ERZURUM Haber Girişi : 01 Nisan 2015 00:25

En aydınlık köy

En aydınlık köy
İspir'e bağlı Koç Köyü sakinleri, köyün altından akan çayın üzerine kurdukları hidroelektrik santralle yaklaşık 35 yıldır elektriklerini kendileri üretiyor.
YAKLAŞIK 35 yıl önce köyün alt kısmından geçen Koçboğazı Çayı'nın üzerine kurdukları hidroelektrik santralle ürettikleri elektriği kullanan İspir'e bağlı Koç Köyü sakinleri Türkiye'de birçok şehirde meydana gelen elektrik kesintisinden etkilenmedi.  Elektrik masraflarının sadece kurdukları santralin zaman zaman bakımı ve güvenliği için tuttukları bekçiye verilen 3-5 kuruş olduğunu belirten köylüler, köye santral kurulması için öncü olan Mustafa Topal isimli iş adamının ardından dua ettiklerini dile getirdiler. Köylüler, kışın ısınma ihtiyaçlarını da kendi ürettikleri elektrik sayesinde gideriyorlar.
CİVAR köylerden de elektrik verilmesi için talepte bulunduklarını belirten köy sakinleri,  "Biz devletimize yük olmadan çoğu şeyi kendimiz yapmaya çalışıyoruz. Santralden köydeki trafolara gelen akım, buradan evlere dağıtılıyor. Her evde elektrik saati var. Fiyatı düşük de olsa elektrik paralı. Sebebi ise santralin masrafları. Köyde günlük yaşamın her alanında elektrik kullanımı özellikle kadınların işini kolaylaştırıyor. Diğer köylerde elektrik talebinde bulunuyor. Santral sisteminin yenilenmesiyle çevre köylere de elektrik verilmesini planlıyoruz" diye konuştular. 
Etiketler : köy
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.