medya kullanıcısı, 3.8 milyar insan cep telefonu kullanıcısı bu rakam yüzde 51'e tekabül ediyor ve 2 milyar insan da yüzde 27lik kesim cep telefonundan sosyal medyayı takip ediyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de teknolojiyi kullanım profili
Türkiye'de internet kullanım profiline de değinen Abdulhakimoğulları şöyle devam etti:
"Türkiye'de Ülke nüfusumuzun 46.3 milyonu aktif internet kullanıcısı, 40.5 milyon kişi aktif cep telefonundan interneti kullanan kişilerdir. Sosyal medya ise günümüzün önemli olgularından biridir. İletişimimizi, anlık görüntülerimizi, durumlarımızı, beğenilerimizi, fikirlerimizi paylaşabildiğimiz sanal âlemlerdir. Teknoloji hayatımıza girdiğinden beri yaşam alışkanlıklarımız da değişim göstermektedir. Yüz yüze sohbetler yerini sanal alan 'chat'lerine, fikir açıklamaları yerini 'tweet'lere, 'like'lara, 'dislike'lara bıraktı. 24 saatimizin bir kısmını bu alanlara ayırır olduk. İnternette ya da sosyal medya geçirilen sürelere ilişkin bu grafik durumu özetleyen iyi bir sayısal veri sunmaktadır. Bilgisayar ya da tabletten internete girerek günlük ortalama kullanım süresi 4 saat 14 dakika, Cep telefonundan internete günlük ortalama giriş süresi 2 saat 35 dakika, Herhangi bir araçtan sosyal medyayı kullanma günlük ortalama süresi 2 saat 32 dakika, Günlük ortalama televizyon izleme süresi 2 saat 18 dakikadır. Veriler gösteriyor ki internet, sosyal medya, bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi teknolojinin temel yaygınlaştırma araçları hayatımızın önemli bir dilimini teşkil etmektedir. Bu durumdan kendimizi sakınmamız, bu durumu görmezden gelmemiz imkânsız gibi görünüyor. O halde yapılması gereken bir şey kaldı. Kendimizi, eğitimimizi, öğrenmemizi bu yeni durum ile bütünleştirmenin en faydalısı olacağı kanaatindeyim. Kullanıcılarımıza, hedef kitlemiz olan yetişkinlerimize bu araçlar vasıtasıyla ulaşmak ve onların bireysel, kişilik ve mesleki gelişimlerine bu kanallar ile katkı sağlamak en güncel ve pratik çözüm yolu olacaktır. Olumsuz bir durum gibi görünen ve kişiyi kendisiyle baş başa bırakan bu yeni yapı karşısında, yetişkinlerimize daha kaliteli içerik sağlama adına, akran öğrenmelerini destekleyerek, kullanıcı dostu ve kolaylığı sağlayan sanal alanlarla ulaşmak gerekir. Bugün Türkiye açılışını gerçekleştirdiğimiz EPALE (Electronic Platform For Adult Learning In Europe) (Avrupa'da Yetişkin Öğrenimi Elektronik Platfromu) yetişkinlerimize ve özellikle de yetişkin eğitimi sağlayan öğreticilerimize daha kaliteli, güncel, onların öğrenmelerini destekleyici içerikler sunacak. Ülkemizin değişik yerlerinden gelecek haber, etkinlik, makale, kaynak, rapor gibi paylaşımlarla onlara ve tabi ki tüm Avrupa ülkelerine ülkemizdeki yetişkin eğitiminin kalitesini yansıtacaktır" şeklinde konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili İlbaş ise Aile Eğitim Programının (AEP)yetişkin eğitiminde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, kurumda görevli AEP eğitmenlerinin çalıştaya katıldığını ifade etti.
Çalıştayda ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı'nda görevli Dr. Serap Karabacak "Türkiye'de yetişkin eğitimciler" konulu sunum yaptı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.