GÜNDEM Haber Girişi : 05 Şubat 2020 23:48

Çığ bölgesinde ikinci facia: Şehit sayısı 33'e yükseldi

Çığ bölgesinde ikinci facia: Şehit sayısı 33'e yükseldi
Van'da 5 kişinin öldüğü çığ felaketinde kaybolan 2 kişiyi arayan ekiplerin üzerine de çığ düştü. 30'dan fazla kişi kurtarılırken; 33 şehidimiz var. Kurtarma çalışmaları bölgeye sevk edilen takviye ekipler eşliğinde devam ediyor.

Van'ın Bahçesaray ilçesinde çığ altında kalan minibüsteki iki kişiyi arama çalışmalarını yürüten ekiplerin üzerine çığ düştü. Kurtarma çalışmalarına katılmak üzere bölgeye takviye ekipler gönderildi.

AFAD: "ÇIĞDA 33 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 53 KİŞİ YARALANDI"

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Van'da yaşanan ikinci çığda aralarında güvenlik görevlilerinin de bulunduğu 33 kişinin hayatını kaybettiğini, 53 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

AFAD, Van'ın Bahçesaray ve Çatak ilçeleri arasındaki bölgeye düşen ikinci çığda hayatını kaybedenlerin sayısının 33'e yükseldiğini bildirdi. Yapılan açıklamada, "Çığ altında kalan AFAD Van İl Müdürü ile Birlik Müdürü hastanede tedavi görüyor. Olaya müdahale için bölgedeki AFAD il müdürlüklerinden 67 arama kurtarma uzmanı 11 araçla alana sevk edildi. Ayrıca 75 kişilik Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve 10 kişilik AFAD arama kurtarma ekibi ile 2 araç, Ankara'dan askeri uçakla bölgeye gönderiliyor. Haberleşmenin aksamaması için alanda bir mobil baz istasyonu kuruldu. 3 mobil baz istasyonu daha bölgeye doğru yola çıkarıldı. Bir AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi, Elazığ'dan bölgeye gönderildi. Türk Kızılayı, 350 kişilik kumanyayı bölgeye sevk etti. AFAD İzmir, Bursa ve Samsun arama kurtarma birlikleri olası bir ihtiyaç için teyakkuz durumuna geçirildi. Olaya müdahale edilmesi için bölgeye aralarında Şırnak İtfaiyesi'nden 4 kişinin de bulunduğu toplam 156 arama kurtarma personeli ve 18 araç sevk edildi. Bölgeye ayrıca 28 ambulans ve 10 Sağlık Bakanlığı UMKE ekibi gönderildi. AFAD İl Müdürü'nün görevi sırasında çığ altında kalması nedeniyle Van İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi'nin koordinasyonu için AFAD Muş İl Müdürü ve ekibi Van'a ulaştırıldı. Van Bahçesaray ve Çatak arasındaki karayoluna 4 Şubat 2020 günü 17.45'te çığ düşmüştü. AFAD Van koordinasyonundaki arama kurtarma ekipleri, çığ altında kalan minibüs ve iş makinesinden 8'i sağ olmak üzere 13 vatandaşımızı çıkarmıştı. Ulaşılamadığı değerlendirilen 2 kişi için AFAD Van ve koordinasyonundaki Jandarma, UMKE, 112 Acil Sağlık, Karayolları, Büyükşehir Belediyesi ile itfaiye ekiplerinin çalışmaları sürerken 12.00 sularında ikinci çığ düştü. Alanda çalışan ekiplerden bir kısmı çığ altında kaldı" denildi.

MSB'DEN ÇIĞ FACİASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

MSB: "Van'da yaşanan çığ felaketi nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait bir uçak, arama-kurtarma çalışmalarına destek verecek olan 75 kişilik AFAD ve Jandarma personeli ile gerekli teçhizatı Ankara'dan Van'a ulaştırmak üzere görevlendirildi." 

MSB, AFAD ve Jandarma personelini Ankara'dan alarak havalanan Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait uçak Van'a indiğini duyurdu.

Dün akşam saat 17.00 sıralarında üzerine çığ düşen minibüste bulunan 5 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, 6 kişi ise sağ olarak kurtarılmıştı.

Minibüste olduğu değerlendirilen ve sabah saatlerinden itibaren devam eden 2 kişiyi kurtarma çalışmaları sürdürülürken ikinci defa çığ düştü. İlk bilgilere göre çığ altında araçlar ve kurtarma ekibinin kaldığı bildirildi. Çığ faciasından bazı kurtarma ekibi görevlileri ve bölgeye desteğe giden vatandaşlar kendi imkanlarıyla kurtulurken, arama kurtarma çalışmalarının yoğun şekilde devam ettiği belirtildi.

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, arama kurtarma faaliyeti yürüten ekibin üzerine çığ düştüğünü söyledi.

ÇIĞ FACİASINDA 26 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

 AFAD'dan yapılan açıklamaya göre,  "Van'ın Bahçesaray ilçesindeki çığda aralarında güvenlik görevlilerimizin de bulunduğu toplam 26 kişi hayatını kaybetti"

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN BAŞ DANIŞMANI ÇIĞ FACİASINDAN YARALI KURTULDU

Van'da meydana gelen ikinci çığ faciasında Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan'ın da çığ altında kaldığı ve yaralı olarak kurtarıldığı bildirildi.


Van-Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresinde üzerine çığ düşen minibüste bulunduğu değerlendirilen 2 kişiyi arama çalışmaları devam ederken ikinci çığ düştü. Bölgede incelemelerde bulunan ve Bahçesaraylı olan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve AK Parti Van eski Milletvekili Gülşen Orhan'ın da çığ altından yaralı olarak kurtarıldığı belirtildi. Hemen Çatan Devlet Hastanesine kaldırılan Gülşen Orhan'a ilk müdahalenin yapıldığı bildirildi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: "ŞU ANA KADAR 30 KİŞİYE ULAŞILDI, ÇIĞ ALTINDAKİLERİ ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR"

 İçişleri Bakanlığı, Van'ın Bahçesaray ilçesi karayolunun 33. kilometresinde ikinci kez yaşanan çığ olayında 30 kişiye ulaşıldığını ve arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

Van'ın Bahçesaray ilçesi karayolunun 33. kilometresinde meydana gelen çığ felaketine ilişkin İçişleri Bakanlığı yaptı. Yapılan açıklamada, “Van-Bahçesaray karayolunun 33. kilometresinde dün meydana gelen çiğ düşmesi sonucu 15 vatandaşımız çığdan etkilenmiş, çığdan etkilenen vatandaşlarımızı kurtarmak için bölgeye ekipler sevk edilmiştir. Bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekipleri 13 vatandaşımızı 8 sağ, 5 ölü çığ altından çıkarmış, kayıp olan 2 vatandaşımızı arama kurtarma çalışmalarına bölgedeki olumsuz hava koşulları nedeniyle saat 01.00 sularında ara verilmiştir. Söz konusu arama kurtarma çalışmaları uzman personelin görüşü alınarak, bugün saat 07.00 sıralarında tekrar başlamıştır. Devam eden arama kurtarma çalışmaları sırasında bölgede tekrar bir çığ düşme hadisesi yaşanmıştır. Yaşanan bu çığ düşmesi olayında şu ana kadar 30 kişiye ulaşılmış olup, çığ altında olanlar için arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Olayın ardından bölgeye hemen Van, Hakkari, Şırnak, Bitlis, Siirt, Erzurum ve Ankara illerinden JAK dahil arama kurtarma ekipleri sevk edilmiştir. Ayrıca arama kurtarma faaliyetlerini koordine ettiği sırada çığ altında kalan Van AFAD İl Müdürünün yerine Muş İl AFAD Müdürü bölgeye sevk edilmiştir. Diğer iller teyakkuza geçirilmiş olup, arama kurtarma çalışmaları için hazır bekletilmektedir. Ayrıca Ankara'dan yürütülen çalışmaları sevk etmek üzere AFAD Müdahale Daire Başkanı bölgeye gönderilmiştir. Gelişmelerle ilgili bilgi verilecektir” denildi.

VAN AFAD MÜDÜRÜ UÇAR ÇIĞ'DAN YARALI KURTULDU

Van-Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresinde meydana gelen ikinci çığ faciasında Van Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürü Usman Uçar yaralı olarak kurtarıldı.

Dün akşam saat 17.00 sıralarında üzerine çığ düşen minibüsteki 5 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, 6 kişi ise sağ olarak kurtarılmıştı. Minibüste olduğu değerlendirilen ve sabah saatlerinden itibaren devam eden 2 kişiyi kurtarma çalışmaları sürdürülürken ikinci bir çığ daha düştü. Bölgede arama kurtarma çalışmalarına katılan Van AFAD İl Müdürü Osman Uçar çığ altından yaralı olarak kurtarılarak Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

FACİANIN OLDUĞU BÖLGE ÇIĞ RİSKİNE KARŞI BOŞALTILDI

Van-Bahçesaray kara yolunda meydana gelen ve 33 kişinin hayatını kaybettiği çığ bölgesi olası bir faciaya karşı boşaltıldı.

Dün akşam saat 17.00 sıralarında üzerine çığ düşen minibüste bulunan 5 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, 6 kişi ise sağ olarak kurtarılmıştı. Minibüste olduğu değerlendirilen ve sabah saatlerinden itibaren devam eden 2 kişiyi kurtarma çalışmaları sürdürülürken meydana gelen ikinci çığ faciasında 33 kişi hayatını kaybederken, bölgede arama kurtarma çalışmaları da aralıksız sürdürülüyor.

Bölgede zorlu hava koşulları altında arama kurtarma çalışmaları devam ederken, üçüncü bir çığ uyarısı daha yapıldı. Buna karşılık ekipler bölgeden yaklaşık 10 kilometre uzaklaştırılırken, çığ tehlikesinin bertaraf edilmesi bekleniliyor.

ÇIĞ FACİASI İÇİN 5 SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ

Van-Bahçesaray kara yolunda meydana gelen ve 33 kişinin hayatını kaybettiği çığ faciasıyla ilgili 5 cumhuriyet savcısı görevlendirildi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, “İlimiz Bahçesaray ilçesinde çığ düşmesi sonucu hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlarımızın adli işlemleri yönünden konu bizzat Van Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez tarafından titizlikle takip edilmekte olup, 5 cumhuriyet savcısı adli işlemler yönünden görevlendirilmiştir” denildi.

Yılmaz Sönmez - Şükrü Akyüz

Bakan Soylu'dan çığ faciasıyla ilgili açıklama

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ikinci çığ faciasında 33 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, “Tabi orada çalışma yapılırken özellikle en büyük hasarı alanlar, yolda ve ateşin başında bekleyenlerdir” dedi.

Dün akşam saat 17.00 sıralarında üzerine çığ düşen minibüste bulunan 5 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, 6 kişi ise kurtarılmıştı. Minibüste olduğu değerlendirilen ve sabah saatlerinden itibaren devam eden 2 kişiyi kurtarma çalışmaları sürdürülürken meydana gelen ikinci çığ faciasında 33 kişi hayatını kaybetti.

Olay yerinde incelemelerde bulunduktan sonra Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine geçen Bakan Süleyman Soylu, burada yaralıları ziyaret ederek olayla ilgili bilgi aldı. Hastane çıkışı açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yatan 25 hastayı ziyaret ettiklerini belirterek, “2'si yoğun bakımda, ama kendileriyle görüştük ve konuştuk. Belki birinin sevki Ankara'ya gerçekleştirilecek. Biraz sonra Sağlık Bakanımız da gelecek” dedi.

Üst üste iki facianın yaşandığını ifade eden Bakan Soylu, “Maalesef bu üst üste iki çığ faciası hepimizi hem üzdü hem de acı kayıplarımız oldu. Bugün adli tıpa giden vefat eden sayısı 33 oldu. Sabahtan itibaren adli tıpa gidenlerin sayını vermeye çalışıyoruz. Dün de 5 kaybımız olmuştu. Dün iki vatandaşımız hem şoför hem de belediye görevlisi çığ altında kalmıştı. Onlar için kurtarma çalışması söz konusuydu. Bugün de 2 kişi olduğunu değerlendiriyoruz, oradaki AFAD görevlileri 3 kişi olduğunu görmüşler. Hemen bir vincin altında. Akşam oraya gittikten hemen sonra yaptığımız değerlendirmede arama kurtarma çalışmalarına son verdik. Tipi şiddetlendi, yarın sabah tekrar değerlendirme yapılacak ve arama kurtarmanın devam edip etmeyeceğine karar vereceğiz. Ülkemize geçmiş olsun ve baş sağlığı dileğimizi iletiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu, toplam 67 yaralı olduğunu ve taburcu olanların bulunduğunu da söyleyerek, “Buradaki yaralıların çoğu doku zedelenmesi. Büyük bir afetle karşı karşıya kaldıkları apaçık ortada. Tam da toparlanmak üzere, havanın bozulduğunu görünce ayrılmak üzereyken bu afetle karşı karşıya kalmışlar” diye konuştu.

Gece eksi 24 dereceye kadar ulaşım bir soğuk olduğunu da dile getiren Soylu, “Orada da koşullar şöyle, yol o noktaya kadar açık, ama çığ dediğiniz kar birikmesi sonucu oluşan bir olay. Tabi orada çalışma yapılırken özellikle en büyük hasarı alanlar yolda ve ateşin başında bekleyenler. Aşağıda derede kurtarma çalışması yapanlara çığ gelene kadar etkisini kaybediyor. Esas itibariyle aşağıda çalışma yapanlarda çok büyük bir yaralanma ve kayıp söz konusu değil. İş makinelerini de bir kağıt parçası gibi savurup atıyor. Onların ezdiği insanlar var, üzerine düştüğü insanlar var. Geçmiş olsun, ülkemizin bağı sağ olsun. Allah bir daha böyle bir afet göstermesin” şeklinde konuştu.

Bakan Soylu, uçak kazasıyla ilgili de İstanbul Valisinin olay yerinde olduğunu, kendisinin de olayı yakından takip ettiğini ve tahliyelerin gerçekleştiğini kaydetti.(iha)

Etiketler : çığ
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.