SPOR Haber Girişi : 30 Ekim 2019 12:19

Çocuğum Spora Nasıl Başlamalı?

Çocuğum Spora Nasıl Başlamalı?
Spor, çocukların bedensel ve ruhsal gelişimine katkı sağlayan çok önemli bir aktivitedir.

Çocukların spora yönelmesinde ebeveynlere ve okullarda ki eğitimci arkadaşlarıma büyük rol düşüyor. 

Geleceğimizin teminatı olan çocukların sağlıklı birer yetişkin olabilmesi için sporu sevmeleri ve yaşam boyu bir alışkanlık haline getirmeleri gerekir.

Çocuğum spora nasıl başlamalı?

Çocuğunuz profesyonel bir sporcu mu olacak yoksa spor yapan bir birey mi, öncelikle buna karar vermek gerekmekte. Her iki koşulda da çocukların branşlaşmadan önce yüzme, atletizm veya jimnastik branşlarından herhangi biriyle veya mümkünse hepsinden belli zamanlarda
yararlanmasında fayda var. Bu süreç minimum 10, maksimum 12 yaşa kadar devam edebilir. Bilinçli ebeveynler olarak göreviniz, çocuklarınızın sağlıklı birer yetişkin olabilmesi ve yaşam boyu sporu bir alışkanlık haline getirebilmesi için sporu sevmelerini sağlamak. Bu sevgi erken yaşlarda aşılanırsa yaşam boyu devam eder. Unutmayın ki çocuk oyun oynamak ister. Yapılan en büyük hata çocukluk çağlarında çocuk oyun ihtiyacı hissederken ailelerin sporu bir baskı haline dönüştürmesi, çocuğun psikolojik ve fiziksel özellikleri tam hazır olmadan yarışma ve rekabet ortamına sokulmasıdır. Bu dönemdeki tramvalar kişinin tüm yaşantısını olumsuz yönde etkileyebilir. Özellikle istemediği bir ortamda istemediği bir spor dalında ona baskı kurmak doğru bir davranış biçimi değildir.

Çocuğum için en doğru spor hangisi? 

Çocuğun fiziksel özellikler, kişilik yapısı, maddi imkanlar ve çevre koşullarına göre bir spor dalına yönlendirilmesi çok önemli olduğunu belirtmek isterim. Bu konuda ki önerilerimi şu şekilde sıralayabilirim: 
 Genetik faktörler göz önüne alınırsa, uzun boylu bir aileden uzun boylu çocukların yetişmesi olasılığı güçlüdür veya bazı tıbbi merkezlerde yapılan fiziksel ölçüm testleriyle çocuğun fiziksel gelişiminin gelecekteki evreleriyle ilgili olası bilgiler elde etme şansımız vardır. Buna göre uzun boylu olacağı olası bir çocuğun jimnastik, halter, binicilik, gibi sporlarda branşlaşmaya itilmesi çok doğru olmayabilir. 
 Ailelere düşen bir başka görev ise olanakları el verdiği ölçüde çocuklarına farklı spor dallarını deneme şansını yaratabilmektir. Çocuğun ilgi duyduğu branşı seçmesi ve ailenin de bu yöndeki desteği güzel sonuçlar ortaya çıkarır. 
 Eğer çocuğunuzun branşlaştığı alanda profesyonel bir şekilde devam edebileceği ortam şartları oluştuysa aile bu seviyeden sonra çocuğunun yaptığı branşta ilerlemesi için, okulunu, ulaşımını, gerekirse özel derslerini, spor için ekipman tedarikini en üst düzeyde karşılaması gerekliliğini unutmamalı. 
Çocuğun sporu sevip yaşam boyu uygulayacağı bir alışkanlık haline getirebilmesi için başlangıçta bunu mutlaka eğlenceli bir oyun olarak algılaması ve severek yapması gerekir. 
Düzenli spor aktiviteleri bebeklikteki oyun hareketleriyle başlar, bu bebeğin ileride sağlıklı bir birey olabilmesi ve fiziksel gelişimini sağlayabilmesi açısından çok önemlidir. 
Çocukluk yaşlarında herhangi bir branşlaşma olmadan zamanlama, denge ve reaksiyon geliştirici oyunlar ile eğitsel fizik aktiviteler yapılmalı. Bu yaşlarda kassal gelişimi sağlamanın en güzel yolu çocuğa kendi vücut ağırlığıyla yapabileceği egzersizler yaptırmaktır.
16 yaşlarından sonra fiziksel gelişim durumuna göre ağırlık ve interval yüklemeli antrenmanlar yaptırılabilir. 

Yasin Yeşiltepe
Beden Eğitim Öğretmeni
Judo JiuJutsu Antrenörü 
Yakın Savunma Eğitmeni
Crossfit ve Fitness Eğitmeni 
Personel Traning (Kişisel profosyonel eğitmeni) 
    
Etiketler : spor
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.