EKONOMİ Haber Girişi : 31 Ekim 2008 15:44

Din Görevlileri halkı bilinçlendirecek

Din Görevlileri halkı bilinçlendirecek

Türkiye Kızılay Derneği'nce yürütülen "Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi, Afet Zararlarını Azaltma Programı" çerçevesinde Adana'daki din görevlilerine yönelik eğitim semineri düzenlendi. Seyhan Oteli'nde gerçekleştirilen etkinliğe il ve ilçe müftüleri, vaizler ile imam-hatipler katıldı. Programda Eğitim Bölümü Müdürü Funda Gülay Ünal, din görevlilerinin toplumsal dayanışmada barışı sağlayıcı fonksiyonları üzerinde durdu.

Din görevlilerinin afet öncesi, sırası ve sonrasında çok önemli sorumluluklarının bulunduğuna dikkat çeken Ünal, "Vaaz ve irşat hizmetleriyle halkın afetler karşısında davranışları nasıl olmalı konusunu işleyin. Özellikle sabır (tevekkül), dayanışma ve yardımlaşma konularında halkı bilinçlendirin." dedi.

Afet sonrasında kullanılmak üzere vaaz metinlerinin önceden hazırlanmasını isteyen Ünal, her müftülük ve bu işi yapacak kişilerde bulundurulmasını önerdi.

Afet durumlarında cenaze yıkayıcı erkek ve bayan hocaların önceden tespit edilmesi gerektiğini hatırlatan Ünal, din görevlilerinin afet durumunda psikolojik ilk yardım ve halkın doğru bilgilendirilmesi konusundaki yükümlülüklerine işaret etti.

Ünal, şunları söyledi: "Çevrenizdeki karamsar tabloyu gören insanların ve yakınlarını kaybedenlerin inançlarını kuvvetlendirerek rahatlamalarını sağlayın. Afetin oluş nedenlerini ve üzerimize düşen görevleri halka anlatarak doğru şekilde yönlendirin. Halkın hurafe ve söylentilere inanarak, yanlış davranışlarda bulunmalarına engel olun. Cenaze hizmetlerinin dini koşullara uygun olarak yürütülmesini temin edin. İbadet yerlerinde görevlerin aksamaması ve hizmetlerin etkin bir şekilde sürdürülmesi için yetkilileri destekleyin. Kızılay obalarında veya diğer geçici barınma birimlerinde vatandaşın din görevlilerince ziyaret edilmesini sağlayın."

Diyanet İşleri Başkanlığı, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın destek verdiği projenin hedef kitlesini muhtarlar, din görevlileri ve öğretmenler oluşturuyor.

Öncelikle İstanbul ve Düzce'nin dışında 2008'de Adana, Aydın, Bolu, Elazığ, Erzincan, İzmir, Karabük, Manisa ve Muş'ta uygulanan projenin maksadı, toplum liderleri aracılığıyla halkı yaşadıkları bölgedeki afet tehlikeleri hakkında bilgilendirmek.

Toplum liderleri vasıtasıyla afet ve sonrasına karşı hazırlıklı olma yönünde sosyal sorumluluk bilincini geliştirmek.

Programda, Türkiye Kızılay Derneği Genel Koordinatörü Prof. Dr. A. Mete Işıkara ve Din Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Bekaroğlu da birer sunum yaptı.

(CİHAN)

)