ERZURUM Haber Girişi : 23 Ağustos 2011 12:30

Diyanetten Hafızlara Mektup

Diyanetten Hafızlara Mektup

Diyanet, irtibat kurmak istediği hafızlara müftülükler aracılığıyla gönderdiği mektupta, hafızlardan bulundukları bölgedeki Kuran kurslarında ezberlerini pekiştirmelerini istedi. Ayrıca, hafızlara liseyi dışardan bitirmeleri ve memurluk sınavı için KPSS sınavlarına hazırlanmaları da önerildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaş imzasıyla müftülüklere gönderilen yazıda, hafızlık müessesesinin Diyanet’in öncelikli faaliyet alanları arasında olduğu belirtilerek, ’’Mevcut hafızlık kurslarımızı geliştirmek, yeni kurslar açmak, hafızlığın kolaylaştırılması için yeni programlar yapmak gibi konular üzerinde hassasiyetle durmaktayız. Yeni kurslar açarak hafız yetiştirmenin yanında bir taraftan da daha önceden hafızlığını tamamlamış, belgesini almış ancak Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çalışmayan hafızlarımızı tespit edip, irtibat kurmak ve hafızlıklarını işlevsel hale getirmek için bir çalışma başlattık’’ ifadesine yer verildi.

Müftülüklerin yaptığı araştırmayla 2000 yılından bugüne kadar hafızlık belgesi alıp, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev yapmayan hafız sayısının 15 bin civarında olduğunun belirlendiğine dikkati çeken Erbaş, şunları kaydetti:

’’Bu sayı bizi oldukça heyecanlandırdı. Kuran’ın tamamen ezberlenerek hafız olunması kolay elde edilen bir kazanım değildir. Bir insanın hafız olabilmek için ne kadar zor süreçlerden geçtiği hepimizin malumudur. Öyleyse bu kadar önemli potansiyelimizi işlevsel hale getirmek için bir şeyler yapmamız gerektiğini düşündük. Bu bağlamda bazı tedbirler aldık. Hafızlığı zayıflamış kardeşlerimizin, ikamet ettiği mahalleye en yakın müftülüğe giderek, o müftülük bünyesinde bulunan bir Kuran kursunda hafızlığını kuvvetlendirme çalışmasına başlaması gerekir. Hafızlığını kuvvetlendiren kardeşimiz imam hatip lisesi mezunu değil ise dışarıdan imtihanlara girerek diplomasını almalı, bunun için de ikamet ettiği yere en yakın imam hatip lisesine başvurmalı. İmam hatip liselerinden mezun kardeşimiz bir yandan ilahiyat fakültelerine veya Açık Öğretim İlahiyat Önlisans Programına girmek için planlama yaparken, diğer yandan Diyanet İşleri Başkanlığının imam-hatiplik, müezzin-kayyımlık, Kuran kursu öğreticiliği gibi görevler için yaptığı yeterlilik sınavlarına hazırlanmalı ve başvurmalıdır. Yeterlilik belgesini alan kardeşimiz de bir yandan ikamet ettiği yerdeki müftülükle irtibata geçip, fahri olarak göreve talip olabileceği gibi, diğer yandan da memurluk için yapılan KPSS sınavını takip ederek müracaatını yapmalı ve buradan aldığı puan ile imam-hatiplik, müezzin-kayyımlık, Kuran kursu öğreticiliği için tercihte bulunmalıdır.’’

Prof. Dr. Erbaş, hafızlığını koruma altına aldıktan sonra gerekli şartları tamamlayarak din hizmeti alanında aralarına katılacak kişilerin kendilerini son derece memnun edeceğini belirterek, ’’Zararın neresinden dönülürse kardır. Rabbimizin ’Bir kere de karar verip azmettin mi, artık Allah’a tevekkül et. Allah tevekkül edenleri sever (Al-i İmran suresi 159. ayet)’ müjdesine sarılarak gayret edelim ve insanoğluna verilmiş en büyük nimet olan hafızlığı işlevsel hale getirelim. Bu süreç içerisinde Diyanet İşleri Başkanlığı olarak biz üzerimize düşen desteği sağlayacağız’’ ifadesini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığını Hafızlara gönderdiği Mektup;

Medeniyetimizin 1400 yıldır yaşayan en önemli geleneklerinden biri olan hafızlık müessesesi Diyanet İşleri Başkanlığı olarak öncelikli faaliyet alanlarımız arasında yer almaktadır. Bu bağlamda mevcut hafızlık kurslarımızı geliştirmek, yeni kurslar açmak, hafızlığın kolaylaştırılması için yeni programlar yapmak vs. konular üzerinde hassasiyetle durmaktayız. Yeni kurslar açarak hafızlar yetiştirmenin yanında bir taraftan da daha önceden hafızlığını tamamlamış, belgesini almış ancak Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çalışmayan hafızlarımızı tespit edip, irtibat kurmak ve hafızlıklarını işlevsel hale getirmek için bir çalışma başlatmış bulunmaktayız. Bu amaçla müftülüklerimizle yapmış olduğumuz yazışmalar neticesinde 2000 yılından bu güne kadar hafızlık belgesi alıp, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev alamamış hafızlarımızın sayısının 15 000 civarında olduğunu tespit ettik. Bu sayı bizi oldukça heyecanlandırdı. Zira hafızlık kolay elde edilen bir kazanım değildir. Bir insanın hafız olabilmek için ne kadar zor süreçlerden geçtiği hepimizin malumudur. Öyleyse bu kadar önemli potansiyelimizi işlevsel hale getirmek için bir şeyler yapmamız gerektiğini düşündük. Bu bağlamda aşağıdaki tedbirlerin alınması yerinde olacaktır:

1.Hafızlığı zayıflamış kardeşlerimizin, ikamet ettiği mahalleye en yakın müftülüğe giderek, o müftülük bünyesinde bulunan bir Kur’an kursunda hafızlığını kuvvetlendirme çalışmasına başlaması gerekir.

2.Hafızlığını kuvvetlendiren kardeşimiz imam hatip lisesi mezunu değil ise dışarıdan imtihanlara girerek diplomasını alması, bunun için de ikamet ettiği yere en yakın imam hatip lisesine başvurması gerekir.

3.İmam hatip liselerinden mezun kardeşimiz bir yandan İlahiyat fakültelerine veya Açık Öğretim İlahiyat Önlisans Programına girmek için planlama yaparken diğer yandan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın İmam-Hatiplik, Müezzin-Kayyımlık, Kur’an Kursu Öğreticiliği gibi görevler için yaptığı yeterlilik sınavlarına hazırlanmalı ve başvurmalıdır.

4.Yeterlilik belgesini alan kardeşimiz bir yandan ikamet ettiği yerdeki müftülükle irtibata geçip fahri olarak göreve talip olabileceği gibi, diğer yandan da memurluk için yapılan KPSS sınavını takip ederek müracaatını yapmalı ve buradan aldığı puan ile İmam-Hatiplik, Müezzin-Kayyımlık, Kur’an Kursu Öğreticiliği için tercihte bulunmalıdır.

Yukarıdaki süreci takip ederek öncelikle hafızlığını koruma altına alan, sonra da gerekli şartları tamamlayarak din hizmeti alanında aramıza katılan kardeşlerimiz bizi son derece memnun edecektir. Zararın neresinden dönülürse kârdır. Rabbimizin “Feizâ azemte fetevekkel alellah” (Bir kere de karar verip azmettin mi, artık Allah’a tevekkül et, Allah tevekkül edenleri sever) (Al-i İmran 159) müjdesine sarılarak gayret edelim ve insanoğluna verilmiş en büyük nimet olan hafızlığı işlevsel hale getirelim. Bu süreç içerisinde Diyanet İşleri Başkanlığı olarak biz üzerimize düşen desteği sağlayacağız. Allah yâr ve yardımcınız olsun.

 

 

Prof. Dr. Ali ERBAŞ

Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü