EKONOMİ Haber Girişi : 03 Ağustos 2015 07:47

DAİB'den Tebriz çıkarması

DAİB'den Tebriz çıkarması
Geçtiğimiz günlerde Erzurum'dan bir grup işadamı, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) öncülüğünde iş imkanlarını yerinde görmek amacıyla Tebriz'e çıkarma yaptı.
Geçtiğimiz günlerde Erzurum'dan bir grup işadamı, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) öncülüğünde iş imkanlarını yerinde görmek amacıyla Tebriz'e çıkarma yaptı. Heyette Ak Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu da yer aldı. 
Amerika'nın İran'a uyguladığı ambargonun kaldırılacağının duyurulmasıyla birlikte harekete geçen Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB), ilk adımı Tebriz'e attı ve geçtiğimiz hafta işadamlarından oluşan bir grupla ''kardeş şehre' çıkarma yaptı. DAİB'in Tebriz Seferi'ne Ak Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu da eşlik etti. Taşkesenlioğlu'nun Tebriz'e gelmesinden ve görüşmelere katılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, ''İran'a yönelik zulüm niteliğindeki ABD ambargosunun kaldırılacak olması, gerek ülkemiz ve gerekse bölgemiz açısından önemli iktisadi açılım ve kazanımlara yol açacaktır. İşadamlarımızın dost ülke işadamları ile yakınlaşmasını sağlamak ve işbirliği fırsatlarını gözden geçirilmesini temin etmek amacıyla Tebriz'e bir gezi düzenledik. Gezimize sayın Taşkesenlioğlu hanımefendinin katılmış olması bizi son derece mutlu etmiştir'' dedi.
TAŞKESENLİOĞLU 
TEBRİZ'DE KATILDI
Ülke genelinde giderek tırmanan terör olaylarının yaşattığı tedirginliğe, yol kesme ve araç yakma eylemlerine rağmen, önceden planlanan programdan geri adım atmayan DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, geçtiğimiz pazartesi (27 Temmuz) günü, beraberinde Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zafer Aynalı, Kültür Daire Başkanı Mehmet Emin Öz, Erzurum Gazetecileri Cemiyeti Başkanı Selahattin Şener, Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Aras ve DAİB'in çiçeği burnunda Genel Sekreteri Murat Karapınar ile çok sayıda işadamı olduğu halde karayoluyla Tebriz'e çıkarma yaptı. Ekibe daha sonra Ak Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu da Tebriz'de dahil oldu.

ŞENGEL: FIRSATLAR 
İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ
Programın ilk gününde Tebriz Şehriyar Otel'in toplantı salonunda her iki ülkenin işadamları bir araya gelerek iş fırsatlarını gözden geçirdi ve alım-satım konusunda bağlantı yapmaya çalıştılar. Ağırlığını kadınların oluşturduğu toplantının beklenenin ötesinde ilgi topladığını ve verimli geçtiğini belirten DAİB Başkanı Cemal Şengel, ''Salonda oluşan samimi manzara, bizim ne kadar isabetli bir iş yaptığımızı gözler önüne sermiş oldu'' dedi. İran'a yönelik Amerikan ambargosunun kaldırılacak olmasının bu ülkede ciddi sinerji yarattığını ve heyecan oluşturduğunu, dolayısıyla insanını beklenti içine soktuğunu belirten Şengel, ''Biz de hem bölge ve hem de ülke müteşebbisleri olarak ortaya çıkacak büyük pazarı ve iş fırsatlarını iyi değerlendirmeliyiz'' hatırlatması yaptı. Ambargonun kaldırılacağına yönelik iyi niyet açıklamalarının ardından İran'a yönelik ilk ziyareti Türkiye'den DAİB olarak kendilerinin yaptığını, dolayısıyla bir adım öne geçtiklerini kaydeden Şengel, beraberinde Zehra Taşkesenlioğlu olduğu halde masaları tek tek dolaştı ve işadamlarına, işkadınlarına destek verdi, başarı diledi.

YATIRIMCIYA 
''GELİN'' ÇAĞRISI
Erzurum ekibine Türkiye'nin Tebriz Başkonsolosu Güven Begeç'in de dahil olmasından sonra, ikili resmi görüşmelere geçildi. İlk ziyareti Tebriz Ticaret ve Maden Odası'na yapan Erzurum heyeti, sıcak ilgi ve samimiyetle karşılandı. Ekibi kapıda karşılayan Doğu Azerbaycan (Tebriz) Ticaret, Sanayi ve Maden Odası Başkanı Hasan Samedzade, konuklarına ''hoşgeldiniz'' dedi. Toplantıya DEİK Türk İran İş Konseyi Eşbaşkanı Reza Kami, Doğu Azerbaycan (Tebriz) Mali ve Ekonomik İşler Kurumu ve Yabancı Yatırımlardan Sorumlu Başkanı Reza Hossaini ile bir grup Tebrizli işadamı da katıldı. Ambargolu yıllarda Türkiye'den büyük yardım ve destek gördüklerini belirten Hasan Samedzade, ''Sizlere sonsuz teşekkür ediyoruz'' dedi. Gerek İran ve gerekse Tebriz olarak Türk işadamlarına kapılarının ardına kadar dayalı olduğunu belirten Samedzade, ''Gelin yatırım yapın, iş yapın. Sizlere her konuda yardımcı olmaya hazırız'' sözü verdi.

HER İKİ ÜLKE DE KAYBEDER!
Doğu Azerbaycan (Tebriz) Mali ve Ekonomik İşler Kurumu ve Yabancı Yatırımlardan Sorumlu Başkanı Reza Hossaini ise Türkiye'nin İran'a, dolayısıyla Tebriz'e desteğe mecbur olduğunu belirtti. Sözlerini tebessümle sürdüren Hossaini, ''Eğer Türkiye bize yardımcı olmaz, destek vermez, önümüzü açmazsa kaybeden her iki ülke olur. Biz ikili ilişkiler noktasında gerekli tıkanıklık ve darboğazları aşıyor, sistemi daha kolay, kullanılabilir hale getiriyoruz. Gelin birlikte iş yapalım, mevcut sorun ve sıkıntıları da birlikte aşalım'' dedi.

ERZURUM MEYDANI İSTEDİ
Türk heyeti adına söz alan Ak Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, İran ile ikili ilişkilerin kendi iktidarları döneminde samimi bir zemine oturduğunu hatırlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun İran'a özel ilgi gösterdiğini bildiren Taşkesenlioğlu, ''Biz de sizlerle her türlü işbirliğine hazırız'' cevabı verdi. Erzurum'da ''Tebrizkapı'' diye bir semt bulunduğunu, çocukluğunun da bu semtte geçtiğini hatırlatan Taşkesenlioğlu, belediyeyi ziyaretinde aynı hatırlatmayı yaptı, ''Sizden de Tebriz'de bir Erzurum Meydanı istiyoruz'' talebinde bulundu, bu talep sempatiyle karşılandı.
DAİB Başkanı Cemal Şengel de konuşmasında Tebrizli işadamlarını Erzurum'a davet etti. DAİB olarak gelecek tüm işadamlarının uçak dahil her türlü masraflarını karşılamaya hazır olduklarını bildiren Şengel, daha sonra Hasan Samedzade'ye, ''bakırı sizden, işlemesi bizden'' diyerek bakır bir ibrik sundu. Samedzade ise başta Zehra Taşkesenlioğlu olmak üzere Cemal Şengel ve Zafer Aynalı'ya son derece özenle hazırlanmış kalite bir Tebriz kitabı hediye etti.
Heyet, daha sonra Tebriz Valiliği ve Tebriz Belediyesi'ni ziyaret etti. Doğu Azerbaycan (Tebriz) Vali Yardımcısı Said Şebisteri ile Doğu Azerbaycan (Tebriz) Belediye Başkan Yardımcısı Ekber Muhammedi de ziyaretler sırasında sıcak misafirperverlik gösterdi, Tebriz'de yatırım yapacak Türk işadamlarına her türlü kolaylığı sağlayacakları sözü verdiler.
Etiketler : daib
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.