SİYASET Haber Girişi : 27 Şubat 2009 10:46

Diyanet'ten Maliye'ye hutbe desteği

Diyanet'ten Maliye'ye  hutbe desteği
Küresel kriz sebebiyle vergi gelir hedefini ıskalayan Maliye'ye Diyanet İşleri Başkanlığı destek olacak. Ankara Müftülüğü tahsilatın artışını desteklemek amacıyla vergi ödemelerinin yoğunlaştığı mart ayının son haftasında camilerde 'vergi kutsaldır' başlıklı hutbe okutacak.

Hutbede iyi bir Müslüman'ın görevleri arasında vergisini ödemesi hususuna da yer verilecek. Mart ayı Maliye'nin vergi tahsilatı açısından önemli bir dönem. Gelir Vergisi'nin ilk taksidinin yanı sıra basit usulde vergilendirilen mükelleflerin vergisi, sigorta primlerinin ödenmesi, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi ile Özel İletişim Vergisi bu dönemde ödeniyor.

Vaiz İrfan Gürel tarafından hazırlanan hutbede fert ve ailenin, zaruri ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için belirli bir metaya ihtiyaçları olduğu gibi, devletin de vatandaşlarına hizmet verebilmesi için vergi almaya ihtiyacı olduğu belirtilecek. Verginin tanımına da yer verilecek hutbede vergi vermeyip devlet hizmetlerinden karşılıksız, emeksiz, bedelsiz, tek taraflı yararlanmanın vergi veren diğer insanlara karşı saygısızlık ve kamu hakkı ihlali sayıldığı vurgulanacak. Vergilerin zamanında ve eksiksiz ödemesinin dini ve milli bir görev kabul edilmesi gerektiği vurgulanan hutbede, alınan vergilerle vatandaşların can ve mal güvenliklerinin sağlanması, okulların, üniversitelerin, sağlık tesislerinin, fabrikaların kurulması, yolların yapılması gibi hizmetler ile çalışanların ücretlerinin ödenmesi gibi sorumlulukların yerine getirildiği ifade edildi. İslam dininin, devletin yapacağı hizmetler için ihtiyaca göre vergi almayı uygun gördüğü ifade edilen hutbede, Hz. Muhammed (SAV)'in de vergi toplattığı anlatıldı.

Global kriz sebebiyle ülke ekonomilerinde yaşanan daralma, Türkiye bütçesini de vurdu. Ekonominin son çeyreğinde yaşanan daralma sebebiyle vergi gelirleri hedefin altında kalmıştı. 171 milyar 206 milyon Türk Lirası olarak konulan hedefte, tahsilat 168 milyon 87 milyon TL olarak gerçekleşmişti. Maliye Bakanlığı verilerine göre vergi gelir hedefi 3 milyar 120 milyon lira ıskalandı. Gerileme Ocak 2009'da da sürdü. Geçen yılın ocak ayında 14,1 milyar lira olan vergi gelirleri yaklaşık 330 milyon liralık azalma ile 13,8 milyar TL'ye geriledi. Özellikle ithalde alınan KDV başta olmak üzere bazı dolaylı vergilerdeki tahsilat ekonomide yaşanan daralma sebebiyle hedefin altında kaldı.

Ankara, Zaman