EKONOMİ Haber Girişi : 10 Ekim 2018 10:32

Enflasyonla 10 numara mücadele

Enflasyonla 10 numara mücadele
Bakan Albayrak ‘Enflasyonla Topyekûn Mücadele’yi açıkladı: 1 Ağustos sonrası yüksek faizli kredilerde %10 indirim yapılacak. Zincir marketlerle Et ve Süt Kurumu yüzde 10 indirime başlayacak. Elektrik ve doğalgaza zam yapılmayacak.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, merakla beklenen ‘Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı’nı tanıttı. Albayrak, bugün bu ortamda kâr artırma amacıyla yapılacak her girişimin; kısa soluklu, yakın gelecekte çok daha büyük zararları beraberinde getirecek adımlar olacağını belirterek, “Bunu görmemiz lazım. Zaten bunu gördüğümüz için son bir haftadır iletişime geçtiğimiz tüm paydaşlarımız bu program özelinde aynı samimiyet ve açık yüreklilikle taşın altına eline koymayı bir ülke vazifesi olarak gördü” dedi. 

TÜM TÜRKİYE KAZANACAK 

Bakan Albayrak, girdi maliyetlerini düşürecek, fiyatlarda oluşan hareketliliğin firmaları zora sokmaması için tüm bu süreçlerde işsizliğin artmaması için neler yapabileceklerine çalıştıklarını belirterek, “Bu harekete katılım için tüm firmalarımızdan asgari yüzde 10 indirim yapmaları ve bu indirimi yıl sonuna kadar sürdürmeleri fikri üzerinde topyekûn bir mutabakata vardık. Sonunda tüm Türkiye kazanacak” diye konuştu. 

SEPETTEKİ TÜM ÜRÜNLER 

Albayrak, TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, BMD, üretici birlikleri ve sektörlerdeki firmalarla bu sürecin iletişimine başladıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Büyük bir katılımla başlatacağımız bu topyekûn mücadeleye katılacak tüm firmalarımız, belirlenen logoyla birlikte asgari yüzde 10 kampanyasını uygulayacaklarını taahhüt ettiler. İşte burada örneklerini gördüğünüz bu görselleri dükkanlarında kullanarak, logomuzun stickerlerını camlarını yapıştırarak vatandaşlarımıza da bu güçlü mücadeleye omuz verdiklerini gösterecekler. Burada enflasyon sepetindeki ürünlerin tüm markaları var. Bunun ötesinde bir çağrı yapıyoruz. Bu mücadeleye sahip çıkın. Bu mücadeleye omuz verin. Bu logoyla dükkanlarımızı, ürünlerimizi, caddelerimizi, AVM’lerimizi adeta süsleyeceğiz.” 

KREDİ FAİZLERİ DÜŞÜYOR 

Bakan Albayrak, şöyle konuştu: “Bankalara yeniden yapılandırma tavsiye kararı için tekrar teşekkür ederim. Kredi faizlerinde yüksek dalgalanmalara şahit olduk. Bu normalleşme sürecine bağlı olarak bankalarımızda mücadeleye destek vereceklerini açıkladılar. 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere kredi faizlerinde yüzde 10 indirim yapılacak.” 

KDV iadeleri hızlanıyor

Albayrak, şöyle devam etti: “Elektriğe ve doğalgaza yıl sonuna kadar zam yapmayacağız. Bekleyen KDV iadelerini hızlandıracağız, yıl sonuna kadar başvurular sonuçlanacak. KDV iadesi başvurusunda ilk 10 günde yüzde 50 iade yapacağız.” 

HAL YASASIYLA KOMİSYONCULUK KALDIRILACAK

Bakan Albayrak, Hal yasasının da ekim ayı itibarıyla Meclis’te olacağını belirterek, “Komisyonculuk kaldırılacak. Gıda ürünlerinde fiyat dalgalanmaları açısından yakından takip edileceği ürün mekanizması için çalışmaları yapıyoruz. Yüksek üretici fiyatlarına göre değil, tüketici fiyatlarına göre belirlenecek. Ürün gözetim mekanizması süreci için çalışmaları başlattık. Stokçulukla etkin mücadeleye devam edeceğiz” dedi. 


VATANDAŞA ÇAĞRI: İNDİRİM LOGOLU ÜRÜNLERİ ALIN

Bakan Albayrak, vatandaşlardan bu mücadeleye sahip çıkmalarını istediklerini söyledi. Albayrak, “Vatandaşlarımız AVM’ye, çarşıya, pazara, caddeye çıktığı zaman bu kampanyaya katılan firmaları bence öncelikli tercih etmeli. Vatandaşlarımızın gösterecekleri hassasiyet ve destek, bu mücadelenin başarıya ulaşmasını çok net bir şekilde ortaya koyacak” dedi. Bugün bu spekülatif girişimleri püskürttükleri gibi, etkilerini de el birliğiyle bertaraf edeceklerini belirten Albayrak, şöyle konuştu: “Birkaç günlük görüşmelerle binlerce firmamız bu topyekun mücadeleye ‘ben de varım’ dedi.” 

Mustafa Varank: 1.5 milyar liralık ‘yerli’ yatırıma destek 

Programda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da, şunları kaydetti: “Finansman Destek Programı’nı hayata geçiriyoruz. İşletmelerimizin kullanacakları TL cinsinden kredilerine, yüzde 14’e kadar finansman desteği sağlıyoruz. Ayrıca, ihracat yapacak olan KOBİ’lere 200 bin dolara kadar 180 gün vadeli Libor oranında yeni bir destek veriyoruz. İşletmelerimizin KOSGEB’e olan borçlarına toplamda 1 yıllık erteleme sağlıyoruz. 3 farklı programla toplamda 1 milyar liralık makine ve teçhizat yatırımına, yüzde 25’e kadar ilave destek sağlayacağız. Yerlileştirme programı kapsamındaki ikinci çağrımızda, en az 1.5 milyar liralık yeni yatırıma destek vereceğiz.” 

MÜSİAD: Üzerimize düşen tüm görevleri yapacağız 

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan da, şunları söyledi: “Ekonominin üretim, yatırım ve tasarruf sacayağı üzerine oturması şartı, temel düsturumuzdur. Üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. Enflasyonla topyekûn mücadele kararlılığını sonuna kadar desteklediğimizi, verimli üreterek, ekonomideki kısa süreli dalgalanmalara karşı sürdürülebilir, etkili bir mücadele için bugünkü ekonomik şartları dikkate alarak, 2018 yılı sonuna kadar devamında üyelerimizle elimizden gelen çabayı göstereceğimizi ifade etmek istiyorum.”

Kampanyaya ilk günden yoğun katılım

Kampanyaya daha ilk günden şirketler tarafından yoğun katılım oldu. İşte ilk anda katılan şirketler ve kurumlar: Doğuş Grubu, Boyner, Zorlu Holding, Sabancı Holding, MÜSİAD, TÜSİAD, TOBB, TBB, BİM, A101, Migros, Orka, Birleşmiş Markalar Derneği, TÜRSAB, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu, DEİK, TİM, İTO, İSO, Askon, Yaşar Grubu, ASO, ATO, D&R, Vitra, Şok, YASED.

Zincir marketlerde 50 üründe %10 indirim 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de, “Et Süt Kurumu 10 kalem üründe yüzde 10 indirim yapacak” dedi. Çaykur’un zam yapmayacağını belirten Pakdemirli, şöyle devam etti: “Gübretaş sıvı ve toz gübrelerde de 35 çeşit üründe yüzde 10 indirim daha uygulayacak. TARKİM AŞ 30 çeşit bitki koruma ürünlerinde yüzde 10’a varan indirim olacak. Atatürk Orman Çiftliği de üretilen 14 kalem üründe yüzde 10’luk indirim yaptı. Tüm zincir mağazalarımızla birebir görüştüm. 50 kadar üründe 3 ay boyunca yüzde 10 indirime gitme kararı aldıklarını söylediler. Fırsatçının, stokçunun vatandaşın cebine elini atmasına müsaade etmiyoruz, bundan sonra da etmeyeceğiz.”

Faizlerin düşmesi için çalışmalara devam

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı (TBB) Hüseyin Aydın, “Nominal faiz hadlerinin daha aşağı seviyede olması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. Aydın, konuşmasında şunları kaydetti: “Ekonominin finansmanı için kaynak bulmaya ve kredi sağlamaya devam edeceğiz.” 

Emekçileri enflasyon karşısında ezdirmeyiz

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da şöyle konuştu: “Emekverenlerimizi enflasyon karşısında ezdirmeyeceğiz. Çeşitli enstrümanlar geliştirmeye devam ediyoruz. Biri de Kısa Çalışma Ödeneği’miz, yakında planlıyoruz.”(Akşam)

Etiketler : enflasyon
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.