SAĞLIK Haber Girişi : 13 Şubat 2017 01:15

Doç. Dr. Celal Çerçi, obez ömrü kısaltıyor

Doç. Dr. Celal Çerçi, obez ömrü kısaltıyor
Obeziteyi sorun olmaktan çıkaran hekim Erzurum Buhara'da
Obezite cerrahisi alanında gerçekleştirdiği başarılı operasyonlarla isim yapmış olan Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Celal Çerçi, obezite ile ilgili mucizelerine Erzurum'da Özel Buhara Hastanesi'nde devam edecek. Doç. Dr. Çerçi, "Obezite ve metabolik cerrahi çok özel bir işlem, bu yüzden hastaların hekimlerini iyi araştırması gerekir,"dedi.
Çağımızın hastalığı olan obezite cerrahisi vakalarında riskin bir safra kesesi ameliyatı kadar olduğunu belirten Doç. Dr. Celal Çerçi, " riskli olmayan iş yok, her ameliyatın bir riski vardır; yeter ki ameliyatı olacağınız merkezin bu konuda tecrübeli hekimi ve ekibi olsun," dedi. 
Erzurum Özel Buhara Hastanesi'nde göreve başlayan ve Türkiye'de başarılı ameliyatlara imza atan Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Celal Çerçi, Türkiye nüfusunun 3'te 2'sinin çağın hastalığı olan obezite ile mücadele ettiğini belirterek, çağın hastalığı ile ilgili cerrahi detayları Palandöken Gazetesi'ne anlattı. Ayrıca obeziteyi yok etmekle birlikte birçok hastalığın da engellenmiş olduğunu söyledi. 
Obeziteye bağlı olarak bir takım hastalıkların da ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Çerçi, obez insanların yaşam sürelerinin normal insanlara göre 13 yıl daha kısa olduğunu söyledi. Obeziteye bağlı olarak gelişen hastalıklara dikkat çeken Doç. Dr. Çerçi, " Obezite artık gelişmiş ülkelerini değil, geri kalmış ülkelerin de ciddi bir sorunu. Çünkü, obezite başlı başına bir hastalık, bütün vücudu etkiliyor. Obez insanların yaşam süreleri diğer insanlara göre 13 yıl daha kısa. Bunun sebebi obez insanlarda kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, diyabetin yol açtığı tüm organ bozuklukları, özellikle kadınlarda üzeme bozuklukları, uyku bozuklukları, uyku apnesi, karaciğer yağlanması gibi pek çok hastalık obeziteye bağlı olarak ortaya çıkıyor. Bütün bunları tek bir ameliyatla düzeltme şansımız var. Obezite ameliyatıyla biz hastalarımızı bu hastalıktan kurtarıyoruz. Buna şeker hastalıkları da dahil," dedi. 
Obezite cerrahisinde bir takım kurallar olduğunu belirten Doç. Dr. Çerçi, "hiçbir zaman 'ben şişmanım, beni ameliyat et' diyeni ameliyat etmiyoruz, dedi.  Ameliyat kararı alabilmek için hastanın vücut kitle endeksinin baz alındığını anlatan Çerçi, "vücut kitle endeksi anlaşılabilir haliyle; kilo bölü boy çarpı boy, eğer 40'ın üzerindeyse endeks bu hastaları mutlaka ameliyat ediyoruz. Bu tür ameliyatların hepsi kapalı yapılıyor. Bunların bir kısmı mide küçültücü işlemler; işte tüp mide, bir de baypas dediğimiz bağırsak emilim dışı bıraktığımız bir ameliyat var. Bunları da daha çok şeker hastalıklarında tercih ediyoruz. Bunlar beraber iç içe girmiş ameliyatlar," şeklinde açıkladı. 
Bu ameliyatların safra kesesi ameliyatı riskinden farklı olmadığının da altını çizen Doç. Dr. Çerçi, "benim ameliyat sayım 50 oldu, bu konuda çok başarılı ameliyatlar gerçekleştirdim. Hastanenin yeterli alt yapısı olması nedeni ile Buhara Hastanesi'ndeyim. Ameliyat sonrası hastanın takibi de ameliyat kadar önemlidir. Güvenilir ellerde bu tür ameliyatların bir riski yoktur,"dedi. 
Ramazan KARATAŞ


Etiketler : doktor
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.