SPOR Haber Girişi : 30 Ocak 2011 14:28

Diyanet İhtisas Eğitim Merkezi Mezunları Zor Durumda

Diyanet İhtisas Eğitim Merkezi Mezunları Zor Durumda

Diyanet İhtisas Eğitim Merkezleri; Diyanet İşleri Başkanlığının vaiz, müftü gibi üst düzey yöneticilerinin yetiştirilmesi amacıyla, Kurra Abdurrahman GÜRSES, Tayyar ALTIKULAÇ gibi değerli ilim adamlarının gayreti sonucu  kurulmuştur.

İlk olarak İstanbul Haseki semtinde 1976 yılında “Haseki Eğitim Merkezi” adıyla açılmış, günümüze kadar Konya, Erzurum, Trabzon, Kayseri, Rize de olmak üzere 5 tane İhtisas Eğitim Merkezi daha açılmıştır.  Bu eğitim merkezlerine kursiyer olarak İlahiyat Fakültesi mezunu olup tercihen alanında mastır, doktora yapan Diyanet mensupları sınavla alınmıştır. Başta Halil GÖNENÇ, Mehmet SAVAŞ, Emin SARAÇ, Ahmet Muhtar BÜYÜKÇINAR, Ali Rıza TEMEL, Durak PUSMAZ, Mahmut ÖZAKKAŞ, Hüseyin KAYAPINAR gibi değerli ilim adamlarının öğreticiliği ile 3 sene Arapça ağırlıklı olarak temel İslam bilimleri alanlarında çok ciddi ve ağır bir eğitimden geçirilmişlerdir.


Yıllarca olağanüstü darbe dönemleri de dâhil olmak üzere HASEKİ mezunlarına değer verilmiş, en azından müftü ve vaizlik görevleri verilerek öğrendiklerini paylaşma, kullanma ve geliştirme imkânı sunulmuştur.


Maalesef önceki başkanımız Ali BARDAKOĞLU döneminde son 4 senedir donanımlı müftü ve vaiz ihtiyacı olmasına rağmen yeni kadro olarak binlerce Kuran Kursu öğreticisi, İmam, Müezzin, hatta yüzlerce bayan vaize alınırken yeni vaiz alımı yapılmamış Eğitim merkezi mezunları hiçbir haklı sebep ortaya koyamadan dışlanmıştır. Bu merkezlerde  eğitim görenler mezun olduktan sonra 76 yılından beri uygulanan vaizlik hakları ellerinden alınmış, en azından merkezlerde görevlendirilmesi yerine ücra köylere dahi sürgüne gönderilircesine imam olarak gönderilerek büyük sıkıntılar yaşamalarına sebep olmuşlardır. Bu davranış hem mezunları çok zor duruma sokmuş hem de başvurmayı düşünen ,iyi konumu olan yerlerde görev yapan görevlilerin gidersem mezun olunca bunu da bulamam düşüncesiyle başvuramadığı, yetişmiş görevlilerin bu şekilde küstürülmüş ve birçoğunun Diyanetten ayrılmasına (İstifa. Öğretmenlik, Üniversitelere geçiş) sebep olmuştur.


Özetle yapılan bu muamele Haseki mezunları üzerinde çok haksızca uygulanmış, hiçbir akıl mantık sahibi kişinin anlam veremediği şekilde İlahiyat Fakültesi mezunu, Yüksek Lisansını bitirmiş, Doktorasını yapmakta olan, 30 ayı aşkın ciddi ve ağır bir eğitim olan eğitim merkezini başarıyla bitirmiş bir kişiyi istemediği halde rastgele bir ilin ilçesinin beldesine veya köyüne sürgün gönderilmesine ortam hazırlamıştır.
Yeni oluşmakta olan yönetimimizden bu mağduriyetlerin acilen giderilmesi ve eğitim merkezi mezunlarına gerekli ilgi ve desteğin tekrar verilmesini bekliyoruz.