SİYASET Haber Girişi : 16 Kasım 2008 11:48

Diyanet'e modern yerleşke

Diyanet'e modern yerleşke

Caminin temeli, 19 Kasım Çarşamba günü Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu tarafından atılacak.   

Yerleşke tamamlandığında Diyanet personeli, cami, spor salonu, Diyanetevi, kreş, kütüphane, kongre merkezi, televizyon stüdyosu ve eğitim binalarının yer aldığı bir komplekse kavuşacak.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı  İzzet Er, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkez ve taşra teşkilatının ihtiyaçlarını karşılamak üzere Diyanet merkez binasını da içine alan bir yerleşke oluşturmayı planladıklarını ve çalışmalara başladıklarını söyledi. Bu kapsamda, arsa tahsisi, tapu ve kadastro çalışmalarının tamamlandığını bildiren Er,inşaatın  yaklaşık 130 dönümlük arsada sürdürüleceğini anlattı.

Arsanın 18 dönümüne hem kurumların hem de bölgenin ihtiyacını karşılayacak bir cami inşa edeceklerini belirten Er, ''Sosyal ve kültürel hayatı dikkate alan, estetik kaygıları da gözeten bir camiyi vatandaşların hizmetine sunmak istiyoruz'' dedi.

-ASANSÖRLÜ MİNARELER-

Geçmişle geleceğin mimari çizgilerini buluşturan neoklasik tarzda bir cami yapımı için proje yarışması başlattıklarını ifade eden Er, mimar Salim Alp tarafından sunulan teklifin beğenildiğini ve inşaatın temelinin 19 Kasım Çarşamba günü atılacağını bildirdi. Er, 5 bin metrekare alana inşa edilecek 6 bin kişi kapasiteli caminin 63 metre yüksekliğinde, 2'si asansörlü 4 minareye sahip olacağını söyledi.

Caminin sosyal alanlarında, kitap reyonları, toplantı salonları, 2 bin araçlık kapalı otopark da bulunduğunu anlatan Er, ''Isıtma, aydınlatma ve ses tesisatı için modern teknolojinin imkanlarından yararlanılacak. Engelliler ve kadınlar için özel abdesthanelerin yer alacağı camide, yürüyen merdivenler ve asansörlerle engelli ve yaşlı cemaatin rahat ibadet etmesi sağlanacak'' diye konuştu.

-KADIN ÇALIŞANLAR İÇİN KREŞ-

Er, Diyanet personeli için çağın gereklerine  uygun bir kompleks yapmayı amaçladıklarını söyledi. Kadın çalışanlarının sayısının her geçen gün arttığına dikkati çeken Er, onların ihtiyaçları doğrultusunda bir kreş binası yapacaklarını bildirdi.

Yerleşkede büyük bir kongre ve yayın merkezi kuracaklarını anlatan Er, burada kapalı devre televizyon yayını yapılacağını dile getirdi. Kent dışından gelen din görevlilerinin konaklaması için Diyanetevi, hizmet içi eğitimlerin gerçekleştirileceği eğitim merkezinin de yerleşkede yer alacağını ifade eden Er, ''6 bin el yazması eserin bir arada olacağı özellikle Din İşleri Yüksek Kurulu üyelerinin çalışmalarını kolaylaştırıcı bir kütüphane yapılacak'' dedi.

Diyanet Gençlik ve Spor Kulübü kurduklarını hatırlatan Er, voleybol, güreş, masa tenisi ve futbol alanında faaliyet gösteren spor kulübü için spor salonu yapacaklarını kaydetti. Er, din görevlilerinin kültürel ve sportif faaliyetlerde bulunmalarını önemsediklerini ve gerekli şartları oluşturmaya çalıştıklarını vurguladı.

Yerleşkede yeşil alana da önem verdiklerini belirten İzzet Er, ayrıca su kanalları, fıskiyeli havuzlar ile Hz. Muhammed'i temsil ettiğine inanılan gül ile Allah'ı temsil ettiğine inanılan lalelerin bahçe düzenlemesinde yer alacağını sözlerine ekledi.



AA