GÜNDEM Haber Girişi : 24 Eylül 2013 09:48

ENER Başkanı Aksu: Turizm gönüllüleri ağına ihtiyaç var

ENER Başkanı Aksu: Turizm gönüllüleri ağına ihtiyaç var

Erzurum Düşünce ve Strateji Merkezi (ENER) Başkanı Vahdet Nafiz AKSU, Erzurum’un “Kış Turizmi”nde dünya merkezi konumunu koruyabilmesi için küresel bakış açısına ihtiyaç olduğunu belirterek “Kuş turizmi için ENER’in bir formülü var; Karşıla, ağırla, uğurla”dedi.Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak’ın Palandöken’e gelen turistleri şehre indirme projesini desteklediklerini dile getiren Aksu, “Havalimanı-Palandöken-Havalimanı güzergâhından ibaret bir seyahat programına turizm faaliyeti gözüyle bakamayız” şeklinde konuştu.

ENER Başkanı Aksu’nun konuya ilişkin açıklaması şöyle:

“Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak’ın başkanlığında yapılan turizm toplantısında, Palandöken’e gelen turistlerin şehre de indirilmesi yönünde karar alınmasını olumlu buluyoruz.

Kış Turizmi başta olmak üzere, inanç turizmi, sağlık turizmi, kültür turizmi alanlarında şehri cazibe merkezi haline getirmeye yönelik ‘bütünsel politikalar’ üzerinde çalışmalar yapılmalı. Bu konuda duyarlılığını eyleme dönüştüren Sayın Vali’nin çabalarının kısa sürede sonuç vereceğini umut ediyoruz.

“Turistsiz turizm” mümkün olmayacağına göre, elbette ilk hedef Erzurum’a turist çekmek. Erzurum’a ayak basan turist sayısını artırmaya yönelik sistemli çabalara ihtiyaç var.

Bu çabaların başında, uluslararası boyutta tanıtım çalışmaları geliyor.

‘TEHLİKELİ TANITIM’TUZAĞI…

Gerekli altyapıyı hazırlamadan, ağırlama ve konaklama koşullarını iyileştirmeden girişilecek tanıtım çabalarının sonuç vermeyeceği açıktır. Tanıtım ve reklamla şehre getirmeyi başardığınız dünya gezginlerini, şehirden mutlu ve memnun şekilde uğurlayamazsanız, yaptığınız ‘tehlikeli tanıtım’ haline gelir ve ters teper.

ENER’İN ‘KARŞILA, 

AĞIRLA UĞURLA’FORMÜLÜ

ENER olarak bütünsel bir “Turizm Vizyonu”na ihtiyaç duyuyoruz. Bunu; “Karşıla, Ağırla, Uğurla” formülü ile özetliyoruz.

Turistlerin geldikleri noktada, havalimanında şehrin güleç yüzü ile karşılanması lazım. Turisti sırf döviz makinesi, kazanç aracı olarak gören bir anlayıştan dadaşça misafirperverliğe geçiş yapmamız gerekiyor.

Evimize gelen misafir özeni ile karşılayacağımız gezginleri, en iyi şekilde ağırlamak ikinci önemli görev olarak algılanmalı. Turisti, havalimanı-otel koridoruna ancak bir kere hapsedebiliriz. Bir kere gelenin, bir daha gelmek istemeyeceği bir şehri, küresel turizm merkezi yapamazsınız. O nedenle otelden, yiyecek mekânlarına, eğlence merkezlerine kadar bir altyapı dizaynına ihtiyaç var.

Dünya gezginlerinin güleç karşılanıp, misafirperverlikle ağırlanmalarının yanı sıra, memnun ve mutlu bir şekilde uğurlanması da sihirli turizm zincirinin son halkasını teşkil ediyor. Bu konuda da gerekli tertibatın alınması gerekiyor.